Knihy na objevnou cestu

Divka na ceste
Okolní prostředí skýtá mnoho možností k poznávání. S pomocí dnešních knih proniknou odvážní badatelé do různých světů, ať už jde o bakterie, rostliny či přírodu ve městě. A budou mít příležitost vyzkoušet si teoretické znalosti i v praxi.

Dva biologové spojili své síly a stvořili knihu, kde dětským čtenářům poutavě představují bakterie a viry. Nechybí ani kapitoly o hygieně, mikrobiologii a imunitním systému. Pro lepší představivost jsou součástí knihy zábavné ilustrace.

Napínavé čtení o našich neviditelných spolubydlících.
Věděli jste, že některé bakterie se dožily úctyhodných 250 milionů let a jsou to jediné živé organismy, které by dokázaly přežít bez slunce? Nebo že viry máme zakódované v genech a že bez nich by neexistovali savci?

Vstupte do neuvěřitelného světa virů a bakterií, o kterém jsme donedávna měli jen velmi mlhavou představu. Bránu do něj nám otevírají biologové Karsten Brensing a Katrin Linkeová. Poutavě nás seznamují s viry, bakteriemi a houbami, vysvětlují nenahraditelnost hygieny a objasňují, jak funguje náš imunitní systém. Pochopíte, čím se zabývá mikrobiologie a proč je pro nás tak důležitá.
Pozor: V této knize mají bakterie, viry a houby legrační obličeje s očima, nosem, ušima, pusou a zuby. Ve skutečnosti to samozřejmě není pravda, ale takto vypadají zábavněji.

Ukázka z knihy

Tajuplny svet viru a bakterii

Tajuplný svět virů a bakterií

Autoři: Karsten Brensing, Katrin Linkeová
Přeložila: Dagmar Heeg
Ilustrátor: Nikolai Renger

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 220×285 mm
ISBN: 978-80-7670-026-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Tajuplný svět virů a bakterií vydalo nakladatelství Kazda. Můžete si prolistovat ukázku.

O autorech

Karsten Brensing vystudoval mořskou biologii v Kielu. Později spolu se svou ženou Katrin Linkeovou zkoumal interakci mezi delfíny a lidmi na Floridě a v Izraeli a v roce 2004 obhájil na univerzitě v Berlíně svou doktorskou práci. Jako biolog nějakou dobu vyučoval mikrobiologii a hygienu. V současné době pracuje jako nezávislý konzultant a spisovatel. Jeho první kniha pro děti Jak zvířata myslí a co cítí byla oceněna německou cenou za literaturu pro děti a mládež v oblasti ochrany životního prostředí a byla vyhlášena „vědomostní knihou“ roku 2019. Napsal tři úspěšné knihy o tom, jak zvířata myslí a cítí, a pracoval jako konzultant pro německé ministerstvo životního prostředí, Evropskou komisi a různé organizace pro ochranu životního prostředí.
Katrin Linkeová vystudovala medicínu a biologii v Göttingenu a Kielu. Po škole zkoumala na Floridě a v Izraeli interakci mezi delfíny a lidmi. Od roku 2001 pracuje jako nezávislá vědecká novinářka pro televizi a tvoří spoty pro pořady W wie Wissen (ARD), Xenius (Arte) a Alles Wissen (Hessischer Rundfunk). Kniha Eine Liebe ohne Grenzen – Unsere Flucht aus der DDR, která vyšla v roce 2019 v nakladatelství Lübbe Verlag, představovala její literární debut. Tajuplný svět virů a bakterií je její první kniha pro děti. Momentálně pracuje na své druhé dětské knize. Katrin a Karsten jsou hrdými rodiči dvou osmiletých chlapců. Sní o tom, že se jednou budou jako rodina plavit na plachetnici po světě.

O ilustrátorovi

Nikolai Renger se narodil v Karlsruhe a vystudoval vizuální komunikaci na výtvarné fakultě ve Pforzheimu. Pracuje jako ilustrátor na volné noze pro různá nakladatelství a agentury a od roku 2013 tvoří v ateliéru Remise v Karlsruhe. Obzvláště rád kreslí zvířata.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Od biologie se přesuneme k botanice. Na Zemi roste přes 400 000 druhů rostlin, které mají velký význam pro celý život na planetě. Následující kniha je představí zajímavým způsobem. Čtenáři se navíc mohou zapojit do tvořivých aktivit a ještě lépe poznat svět rostlin.

Rostliny mají pro náš svět zásadní význam, protože bez nich by nedokázal přežít ani žádný jiný živý tvor. Tahle knížka vám pomůže se s našimi listnatými sousedy lépe seznámit – od semínek až po zkameněliny (a přes všechno mezi tím).
Napadlo vás někdy, odkud se vzaly cereálie, které ráno snídáte?
Věděli jste, že vaše gumové holínky jsou možná vyrobené z mízy stromu?
Které rostliny nás dokážou vyléčit a jaké nám naopak mohou ublížit?
Botanik
Michael Holland v knize vysvětluje, jak rostliny s pomocí slunečního svitu vyrábějí potraviny, které jíme, materiály, které dál zpracováváme, i samotný vzduch, který dýcháme. S nezkrotným světem rostlin navíc čtenáře seznamuje ještě blíž prostřednictvím zábavných tvořivých aktivit.
Na naší planetě můžeme potkat více než 400 000 druhů, pojďme se tedy o těch neuvěřitelných organismech dozvědět víc!

Ukázka z knihy

Snidam slunce

Snídám slunce

Pocta rostlinám celého světa
Autor: Michael Holland
Přeložila: Háta Kreisinger Komňacká
Ilustroval: Philip Giordano

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 210×265 mm
ISBN: 978-80-7252-881-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Snídám slunce vydalo nakladatelství Práh.

————————————————

A u přírody zůstaneme i do třetice. Vydat se na objevitelské výpravy za přírodou lze i ve městě. V jeho ulicích pečliví pozorovatelé najdou jak rostliny, tak i zvířata. V knize nechybí ani tipy na různé vychytávky.

Příroda je všude kolem nás – i ve městě. Na mnoha nečekaných místech se překvapivě daří různým živočichům i rostlinám. Bydlí tam s námi třeba myši, králíci, a někdy dokonce lišky či divočáci. Úzké škvíry mezi dlažebními kostkami a praskliny v asfaltu zase pohotově obsadily lišejníky, mechy či pampelišky.
Peter Wohlleben vám poradí, jak rozdělat oheň bez zápalek, jak si vypěstovat dýni nebo vyrobit sluneční hodiny, jak bezpečně přespat na zahradě či balkoně a co si sbalit do batohu na průzkumnou výpravu.

Ukázka z knihy

Pujdes s nami ven

Půjdeš s námi ven?

Objevitelské výpravy za přírodou ve městě
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Marie Voslářová
Ilustrovala: Stefanie Reich

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 215×280 mm
ISBN: 978-80-7670-021-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Půjdeš s námi ven? vydalo nakladatelství Kazda. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Peter Wohlleben (*1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromůCitový život zvířatSlyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu nedávno začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků. Přečtěte si také náš článek o knize Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou nebo o knize Kde si Píťa zchladí tlapky?.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajuplný svět virů a bakterií

Brensing, Karsten - Linkeová, Katrin

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeSnídám slunce
Pocta rostlinám celého světa

Holland, Michael

Práh, 2021

zobrazit info o knizePůjdeš s námi ven?
Objevitelské výpravy za přírodou ve městě

Wohlleben, Peter

Kazda, 2021

Napsat komentář