Duchovní procházka

tipy-duchovni-nahled
Dejte si pauzu od každodenních povinností a nechte se pozvat na cestu za duchovním poznáním s některou z představených knih. V dnešních tipech si vyberete, ať už je víra v Boha pevnou součástí vašeho života, anebo se naopak považujete za zaryté ateisty.

Naši dnešní duchovní procházku začneme v Indii, která je domovem svérázného náboženství soustředěného kolem boha Kršny. Zdeněk Štipl, náš přední indolog a tedy odborník na tuto problematiku, přináší českému čtenáři překlad jedné z purán, díky které budeme moci i vy proniknout do tajů a přesvědčení hinduismu.

Bhágavatapurána (pravděpodobně 10. stol. n. l.) patří k nejvýznamnějším dílům sanskrtské literatury a tvoří jeden z nosných pilířů indických náboženských tradic. Rozsáhlý kolektivně-anonymní spis je nejznámějším a současně i nejvlivnějším plodem mimořádně produktivního žánru nábožensko-vyprávěcí literatury, souhrnně nazývaného purány. X. kniha tohoto díla líčí klasický životopis boha Kršny, který sestoupil na Zem, zrodil se jako člověk, vyrůstal mezi pastýři v kraji zvaném Bradžsko a v dospělosti se stal věrným ochráncem nejen svého klanu, ale všech dobrých a spravedlivých lidí. Poutavou vyprávěcí linku doplňují závažné filozofické pasáže, týkající se představ o podstatě boha, člověka a jejich vzájemného vztahu. Text rovněž vykazuje značné literární kvality, které oceňovaly nejen celé generace indických umělců a myslitelů, ale také běžných posluchačů a čtenářů Kršnova životního příběhu. Český překlad tohoto kanonického díla je vůbec první ucelenou ukázkou puránového žánru pořízenou přímo ze sanskrtského originálu.

Život vznešeného Kršny


Přeložil: Zdeněk Štipl

Počet stran: 492
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-200-3180-8
Doporučená cena: 595 Kč

 

Knihu Život vznešeného Kršny vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

(18) Ctnostná Jašóda jednou hýčkala malého Kršnu na klíně. Náhle však měla pocit, že je to dítě těžké jako vrcholek hory a že ho nedokáže dál udržet v rukou.
(19) Celá zmatená a ztrápená tou nečekanou tíhou položila tedy Kršnu na zem a pustila se do domácích prací. V duchu však stále rozjímala o nejvyšším bohu, ačkoliv netušila, že její syn je tak těžký právě proto, že v sobě nese celý svět.
(20) Znenadání se ve vesnici roztočil veliký větrný vír, skutečné tornádo, a během mžiku sedící dítě uchvátil. Ve skutečnosti to však byl démon Trnávarta, kterého vyslal Kansa.
(21) Zahalil celou Gókulu, pastýře oslepil zvířeným prachem a oblohu i zemi roztřásl hrozivě burácejícím řevem.
(22) Více než hodinu zuřila ve vesnici písečná bouře a všechny domy, stáje i pastviny se ponořily do temnoty. Jašóda v ní nebyla schopna najít místo, kam svého synka položila. (str. 80)

K dispozici jsou i ukázky dalších kapitol.

O autorovi

Zdeněk Štipl je indolog, absolvent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde nyní pracuje na ústavu asijských studií. Debutoval roku 2005 knihou Oči zavřít jsem nemohla, ve které se zabývá psychologií muslimských žen.

Zdroj informací

————————————————

V Indii ještě chvíli zůstaneme, protože s další knihou se podíváme na zoubek ájurvédě – tradičnímu umění zdravého životního stylu, díky kterému se každý může cítit víc v pohodě a rovnováze. Odbornice na ájurvédu, Claire Paphitisová, nám ve své knize nabídne konkrétní tipy, jak na to.

Obnovte své celkové zdraví s využitím ájurvédy. Autorka vysvětluje, že ačkoli tato starověká filozofie působí na první pohled složitým dojmem, ve skutečnosti spočívá na třech jednoduchých konceptech, jimiž jsou agni, ódžas a dóša.

Díky této knize zjistíte:

  • jak se udržovat ve správné harmonii
  • jak si upravit jídelníček
  • jak posílit zdraví střev i váš spánek
  • jak odplavit stres
  • jak nabít energií vaše tělo i mysl
  • a navíc získáte zajímavé recepty!

Také se naučíte, jak o sebe pečovat v různých ročních obdobích – a není to nic složitého: stačí jen naslouchat svému tělu… a mít vždy po ruce tuto praktickou příručku.

Ájurvéda

Ohnivá síla agni
Autorka: Claire Paphitisová
Přeložil: Petr Sumcov

Počet stran: 160
Vazba:
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7625-178-6
Doporučená cena: 219 Kč

 

Knihu Ájurvéda vydalo nakladatelství Metafora.

Co je to ájurvéda?

Slovo ájurvéda je v sanskrtu složeno ze dvou slov: „ájur“ znamená život a  „véda“ značí vědu. Studovat ájurvédu tedy znamená stát se celoživotním žákem vědy o životě. Ájurvéda má kořeny ve starověké Indii a zahrnuje v sobě vědu i filozofii. Vlastně představuje nejstarší medicínský systém na světě, sahající na 10 000 let do minulosti. Tvoří ji osm odvětí: obecná medicína, chirurgie, dětské lékařství, geriatrie, porodnictví, gynekologie, oční lékařství a otorinolaryngologie.

Ukázka z knihy

Pokud je agni vyvážený, může naše tělo správně zpracovat vše, co sníme, vypijeme, a dokonce i naše emoce. Živiny se správně dostávají do tkání a odpad je z těla řádně vylučován. Pokud agni nefunguje náležitě, začínají se objevovat nevítané příznaky.
Stav našeho agni nevyhnutelně narušuje nesprávná strava, špatný životní styl, emocionální vypětí, nezdravé jídlo, někdy dokonce i sezónní výkyvy počasí. Naučíme-li se včas rozpoznat, že naše vnitřní rovnováha trpí, a dokážeme-li ji co nejlépe obnovit, můžeme vše napravit poměrně rychle. (str. 29)

Můžete si prolistovat i zbytek ukázky.

O autorce

Claire Paphitisová je koučka ájurvédy. Studovala na Ayurveda Institute v Londýně a následně si otevřela vlastní praxi v Surrey. Claire zavedla nové revoluční techniky při vyučování ájurvédy svým žákům, díky kterým chce tuto mnohdy nejasnou filozofii více přiblížit veřejnosti.
Ájurvéda – ohnivá síla agni (Ballance Your Agni) popisuje základy ájurvédského učení, nabízí konkrétní návody pro denní rituály a cvičení, které člověku pomohou lépe spát, zjemnit pleť a vrátit ztracenou rovnováhu. Důraz je kladen na spojitost mezi zdravým střevem a psychickým zdravím člověka, která je podle Claire velmi důležitá. Kromě psaní knih pravidelně přispívá i do psychologických časopisů.

Zdroj informací

————————————————

Zaujal vás svérázný bůh Kršna, obklopený svými šestnácti tisíci manželkami? Anebo jste spíš fanoušci klasického příběhu o zákeřném mluvícím hadovi a Adamově žebru? A co když ani jedno, ani druhé není nic víc než báchorka, která se zrodila z lidské představivosti? Zarytý ateista Richard Dawkins ve své knize Rozchod s bohem popisuje, proč víra v jakéhokoli boha dokáže být absurdní, i když po staletí byla a je tak důležitou součástí lidské kultury.

V tomto svižném uvedení do moderního ateismu nám jeden z nejvýznamnějších vědců dneška vysvětluje, proč bychom neměli věřit v boha. Argumenty, které rozvíjel ve své dosavadní práci, představuje ve své nejnovější knize stručně, přehledně a působivě, se zřetelem na čtenáře, kteří nejsou zběhlí v soudobé evoluční biologii. Sám Dawkins byl v mládí natolik ohromen krásou a spletitostí stvoření, že věřil, že za ním musí stát nějaký tvůrce. Když se však seznámil s teorií evoluce, představu boha zavrhl. Ve své knize dává čtenářům možnost znovu promyslet zásadní otázky o životě a vesmíru.

Rozchod s bohem

Rádce pro začátečníky
Autor: Richard Dawkins
Přeložil: Jan M. Heller

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3408-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Rozchod s bohem vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Když někdo řekne, že je ateista, nemyslí tím, že by měl důkaz o tom, že žádní bohové nejsou. Přísně vzato není nikdy možné dokázat, že něco neexistuje. Nevíme v pozitivním smyslu, že bohové nejsou, stejně jako nemůžeme prokázat, že nejsou skřítkové, elfové, permoníci, šotkové, leprikóni nebo růžoví jednorožci; stejně jako nedokážeme, že neexistuje Ježíšek, velikonoční zajíček nebo víla Zubnička. Věcí, které si můžeme představovat a nikdo nám je nemůže vyvrátit, jsou miliardy. Filozof Bertrand Russell to vyjádřil barvitým slovním obrazem. Řekl: Kdybych vám teď tvrdil, že po oběžné dráze slunce obíhá porcelánová čajová konvice, nemohli byste moje tvrzení nijak vyvrátit. Ale nemožnost něco vyvrátit ještě není důvod tomu věřit. V určitém striktním smyslu bychom všichni měli být „konvicoví agnostici“. (str. 20)

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si víc.

O autorovi

Richard Dawkins (* 1941) je britský etolog, evoluční biolog a plodný spisovatel. Je emeritním profesorem na Oxfordské univerzitě. Dawkins se proslavil svou první knihou Sobecký gen (1976, č. 1998), ve které prezentoval náhled na evoluční teorii, soustředěný kolem fungování genu. Problematice evoluce se věnoval i řadě dalších knih, namnoze přeložených do češtiny (např. Největší show pod sluncem či Řeka z ráje). Jakožto bezvýhradný zastánce evoluce je hlasitým odpůrcem kreacionismu a představy o inteligentním záměru, který stojí za vznikem vesmíru. Ateistický postoj hájí ve vystoupeních v médiích i knihách, k nimž patří tituly jako Boží blud (2006, č. 2009) či Slepý hodinář (1986, č. 2002).
Dále napsal tituly Rozplétání duhy a Magie reality.
O autorových dílech polemizuje kniha Dawkins pod mikroskopem.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Konfliktem víry a evoluční teorie se zabývá i česká autorka Františka Jirousová. Ve své knize rozebírá učení Pierra Teilharda de Chardin, který se za svůj život zabýval jak vírou, tak vědou a věřil, že oba tyto aspekty našeho života jsou pevně svázané a navzájem se doplňují.

Spojení křesťanství s evolučním pohledem na svět bylo v době Pierra Teilharda de Chardin (1881–1955) těžko přijatelné, proto také tento francouzský přírodovědec, filosof, jezuitský kněz a dobrodruh působil většinu svého života v exilu. Ve svém díle však vytvořil křesťanskou teorii evoluce, která vidí vesmír jako strhující dobrodružství samouspořádání na cestě ke sjednocení s Bohem. Smyslem stvoření je totiž „tvoření“ a svoboda Boží spočívá v umožnění svobody a tvořivosti všem bytostem, od molekul přes organismy až k nejzazší odpovědnosti za podobu světa v případě člověka. Právě člověku však nabízí Bůh největší pomoc při zvládání úsilí a utrpení, které vývoj přináší, když v podobě Krista přichází na svět.

Autorka ukazuje logickou jednotu Teilhardova díla, vykládá podrobně všechny hlavní pojmy jeho teorie a používá jeho dílo jako celek včetně nepublikovaných dopisů, což je ojedinělé i v mezinárodním kontextu teilhardovských studií. Práci člení podle hlavních pojmů a zákonů Teilhardovy teorie, takže text může sloužit i jako atypický výkladový slovník.

Evoluce jako cesta k Bohu v díle Teilharda de Chardin

Autorka: Františka Jirousová

Počet stran: 426
Vazba: brožovaná
Formát: 160×205 mm
ISBN: 978-80-7530-281-6
Doporučená cena: 368 Kč

 

Knihu Evoluce jako cesta k Bohu v díle Teilharda de Chardin vydalo nakladatelství Malvern.

O autorce

Františka Jirousová se narodila 22. 3. 1980. Vystudovala Policejní akademii v Praze. Od roku 2003 studuje filosofii na UK v Praze, kde se zaměřuje především na filosofii křesťanskou. V Praze také pracuje jako archivářka v samizdatové knihovně Libri prohibiti. Žije střídavě v Praze a na Vysočině ve Staré Říši. V roce 2000 získala 2. cenu v soutěži nepublikovaných spisovatelů Knižního klubu za knihu Velmi vzdálený oheň, která byla v témže roce vydána. Se spisovatelkou Janou Bauerovou založila v roce 2004 literární skupinu Katolická dekadence, která zatím funguje jako internetová komunita lidí se spřízněnými názory.
Napsala také knihy Vyhnanci a Mága.

Zdroj informací

————————————————

Ať už člověk věří v kteréhokoli boha, ať už doufá v ráj nebo reinkarnaci, anebo si myslí, že se na konci své cesty prostě jenom změníme v prach, jednu věc máme všichni společnou. Bojíme se jí a bojíme se o ní mluvit, chodíme kolem ní po špičkách. Řeč je o smrti, která je ale nedílnou součástí koloběhu života. Kniha Tady a teď nabízí neotřelý pohled na konec našich životů a nabádá čtenáře, aby kvůli strachu ze smrti nezapomínali napřed také žít.

Dokud budete utíkat před smrtí, bude vás neustále porážet.
Ale v den, kdy se postavíte smrti čelem, vás smrt opustí a vy zůstanete.
Hlavní téma třídenní promluvy, kterou Osho pronesl na písčitém mořském břehu ke svým žákům, byla smrt. Na tuto otázku se zaměřil úmyslně, protože přístup Západu se v tomto ohledu značně liší od východního pojetí, které bere život karmicky, jako nekonečný koloběh. Smrt je jeho nedílnou součástí, a proto není třeba se jí bát. V osobitém podání mistra Osha je smrt jen zastávka, jako výměna oděvu, jako přepřahání koní, vyjedeme z ní ven v novém těle, vydáme se na cestu, na nové stezky, do nových světů. Kdo zvládne umění smrti, stane se i odborníkem na umění života. Kdo je ochoten zemřít, zaslouží si prožít nejhodnotnější život. Pouze lidé, kteří vědí jak nebýt, dospějí k poznání jak být.

Tady a teď

Autor: OSHO
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 488
Vazba: brožovaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-7593-303-4
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Tady a teď vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

I my utíkáme. Možná je nám divné, jak může člověk utíkat před vlastním stínem, ale my také utíkáme před stíny. A to, před čím prcháme, nás začne pronásledovat. Čím rychleji běžíme, tím rychleji nás to honí, protože je to náš vlastní stín.
Smrt je náš stín. Pokud před ní budeme utíkat, nedokážeme se jí postavit a uvědomit si, co to je. Kdyby se ten muž zastavil a podíval se, kdo je za ním, zřejmě by se zasmál a řekl: „Co jsem to za člověka, když utíkám před svým stínem?“
Nikdo před stínem neuteče, nikdo nevyhraje boj se stínem. To však neznamená, že stín je silnější než my a že bychom nemohli vyhrát. Prostě to jen znamená, že žádný stín není, že to není otázka vítězství. Nemůžeme vyhrát nad něčím, co neexistuje. Proto lidé čelí porážce ze strany smrti – protože smrt je pouhý stín života.

O autorovi

Oshovo učení nelze zařadit do žádné přesně vymezené kategorie, neboť se zabývá jak individuálním hledáním smyslu života, tak naléhavými společenskými a politickými problémy, před nimiž dnes stojí naše společnost. Jeho knihy nejsou jím psané, ale jsou to přepisy audio- a videonahrávek z jeho improvizovaných hovorů obracejících se k mezinárodnímu publiku během posledních pětatřiceti let. Londýnský deník Sunday Times označil Osha za jednoho z „tisícovky tvůrců dvacátého století“ a americký autor Tom Robbins za „nejnebezpečnějšího člověka po Ježíši Kristu“.
Osho řekl o své práci, že se snaží vytvořit podmínky pro zrození nového druhu člověka. Tohoto nového člověka často charakterizoval jako „Buddhu Zorbu“, jenž je schopen užívat si světských rozkoší jako Řek Zorba a zároveň tichého klidu Gautamy Buddhy. Ústředním motivem obsaženým v celém jeho díle je vize, do níž je zahrnuta jak věčná moudrost Východu, tak nejvyšší potenciál západní vědy a technologie. Je známý také svým revolučním příspěvkem k učení o vnitřní transformaci a jeho přístup k meditaci reaguje na zrychlené tempo moderního života. Cílem jeho unikátních „aktivních meditací“ je odstranění nahromaděného tělesného a psychického stresu, což je nezbytný předpoklad dosažení uvolněného stavu meditace osvobozeného od těkající mysli.
Osho je autorem mnoha dalších titulů, mimo jiné Hledání, Osho na každý den, O strachu, Transformativní tarot, Emoce, Život je mýdlová bublina nebo Žijte podle svého.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Chystáte se na některou z dnešních knih? Napište nám o tom do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot vznešeného Kršny

Štipl, Zdeněk

Academia, 2021

zobrazit info o knizeÁjurvéda
Ohnivá síla agni

Paphitisová, Claire

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeRozchod s bohem
Rádce pro začátečníky

Dawkins, Richard

Argo, 2021

zobrazit info o knizeEvoluce jako cesta k Bohu v díle Teilharda de Chardin

Jirousová, Františka

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeTady a teď

OSHO

Pavel Dobrovský – BETA, 2021

Napsat komentář