Psychologie na každý den

psychologie-tipy-nahled
Zajímáte se o partnerské vztahy? Dojímají vás příběhy zvířecích párů, které jsou si věrné často až za hrob? Nebo byste si rádi přečetli o tom, proč je smutek naprosto zdravou součástí života? Pak si v dnešních tipech určitě vyberete.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak se cítí novorozeně, když po dlouhých měsících ve tmě a teple konečně přijde na svět? Cítí vůbec něco? Vnímá, co se s ním děje? Má strach z nového světa, do kterého byl tak náhle vrženo? A jaký to má vliv na jeho další život? Nad těmito a dalšími otázkami se můžete zamyslet spolu s autorem knihy Porod bez násilí, jehož ideje pomáhaly utvářet moderní přístup k porodu a k péči o právě narozené miminko.

Když dětí přicházejí na svět, často pláčou, místo toho, aby prostě jen dýchaly.
Co se skrývá za jejich křikem? Je možné, že by pro dítě bylo stejně bolestné narodit se jako pro matku porodit?
V tomto lyrickém textu nám
Frédérick Leboyer odhaluje, že tam, kde matčina zkouška končí, zkouška dítěte začíná, a ukazuje nám, jak udělat, aby dítě přijalo a milovalo tento svět, náš svět, v němž se právě ocitlo.
Tato průkopnická a dnes již klasická kniha opírající se o porodnickou praxi autora významnou měrou přispěla k lidštějšímu porodnictví i k rozvoji oboru prenatální i perinatální psychologie.
„Narodit se můžeme jen jednou. Nemáme k dispozici více pokusů či oprav. A přestože víme, že nás prožitek a zkušenosti z porodu mohou ve větší či menší míře ovlivňovat po zbytek našeho života, zrození stále věnujeme jen velmi málo pozornosti anebo snižujeme význam jeho vlivu.“

Porod bez násilí

Autor: Frederick Leboyer
Přeložila: Marta Darom

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 115×190 mm
ISBN: 978-80-7530-268-7
Doporučená cena: 267 Kč

 

Knihu Porod bez násilí vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Frederick Leboyer byl francouzský porodník. Narodil se v Paříži, kde také vystudoval medicínu. Celá jeho kariéra, během níž pomohl odrodit tisíce dětí, se točila kolem myšlenky, co a jak novorozenec vnímá první okamžiky po narození. Při své cestě do Indie si všiml, že chudší ženy, které rodily v klidu doma, po svém, bez zářivek, přístrojů a sterilního prostředí, měly častokrát lehčí porody než bohaté ženy s veškerým porodnickým servisem. Začal proto podporovat cvičení těhotných žen v rámci lepší přípravy těla na porod. Přišel také s mnoha způsoby, jak zpříjemnit miminku příchod na svět. Dodnes známé jsou Leboyerovy koupele – ponoření novorozence do teplé vody, simulující prostředí dělohy – nebo pokládání novorozence matce na břicho, aby byl navázán lepší vztah.
Doktor Leboyer zemřel ve věku 98 let. V důchodu psal kromě naučné literatury také básně.

Zdroj informací: the Guardian

Ukázka z knihy

„Moje dítě pláče!“ říká šťastná matka, udivená tím, že něco tak malého je schopno ztropit takový hluk. A jak to hodnotí nestranný pozorovatel? Reflexy jsou normální, stroj funguje. Ale jsme opravdu stroje? Není pláč výrazem bolesti? Je vůbec myslitelné, aby dítě prožívalo utrpení? Co nás opravňuje k tvrzení, že porod je pro dítě méně bolestivý než pro matku? A jestliže ano, kdo se tím zabývá? Obávám se, že nikdo, soudě podle toho, jak málo pozornosti věnujeme dítěti, když se narodí. Je to tragedie, že si všichni myslíme, že tato „věc“ nemůže slyšet, vidět, ani cítit… Jak by tedy „to“ mohlo vnímat bolest? „Ono“ to pláče, „ono“ to křičí. Takže…? Krátce řečeno, je „to“ předmět. Ale co když je to už člověk? (str.5)

————————————————

Druhá kniha, kterou si dnes představíme, by se na první pohled mohla zařadit mezi všechny ostatní tituly, které člověku radí, jak být v životě úspěšný nebo spokojený. Dirk Wachter se však tohle téma rozhodl pojmout trochu netradičně – co když štěstí není něco, o co bychom měli za každou cenu usilovat? Co když ten pravý úspěch tkví v tom pochopit, že být nešťastný prostě někdy patří k životu?

V naší době, kdy se vše točí kolem hledání štěstí a kdy dokonalost a autonomie jako by byly normou, je mnoho lidí zároveň osamělých. Autor, známý belgický psychiatr, věří, že snaha o štěstí jako cíl života je chybná. Poukazuje na to, že smutek a problémy nejsou v moderní společnosti považovány za normální jevy. Vyzývá lidi, aby se navzájem častěji podporovali a nehledali hned odbornou pomoc. Dirk Wachter pevně věří, že smutek není psychiatrická porucha, ale součást života. Proti hledání štěstí klade usilování o smysl a význam, což jsou podle něj mnohem cennější vodítka na cestě životem. Umění být nešťastný je srozumitelná, čtivá a láskyplná kniha o jednom aspektu života, jemuž se obvykle nedostává dostatečné pozornosti.

Umění být nešťastný

Inspirující pohled na štěstí a smysl života
Autor: Dirk Wachter
Přeložila: Milena Nováková

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 120×175 mm
ISBN: 978-80-262-1745-9
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Umění být nešťastný vydalo nakladatelství Portál.

O autorovi

Prof. Dr. Dirk de Wachter je belgický psychiatr a psychoterapeut v Univerzitním psychiatrickém centru na Katolické univerzitě (KU) v Lovani. Je odborníkem na systemickou a rodinnou terapii, v tomto oboru působí jako školitel a supervizor.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

Ukázka z knihy

Nechtějte měřit štěstí, buďte prostě šťastní. Úspěch už je, když člověk vede spokojený život. Nenechte nás usilovat, abychom byli velmi šťastní, protože tak vytváříme rozdělenou společnost. Společnost s vítězi a s poraženými, v níž někdo má úspěch a druhý padá přes palubu. (str. 130)

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si zbytek ukázky.

————————————————

Emoce a pocity štěstí, nebo naopak smutku se netýkají jen říše lidí. I zvířata jsou schopna cítit a projevovat lásku – to dobře ví každý majitel psa, kterého jeho miláček denně vítá ve dveřích, jako by jej roky neviděl. Někdy dokáží projevit i víc citu než mnozí lidé. Kniha autorského dua StoneNewkirková je nabitá mnoha zajímavými fakty ze zvířecí říše, které čtenáři připomenou, že se od zvířat máme ještě hodně co učit.

Nejnovější studie ukazují, že zvířata mají ohromující inteligenci, jsou nesmírně empatická, překvapují důmyslnými komunikačními sítěmi a nesčetnými dalšími schopnostmi. Zakladatelka organizace PETA Ingrid Newkirková se spojila s autorem bestsellerů Genem Stonem a nabízejí knihu plnou strhujících příběhů a nových zjištění.
Jsou ryby sebevědomé? A netopýři skutečně slepí? Víte, že když se zamiluje husa, zůstane s partnerem celý život? A že gepardi cvrlikají? Proč jsou psi přátelští?
Ve druhé části knihy se zároveň bez zbytečného moralizování dozvíte, co můžete udělat ve svém každodenním životě, abyste pomohli chránit svět zvířat.
Předmluvu ke knize napsala Mayim Bialik, neurobioložka, veganka a herečka ze seriálu The Big Bang Theory.

Pozoruhodné objevy ze světa zvířat

Autoři: Ingrid Newkirk, Gene Stone

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 143×206 mm
ISBN: 978-80-271-1004-9
Doporučená cena: 349 Kč

 

 

Knihu Pozoruhodné objevy ze světa zvířat vydalo nakladatelství Grada.

O autorech

Ingrid Newkirková se narodila v Anglii. Díky rodičům se odmala dostala k dobrovolnictví – pomáhala v sirotčincích, pečovala o nemocné, starala se o zvířata v útulku. Teprve ve 21 letech ale o něco víc přilnula k péči o opuštěná zvířata a začala se angažovat v boji za zvířecí práva. Zabývala se týráním a zanedbáváním zvířat, pokusy na zvířatech a krutým výcvikem, který musí mnohdy podstupovat zvířata v cirkusech. Přivedlo ji to k tomu, aby založila neziskovou organizaci PETA, která funguje dodnes. Jejím mottem je „Nemáme žádné právo zvířata jíst, nosit jejich kůži a kožešiny, provádět na nich experimenty, využívat je v zábavním průmyslu, ani je jakýmkoli jiným způsobem vykořisťovat a týrat“.

Zdroj informací

Gene Stone začal svou kariéru jako redaktor, spoluautor a ghostwriter. Pracoval s mnoha známými osobnostmi z řad vědců, lékařů a podnikatelů včetně Stephena Hawkinga nebo Blakea Mycoskieho, zakladatele obuvnické společnosti TOMS. Doposud napsal nebo se podílel na psaní 50 titulů, z nichž se 15 dostalo na The New York Times Bestseller list. Zabývá se mnoha tématy, ale mezi jeho nejoblíbenější patří wellness, výživa (zejména rostlinná strava) a ochrana zvířat.
Z jeho nejúspěšnějších knih jmenujme Jak se dožít 100 let nebo Jak nezemřít: Kuchařka.

Zdroj informací

————————————————

Od knih, které se zaměřují na psychologii a emoce každého z nás, přejdeme ke vztahům mezi mužem a ženou. Knihu Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše můžeme už prakticky považovat za klasiku. Ať už byste rádi zlepšili vztah se svým partnerem či partnerkou, anebo se jenom o tuto problematiku zajímáte, tento titul i další knihy Johna Graye lze jedině doporučit.

Nová předmluva autora po 30 letech, psaná jen pro české modernizované vydání.

3. vydání úspěšného mezinárodního bestselleru.
Desítky milionů prodaných výtisků ve světě a celkem už 150 000 prodaných výtisků v ČR.
Kniha, která nic neztratila na své aktuálnosti a stále pomáhá párům na celém světě udržet, prohloubit a zlepšit jejich vztahy.
Kdysi za pradávných časů se Marťané a Venušanky setkali, zamilovali se do sebe a navázali šťastné vztahy, protože uznávali a respektovali vzájemné rozdíly. Potom však přišli na Zemi a stihla je ztráta paměti: zapomněli, že pocházejí z různých planet. Touto metaforou vysvětluje
Dr. John Gray běžné konflikty mezi muži a ženami a ukazuje, jak se odlišnost mezi pohlavími může projevovat a bránit navázání uspokojivých milostných vztahů. Na základě své mnohaleté zkušenosti úspěšného poradce párů i jednotlivců radí, jak neutralizovat rozdíly ve stylu komunikace, citových potřebách a způsobech chování a dosáhnout tak většího porozumění mezi partnery.
Díky Johnu Grayovi už 30 let víme, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Kniha Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše je nedocenitelný návod k vytvoření hlubších a uspokojivých vztahů. Za 30 let, které uplynuly od prvního vydání, se na celém světě prodaly desítky milionů výtisků a byla přeložena do více než 40 jazyků. Kniha nijak neztratila na své aktuálnosti: stále pomáhá, uzdravuje a vysvětluje.

Muži jsou z Marsu, Ženy z Venuše

Autor: John Gray
Přeložil: Václav Černý

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7252-883-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Muži jsou z Marsu, Ženy z Venuše vydalo nakladatelství Práh.

O autorovi

John Gray je americký psycholog a spisovatel. Je autorem knih o partnerských vztazích. V roce 1992 vydal knihu Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše, která se stala bestsellerem a tématem všech jeho dalších knih a profesních aktivit. Následovaly tituly jako Ohnivá Venuše, studený Mars nebo Komise pro nesmrtelnost, podílel se na sepsání knihy Krize chlapectví. Zabývá se tématem růstu osobnosti, vztahy mezi muži a ženami a lidskou komunikací.

Zdroj informací

Ukázka z knihy

Zamilování je vždycky magické. Vyvolává iluzi, jako kdyby láska měla trvat věčně. Naivně se domníváme, že se nás netýkají problémy, které měli naši rodiče, že naše láska nikdy nezemře, že bude trvat navždy a že je nám souzeno být věčně šťastni. Jenže kouzlo pomine a začne všední život, a pak se ukáže, že muži stále očekávají, že ženy budou uvažovat a jednat jako muži, a ženy očekávají, že muži budou cítit a chovat se jako ženy. Pokud si nejsme jasně vědomi rozdílů mezi námi, nedovedeme si najít čas k tomu, abychom jeden druhého pochopili a respektovali. Stanou se z nás nároční, vyčítaví, odsuzující a netolerantní lidé. I přes ty nejlepší a nejláskyplnější úmysly láska umírá. Občas se připletou problémy. Začnou výčitky. Komunikace se přeruší. Roste nedůvěra. Výsledkem je odpor a vyhánění z vědomí. Kouzlo lásky je pryč. Ptáme se sami sebe: Jak se to stalo? Proč se to stalo? Kdy se nám to stalo? (str.19)

————————————————

S partnerskými vztahy dnešní tipy také zakončíme. Kniha buddhistického mnicha Thicha Hanha nabízí krátké a jednoduché návody ke zlepšení vzájemného pochopení a tolerance, které lze snadno vyzkoušet v každodenním životě.

Kniha O věrnosti poskytuje čistě praktické vhledy k tématu udržování zdravých vztahů. Nabízí konkrétní rady a techniky pro přijetí partnera takový jaký je, kultivaci vzájemné péče, udržování pozornosti. Čtenáři se vzdělají v otevřené komunikaci, práci se vztekem a jinými silnými emocemi, umění odpuštění a pěstování vděku a ocenění.
Na konci knihy jsou připojena i různá praktická cvičení, jako meditace laskavosti mettá, meditace v objetí, nebo techniky učící přijetí, odpuštění, usmíření, novým začátkům, zalévaní pozitivních semínek.

O věrnosti

Autor: Thich Nhat Hanh
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-2185-4
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu O věrnosti vydalo nakladatelství Alferia.

O autorovi

Thich Nhat Hanh je buddhistický mnich, zenový mistr, učitel, spisovatel, básník a mírový aktivista. Jeho učení o umění žít v přítomném okamžiku se šíří celým světem a pomáhá mnoha lidem. Narodil se v roce 1926 v jižním Vietnamu a ve věku šestnácti let odešel jako novic do kláštera. V roce 1950 založil v Saigonu chrám Ung Quand a na stránkách časopisu Vietnamský Buddhismus začal koncipovat základní ideje angažovaného buddhismu. Nějakou dobu žil v USA, kde přednášel dějiny náboženství na univerzitě v Princetonu a vyučoval buddhismus na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. V roce 1965 Thich Nhat Hanh založil Řád Tiếp Hiện (Řád Spolu-bytí), který má dnes více než čtyři sta členů. Byl nominován Martinem Lutherem Kingem Jr. na Nobelovu cenu za mír.

Mezi další autorovy knihy patří O lásce, Cesta osvobození, Štěstí, Bez bahna lotos nevykvete, Úsilí – hledání radosti a smyslu v práci, Nic nekončí, nic neumírá, Strach, Základní průvodce, jak přežít bouři nebo Skutečná láska: probuďme své srdce.

Zdroj informací: nakladatelství Alferia

Citáty z knihy

Zkuste si najít příležitost, kdy můžete svého partnera pozorovat ve spánku. Když se budete dívat pozorně, odhalí se vám něha, utrpení, naděje i zoufalství, které lze zahlédnout jedině tehdy, když člověk spí. Seďte tam čtvrt nebo půl hodiny a prostě se jen dívejte. Rozvine se ve vás pochopení a soucit a náhle budete vědět, jak tu pro svého partnera být.

Obyčejně si myslíme, že abychom byli šťastní, musejí být splněny určité vnější podmínky: štěstí se dostaví, až budeme mít to či ono. Jenže štěstí pramení z toho, jaký máme náhled na život. My třeba šťastní nejsme, ale někdo jiný ve stejné situaci šťastný je.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO věrnosti

Thich, Thich Nhat

Alferia, 2021

zobrazit info o knizeMuži jsou z Marsu, ženy z Venuše

Gray, John

Práh, 2021

zobrazit info o knizePozoruhodné objevy ze světa zvířat
Poznejte přelomové způsoby, jak projevit lásku a soucit

Newkirk, Ingrid - Stone, Gene

Grada, 2021

zobrazit info o knizeUmění být nešťastný
Inspirující pohled na štěstí a smysl života

Wachter, Dirk de

Portál, 2021

zobrazit info o knizePorod bez násilí

Leboyer, Frederick

Malvern, 2020

Napsat komentář