Naučme děti racionálně myslet

Magie-reality
Richard Dawkins je světově známý pro svůj militantní ateismus, jenž hlásá prostřednictvím vědeckých důkazů. Poprvé se pustil do knihy pro děti a mládež, která má naučit racionálnímu hodnocení světa, protkaného náboženstvím a mysticismem.


Richard Dawkins, autor knihy Magie reality s podtitulem Jak víme, co je skutečně pravdivé, kterou vydalo v závěru roku 2015 nakladatelství Academia, je britským zoologem, etologem a biologem. Dlouhodobě se věnuje popularizaci evoluční teorie a sociobiologie. Poprvé upoutal světovou veřejnost roku 1976 knihou Sobecký gen, díky které se teorie sobeckého genu (podle této teorie má být hlavní jednotkou přirozeného výběru gen, nikoli jedinec, jenž je pouhým nástrojem genu k vlastnímu prosazení) rychle rozšířila a stala se součástí širokého povědomí. Tato hypotéza vedla Dawkinse k memetické teorii, tvrdící, že podobně jako geny se replikují i informační řetězce pojmenované jako mem.

Dawkins je militantním ateistou, v náboženství spatřuje analogii počítačového viru šířícího se mezi lidskými mozky. Pro televizní stanici Channel 4 dokonce připravil dvoudílný dokumentární pořad Kořen všeho zla? kritizující náboženství. Tomuto tématu se věnuje i autorova kniha Boží blud, jež se stala bestsellerem a v níž autor tvrdí, že žádný nadpřirozený tvůrce neexistuje a víra v osobního Boha je pouze iluze.

dawkins 001

Nejnověji u nás vydaná kniha Richarda Dawkinse Magie reality cílí především na mladší čtenáře, kterým se snaží vysvětlit pomocí vědy nejen fyzikální zákonitosti, ale i mýty, pověry a smyšlenky, jimiž je náš svět protknut. Název knihy poukazuje na to, že i racionálně vysvětlená realita má své magické kouzlo nacházející se v kráse našeho světa. Tuto krásu názorně ukazuje grafická úprava publikace, kterou má na svědomí slavný výtvarník Dave McKean. Dave McKean ilustroval a upravil mnoho oceněných knih a grafických románů. Rovněž se podílel na výtvarné stránce dvou filmů o Harrym Potterovi a režíroval dva celovečerní filmy (Maska zrcadla a Luna). Jeho vizuální úprava Magie reality je vskutku magická díky dovednému spojení detailních fotografií, zobrazujících krásy přírody i vesmíru, a kreseb a maleb, dodávajících knize nádech tajemna.

dawkins 002

Ačkoli je kniha Magie reality prezentována především jako publikace pro mladší čtenáře, rozhodně zaujme i čtenáře dospělé díky tomu, že fakta nezjednodušuje nad nutnou míru. Dawkins odpovídá na otázky, jimiž se trápíme od dětství, srozumitelným a zároveň vědeckým způsobem. Díky autorovu poutavému a fakty nabitému výkladu se dovíme například to, proč je tolik různých druhů zvířat, jestli jsme ve vesmíru sami, proč se nám dějí zlé věci a co je to zázrak. Přitom pochopíme, jak pracuje vědecká metoda a proč je přesnější a ve výsledku i věrohodnější než například náboženství.

Titul Magie reality doporučuji všem čtenářům, ať již jde o děti či dospělé, kteří si chtějí rozšířit obzory. Doporučuji ji rovněž laikům ve světě vědy, majícím v plánu začít s četbou popularizačních knih Richarda Dawkinse. Pro tyto zájemce bude publikace skvělým odrazovým můstkem k složitější problematice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMagie reality
Jak víme, co je skutečně pravda

Dawkins, Richard

Academia, 2015

Napsat komentář