Jeden z největších politických procesů 50. let

Odboj nebo provokace nahled
Josef Vlasatý vedl odbojovou skupinu „Za svobodu“ a právě na jejím příkladě ukázal historik Petr Svoboda metody StB, jako byly např. provokace či nezákonné praktiky. Skupina byla postupně infiltrována, zlikvidována a dvaačtyřicet jejích členů bylo odsouzeno v rámci politického procesu.

Kniha se zabývá vznikem a činností odbojové skupiny „Za svobodu“ v letech 1948–1951, její infiltrací, postupnou kontrolou a likvidací ze strany bezpečnostního aparátu komunistického režimu. Činnost skupiny, vedené Josefem Vlasatým („kpt. Hrdý“), bývalým tajemníkem ústředního sekretariátu národně socialistické strany, dokumentuje postoje a motivy účastníků protikomunistické rezistence, zároveň je však nezpochybnitelným důkazem o provokacích a nezákonných praktikách, které na přelomu čtyřicátých a padesátých let představovaly běžnou pracovní metodu StB. Dále dokládá v odborné literatuře dosud opomíjený fakt, že se na protikomunistickém odboji v poúnorovém Československu aktivně podíleli též příslušníci ozbrojených sil v činné službě, v tomto případě příslušníci SNB. Případ Josef Vlasatý a spol. lze vzhledem k celkovému počtu čtyřiceti dvou odsouzených osob označit za jeden z největších politických procesů padesátých let.

Ukázka z knihy

Prostřednictvím platformy Československé strany práce bylo za pomoci JUDr. Vlastislava Chalupy, který jakožto „mjr. Král“ požíval mezi skutečnou ilegalitou naprosté důvěry, během šestnácti měsíců, kdy se pohyboval v rámci tvořící se protikomunistické rezistence coby agent provokatér, provedeno napojení na minimálně sedmnáct existujících ilegálních skupin. Jednotlivé skupiny, jejichž počet se následně rozrostl do nevídaných rozměrů, byly nejpozději do roku 1954 postupně realizovány neboli likvidovány a jejich členové odsouzeni k vysokým trestům odnětí svobody včetně trestů absolutních. (str. 116)

Odboj, nebo provokace?

Provokace StB prováděné proti třetímu odboji v rámci akce Skaut na příkladu skupiny „Za svobodu“ v letech 1948–1951
Autor: Petr Svoboda

Počet stran: 420
Vazba: brožovaná
Formát: 157×232 mm
ISBN: 978-80-200-3084-9
Doporučená cena: 495 Kč

 

Knihu Odboj, nebo provokace? vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Petr Svoboda (* 1977)  vystudoval mezifakultní obor geografie – historie na Přírodovědecké a Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Působí jako středoškolský pedagog a historik.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdboj, nebo provokace?
Provokace StB prováděné proti třetímu odboji v rámci akce Skaut na příkladu skupiny „Za svobodu“ v letech 1948–1951

Svoboda, Petr

Academia, 2020

Napsat komentář