Životní střípky

tipy-ze-zivota-nahled
Lidské osudy jsou fascinující – každý je totiž úplně jiný, nenajdete na světě dva totožné životní příběhy. A nyní se na tuto různorodost podíváme trochu zblízka, v dnešních tipech najdete hned sedm knih popisujících zajímavé životní příběhy.

Knih o diktátorech 20. století už bylo napsáno mnoho, titul Jak nakrmit diktátora se ale na tyto muže dívá z úplně jiného pohledu. Autor vyhledal osobní kuchaře těchto obávaných mocipánů a vyzpovídal je. Vy se tak budete moci dozvědět, co jedl nejraději Pol Pot, Saddám Husajn či Milton Obote.

Jak nakrmit diktátora

Autor: Witold Szablowski
Přeložila: Jarmila Horáková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7574-010-6,978-80-7675-
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Jak nakrmit diktátora vydalo nakladatelství Dokořán. Přečtěte si také ukázku z knihy.

Lidé musejí jíst, ať jde o obyčejného člověka, krále či prezidenta. Nebo diktátora. Ani revoluce se nedají dělat s prázdným žaludkem. Witolda Szabłowského napadla otázka, kdo vařil nejhorším diktátorům 20. století, když utlačovali a masakrovali obyvatele vlastních zemí? Co mohou říct o historii lidé, kteří se denně starali o jejich jídelníček? Co měli nejradši Pol Pot, Idi Amin, Milton Obote? Na čem si pochutnávali Fidel Castro, Saddám Husajn či Enver Hodža? A kdo byli lidé, kteří byli diktátorům denně nablízku a snažili se je udržovat jídlem v dobrém rozmaru? Autor vyhledal osobní kuchaře diktátorů, aby vyslechl příběh jejich života a dozvěděl se, co měli pod pokličkami hrnců, když se řešil osud země nebo světa. Ovlivnili svým kuchařským uměním chod dějin? Jejich osudy odpovídají na mnohé otázky, a zároveň tak autor kreslí intimní portréty diktátorů v domácím prostředí. Navíc kuchaři prozrazují recepty na oblíbené pokrmy svých zaměstnavatelů, podle nichž si může uvařit i čtenář. Kniha vyšla s úspěchem zároveň v USA a Polsku a ocitla se ve finále literární soutěže o nejlepší světovou knihu na kulinární téma za rok 2020 (Gourmand World Cookbook Awards).

O autorovi

Witold Szabłowski (* 1980) je polský reportér a spisovatel. V roce 2010 vydal svůj knižní debut Vrah z města meruněk, za nějž získal Cenu Beaty Pawlak a nominace na polskou prestižní literární Cenu Nike a na středoevropskou Cenu Angelus. Za své reportáže byl oceněn mnoha dalšími polskými i světovými institucemi. Anglické vydání Vraha z města meruněk je britským PEN klubem a časopisem World Literature Today považováno za jednu z nejdůležitějších překladových knih roku 2013. Jeho poslední knihou jsou Tańczące niedźwiedzie (Tančící medvědi; 2014).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Josef Mengele je jednou z nejděsivějších postav historie. V knize Byl jsem Mengeleho asistentem si můžete přečíst příběh maďarského žida, který byl v Osvětimi vybrán jako patolog Mengeleho obětí. Kniha, jejíž úspěch dokládá fakt, že nyní vychází už 5. dotisk, je vlastně deníkem autora, který se snažil předat toto děsivé svědectví světu.

Byl jsem Mengeleho asistentem

Autor: Miklos Nyiszli
Přeložila: Dana Gálová

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 137×206 mm
ISBN: 978-80-200-1757-4
Doporučená cena: 245 Kč

Knihu Byl jsem Mengeleho asistentem vydalo nakladatelství Academia. Přečtěte si také ukázku z knihy.

Autor, lékař z oblasti Sedmihradska, byl jako maďarský žid deportován v roce 1944 do Osvětimi, kde strávil osm měsíců. Díky své odbornosti a znalosti němčiny byl při selekci vybrán Josefem Mengelem, aby prováděl pitvy obětí jeho zrůdných experimentů. Jako prominentní vězeň poznal zblízka nelidské praktiky „anděla smrti“ při pseudovědeckém výzkumu dvojčat i nepopsatelné peklo, které představovala práce tzv. sonderkomand v krematoriích. Hned po válce (1946), možná jako jeden z prvních, Nyiszli vydal své svědectví knižně. Nejde o literární zpracování v pravém slova smyslu, spíš o šokující, naléhavý deník, psaný s jediným záměrem: podat zprávu světu. Tak jako mnozí, ani on dlouho „své přežití nepřežil“, deset let po osvobození umírá na infarkt.

————————————————

Philip Zimbardo patří mezi nejuznávanější psychology současnosti. Snad všichni slyšeli o jeho takzvaném stanfordském vězeňském experimentu, který ho proslavil. Zimbardův život je ale naplněn mnoha dalšími epizodami a událostmi – a díky jeho novým pamětem si je můžete přečíst.

Philip Zimbardo – Paměti psychologa

Rozhovor s Danielem Hartwigem
Autoři: Daniel Hartwig, Philip Zimbardo
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-262-1748-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Philip Zimbardo – Paměti psychologa vydalo nakladatelství Portál. Na jejich webu najdete také ukázku z knihy.

V rámci Stanford Historical Society Oral History vznikly v roce 2017 nahrávky rozhovorů s předním současným psychologem Philipem Zimbardem (* 1933). V nich vzpomíná na své drsné dětství za hospodářské krize v chudinské čtvrti New Yorku v rodině sicilských emigrantů, svou touhu studovat, která ho dostala z těchto poměrů až na vysokou školu, začátky psychologické praxe v laboratoři se zvířaty, přátelství se Stanley Milgramem.

Velkou část věnuje vzpomínkám na atmosféru na univerzitě v 60. a 70. letech a na okolnosti, průběh a důsledky svého světoznámého Stanfordského experimentu. Dále se ale věnuje i následujícím projektům (zkoumání stydlivosti), svému angažmá ve zkoumání vězeňských systémů, aféře kolem věznice Abú Ghrajb, své přednáškové činnosti po celém světě. Kniha přináší nejen unikátní, živě líčené, a přitom obsahově nabité paměti výrazné osobnosti světové psychologie, ale podává i široký vhled do dějin celého oboru ve 20. století.

O autorech

Philip Zimbardo patří k nejznámějším současným psychologům na světě. Proslavil se mj. svou knihou Luciferův efekt. Portál chystá k vydání jeho knihu Nesmělost.

Daniel Hartwig je historik, filozof a archivář Stanfordovy univerzity.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Autorkou následující knihy je Jana Sieberová, zakladatelka Domácího hospice Duha. Během své praxe se potkává s mnoha lidmi a naslouchá jejich silným příběhům. A právě tyto lidské osudy včetně svých niterných prožitků a vzpomínek sepsala do své knižní novinky Bůh je můj životní program.

Bůh je můj životní program

Autorka: Jana Sieberová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 110×165 mm
ISBN: 978-80-7553-004-2
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu Bůh je můj životní program vydalo nakladatelství Triton. Koukněte také na ukázku z titulu.

Jana Sieberová, zakladatelka Domácího hospice Duha, nemá problém jít na trh i s vlastní kůží, může-li to někomu prospět. A tak nám tentokrát – prostě a neokázale – předkládá silné příběhy ze své hospicové práce s umírajícími a jejich rodinami, mozaiku svých setkání, cest, vztahů, nejosobnější prožitky a vzpomínky.

O autorce

Jana Sieberová (1965) je zdravotní sestra, která založila v roce 2009 společně se svým manželem MUDr. Pavlem Sieberem domácí hospicovou péči v Hořicích ve východních Čechách (Domácí hospic Duha, o. p. s.). Od roku 2008 aktivně přednáší na téma hospicové péče po celé republice. Je také jednou ze školitelek mezinárodního projektu Vzdělávacího konsorcia zdravotních sester pracujících s pacienty v konečné fázi života pod záštitou mezinárodní nadace Bristol – Myers Squibb Foundation, která se zaměřuje na nerovnosti v péči o pacienty trpící rakovinou ve střední a východní Evropě. Můžete znát její knihy Naděje na konci cesty či Proč máme strach ze smrti?

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

V knize Nalakuj to narůžovo popisuje Martina Formanová svůj život po smrti manžela, slavného režiséra Miloše Formana. Formou deníkových zápisů se vyrovnává se smutkem po ztrátě milovaného muže. Součástí knihy je i množství fotografií, které dotváří atmosféru celé knihy.

Nalakuj to narůžovo

Autorka: Martina Formanová

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-492-0
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Nalakuj to narůžovo vydalo nakladatelství Prostor a přečtěte si naši ukázku z knihy.

V nové knize, kterou Martina Formanová navazuje na předchozí autobiografické prózy Skladatelka voňavého prádla a Snědla dětem sladkosti, se setkáváme se zralou ženou reflektující svůj život po smrti manžela Miloše Formana (18. 2. 1932 – 13. 4. 2018). S pomocí deníku zpracovává svůj smutek a prázdnotu ze ztráty člověka, po jehož boku strávila dvacet tři let a s nímž vychovala dva syny. První zápis je ze srpna 2018, poslední z pandemického února 2021. S nadsázkou, sebeironií a upřímností autorka popisuje cestu k zotavení. Nečekanou součástí duševní terapie se pro ni stávají lekce stand-upu, který spojil její touhu po komunikaci, smysl pro humor i dávné vzpomínky na chvíle strávené v dětském recitačním kroužku v rodném Brně. Kniha obsahuje bohatý fotografický doprovod.

O autorce

Martina Formanová pochází z Brna, vystudovala scenáristiku na Filmové akademii múzických umění v Praze a od poloviny devadesátých let žije ve Spojených státech amerických. Je autorkou autobiograficky laděných próz Skladatelka voňavého prádla (2002) a Snědla dětem sladkosti (2012), novel Trojdílné plavky (2007) a Nevěra po americku (2011), románů Ten sen (2009) a Případ Pavlína (2014) a sbírky Povídky na tělo (2017). Napsala rovněž dva scénáře, které se staly předlohou k televizním filmům. Připravuje se realizace jejího nejnovějšího scénáře inspirovaného Skladatelkou voňavého prádla.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Tomáš Holý ztvárnil řadu legendárních rolí, které se zaryly do povědomí snad nás všech. Ota Kars, autor Tomášova životopisu Jmenuju se Tomáš, nyní vydal grafický román V hlavní roli Tomáš Holý, který originálně zpracovává životní příběh této dětské herecké hvězdy.

V hlavní roli Tomáš Holý

Autor: Ota Kars
Ilustrace: Kristýna Plíhalová

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-257-3495-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu V hlavní roli Tomáš Holý vydalo nakladatelství Argo.

Grafický román V hlavní roli Tomáš Holý Oty Karse originálně zpracovává Tomášův životní příběh propojený se životy jeho blízkých. Zároveň vykresluje, jak těžké je zůstat sám sebou pod tlakem slávy a očekáváním druhých. Všemu ovšem Tomáš čelí s energií, chutí, vynalézavostí a humorem jemu i mládí vlastním.

Kniha kombinuje několik výrazných kresebných stylů odlišujících, zda se jedná o vzpomínku, filmové záběry, nebo přelomové životní téma. Zda jde o dětství a filmování, dospívání a lásky, nebo život po životě. Výrazně prolíná Tomášův příběh s příběhem jeho maminky a také autora knihy.
Komiks vytvořený Otou Karsem a nakreslený výtvarnicí Czinou – Kristýnou Plíhalovou je počinem, který jen částečně navazuje na knihu Jmenuju se Tomáš, která získala Magnesii Literu – Kosmas cenu čtenářů.

O autorovi

Ota Kars je spisovatel a básník, držitel ocenění Magnesia Litera – Kosmas cena čtenářů za životopis Tomáše Holého Jmenuju se Tomáš (2017). Je autorem biografie Tomáše Holého a také strhující povídkové novely Spratci (2019). Býval přezdíván Iggy Pop české poezie a sám se označuje za samozvaného veršotepce a prozorytce. Má na kontě básnické sbírky Bezecesta (1997), Spalte tuto knihu (2001), trojsbírku Smrtelná hodina, Patetická utrpení lásky, Obscénní pohyby básní, souhrnně vyšlé jako Chutný juvenilní konvolut (2007). Jako zatím poslední vydal sbírku Má láska je kurva (2019).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Poslední kniha, kterou dnes představíme, vypráví neuvěřitelný příběh tibetského chlapce, který musel v 50. letech 20. století uprchnout z rodné země do Indie. Tím jeho život dostal úplně nové rozměry a on tak zažil věci, o kterých se mu nikdy před tím ani nezdálo. Nyní, když zestárl a stal se mnichem, svůj neobyčejný život rekapituluje.

Z rebela mnichem

Autor: Lama Jeshe Losal Rinpočhe 
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 155×220 mm
ISBN: 978-80-7565-869-2
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Z rebela mnichem vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte se podívat také na ukázku z této knihy.

Láma Ješe neviděl auto až do svých patnácti let. Rytmus jeho života určovaly pastevecké cykly. Všechno změnil příjezd čínských armádních vozidel v roce 1959. Na počátku tragického tibetského povstání odešel jako uprchlík přes Himálaj do Indie. Z tří set uprchlíků jich přežilo jen třináct. Několik dalších let strávil v Americe, kde prožil výstřelky woodstocké generace. Dnes, po sedmdesátce a z pozice předního mnicha ve skotském klášteře Samye Ling – prvním buddhistickém centru v západním světě – rekapituluje Láma Ješe s optimismem a humorem svou významnou životní pouť.

O autorovi

Lama Ješe Losal Rinpočhe je zakladatelem a opatem Samjä-ling, kláštera a centra tibetského buddhismu školy Karma Kagjü v Eskdalemuiru ve Skotsku. Zároveň je ředitelem mezináboženského projektu Holy Island – Centra pro světový mír a zdraví, ekologicky navrženého rezidenčního místa pro duchovně zaměřené kurzy a konference. Stal se milovaným a oblíbeným Mistrem dlouhodobých duchovních cvičení v uzavřených klauzurách a v temnotě.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak nakrmit diktátora

Szablowski, Witold

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizePhilip Zimbardo – Paměti psychologa
Rozhovor s Danielem Hartwigem

Hartwig, Daniel - Zimbardo, Philip G.

Portál, 2021

zobrazit info o knizeBůh je můj životní program

Sieberová, Jana

Triton, 2021

zobrazit info o knizeByl jsem Mengeleho asistentem

Nyiszli, Miklos

Academia, 2021

zobrazit info o knizeNalakuj to narůžovo

Formanová, Martina

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeV hlavní roli Tomáš Holý

Kars, Ota

Argo, 2021

zobrazit info o knizeZ rebela mnichem

Losal, Lama Yeshe

Jota, 2021

Napsat komentář