Svět moderní vědy

Kvantechismus_uvodni
Nechte se vtáhnout do světa moderní vědy bezbolestně a s radostí díky zajímavé a snadno přístupné knize Andrzeje Dragana nazvané Kvantechismus. Nepotřebujete odborné znalosti, postačí vám chuť rozšířit si poznatky o světě.

Kvantechismus Andrzeje Dragana je knihou pro všechny, kteří byli s fyzikou na štíru, a přesto je zajímají témata jako černé díry, kvantová teleportace nebo antihmota. Díky jeho přístupnému stylu nepotřebujete roky studia ani žádné odborné znalosti, naopak spíš ochotu připustit si, že vlastně neznáte ani součet úhlů v trojúhelníku. Stačí otevřená mysl a touha rozšířit své znalosti o světě. Proč autor četl knihy vzhůru nohama? Jak spolu souvisí hypnóza a močový měchýř? Co „vyplivuje“ černá díra? Proč chodidla stárnou pomaleji než hlava? Je možné být na několika místech najednou? Proč přítomnost neexistuje? Ironický humor, anekdoty ze života, jednoduché a názorné obrázky, ale především spousta dobře dávkovaných znalostí uvádí čtenáře téměř bezbolestně do fascinujícího světa moderní vědy. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Kvantechismus

aneb Klec na lidi
Autor: Andrzej Dragan
Přeložila: Alena Heroutová

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-257-3486-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kvantechismus vydalo nakladatelství Dokořán v edici Aliter.

 

Ukázka z knihy

Historie života na Zemi, to je nějakých pár miliard let. Historie naší civilizace obnáší nanejvýš několik desítek tisíc let. To znamená, že vklad, který přinášíme do historie života na naší planetě (která není ničím víc než zrníčkem prachu na okraji jedné z deseti miliard galaxií), je více méně takový, jako je přínos rozmáčklé mouchy na špičce varšavského Paláce kultury k jeho celkové výšce.
Z hlediska Země, kterou matematik Hugo Steinhaus nazýval „koulí u nohy“, je tedy lidský druh nejvýš bouřlivou epizodou. Během ní se téměř celá intelektuální aktivita naší populace točila kolem okolní fauny a flóry a otázky: „Hodí se to k jídlu?“ Můžeme si pyšně připomínat výtvory naší civilizace, je však třeba si uvědomit, že všechno, co člověk kdy vybudoval, včetně pyramid, Eiffelovy věže i čtyřicetimetrové sochy Ježíše Krista ve Świebodzině, by se vešlo do kostky o hraně pěti kilometrů. Někteří lidé sice tvrdí, že si vybudovali pomník, který předčí i pevný bronz, předčí i pradávný tvar královských pyramid*. Já ovšem nemám nic proti tomu, když slavný antropolog Desmond Morris nazývá náš druh rozkošným jménem nahá opice. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Andrzej Dragan (* 1978) je polský fyzik, věnuje se především problémům kvantové fyziky a teorie gravitace. Působí v ústavu teoretické fyziky na Varšavské univerzitě, publikuje v mezinárodních časopisech, účastní se práce vědeckých týmů po celém světě. Jeho mimořádně působivé webové stránky www.andrzejdragan.com však Draganovo rozsáhlé vědecké působení shrnují jen jakoby mimochodem a představují jinou stránku jeho osobnosti: jako autora znepokojivých portrétních i reklamních fotografií a krátkých filmů, které zachycují mj. takové osobnosti, jako je David Lynch či Mads Mikkelsen.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

 

O edici

Populárně naučná řada Aliter vydávaná ve spolupráci s nakladatelstvím Argo je koncipována jako „edice moderních myšlenek“, a to jak výběrem témat, tak jejich zpracováním. Přináší originální pohledy a moderní témata, často u nás zatím nezpracovaná či neznámá, která zpřístupňuje čtivou a srozumitelnou formou. Formát 130 x 200 mm, vázané s přebalem. V této edici již vyšly např. tituly Řád času, Co je život?Stručná historie časuPovaha prostoru a časuRealita není, čím se zdáKvantový moment a další.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvantechismus
Klec na lidi

Dragan, Andrzej

Dokořán, 2021

Napsat komentář