Život není peříčko…

Zivot-neni-pericko-perex
Některé osudy jsou těžší než jiné, avšak i po náročných zkouškách může někdy přijít nečekaná odměna. A někdy také nemusí. Začtěte se do dnešních tipů a přečtěte si o životech lidí, kteří neměli na růžích ustláno…

Český právník, spisovatel a dramatik Jaroslav Maria ve vlastním životopisu popsal své zkušenosti a postřehy z přelomu 19. a 20. století. Důraz klade zejména na atmosféru pozdního romantismu a české secese, vlastní dramatickou a později i románovou tvorbu, jež mu přinesla nejednu těžkost.

Kniha přináší historicky cenné příspěvky k poznání umělecké atmosféry pozdního romantismu a české secese na přelomu 19. a 20. století a jejich souvislost s národní kulturou, jak ji vnímal autor pohledem spisovatele-dramatika a advokáta. Maria přibližuje smysl svého mnohaletého putování po Itálii, které mu bylo nejen popudem k sepsání kunsthistorické cestopisné příručky Italie (1925), ale především ke vzniku většiny jeho dramat z volného cyklu takzvané ferrarské trilogie: Parisina (1916), Lucrezia Borgia (1917), Torquato Tasso (1917). Autor kriticky hodnotí vývoj české literatury od 19. století a vysvětluje svůj obrat k románové tvorbě z právnického a profesního prostředí, kterou si kromě čtenářské popularity způsobil i řadu životních těžkostí, když jimi demaskoval společenské poměry první Československé republiky.

Vlastní životopis
Autoři: Jaroslav Maria, Filip Hynek

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3073-3
Doporučená cena: 425 Kč

Knihu vydalo nakladatelství Academia.

Julius Zeyer vzbudil tajemným způsobem dvakrát můj zájem o Itálii. S jeho Piou Tolomejskou je nerozlučně spojena má až chorobná láska pro Sienu. Jeho duch bloudil kteréhosi letního odpoledne před více než třiceti lety v půvabném, jemu patřivším domku ve Hvězdě u  Prahy, již na samém konci obce směrem k Bílé hoře. Prý zde básník vlastníma rukama zbudoval dřevěný altánek, k němuž jsem proto vzhlížel v hlubokém, vroucím zanícení.
Nuže, onoho odpoledne jsem seděl v pokoji ve společnosti vzácného muže a  sochaře Josefa Maudera. Domácí paní, Anna Lauermannová (Felix Téver) byla nám jemnou hostitelkou. Náhle se svezla řeč na vodňanského básníka. Mauder poznamenal, že se Zeyer často těšíval, že spatří nedaleko Sieny položené toskánské městečko San Gimignano. (str. 104)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Za její milost orodovaly mnohé mezinárodně významné osobnosti. Přesto byla před sedmdesáti lety krutě zavražděna ve vykonstruovaném procesu tvrdého komunistického režimu. Jaký byl život Milady Horákové, právničky, poslankyně a feministky? To se dozvíte v unikátním komiksovém zpracování její biografie.

Milada Horáková

Milada Horáková je nejznámější obětí politických monstrprocesů v Československu. 27. června 1950 byla popravena v Praze na Pankráci. Co o ní víme víc? Právnička, sociální pracovnice, poslankyně, aktivní účastnice prvního, druhého i třetího odboje, bojovnice za práva žen… Je toho hodně, ale stále to málo vypovídá o její skutečné osobnosti. Stostránková komiksová kniha spisovatele Zdeňka Ležáka a výtvarnice Štěpánky Jislové čtenáře seznámí se životem Milady Horákové mnohem podrobněji. Provede je dětstvím a mladými léty Horákové, její prací právničky na sociálním odboru, její odbojovou činností za druhé světové války, vězněním nacisty i vstupem do velké politiky po druhé světové válce. Nedílnou součástí je i soukromý život této političky.
Kniha dále sleduje zapojení Horákové do protikomunistického odboje po únorovém převratu, její zatčení v září 1949, série výslechů, vytvoření procesu a celý jeho průběh až po rozsudek a popravu. Kromě příběhu hlavní hrdinky sleduje také osudy vedlejších postav, čímž dokresluje charakter doby. Autenticky a velmi věrně vykresluje příběh jedné z největších osobností novodobých českých dějin.
Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky

Autoři: Zdeněk Ležák, Štěpánka Jislová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 225×295 mm
ISBN: 978-80-257-3220-5
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Milada Horáková vydalo nakladatelství Argo.

Zdeněk Ležák (* 1974, Praha) je spisovatel, novinář a šéfredaktor časopisu ABC. Absolvent Literární akademie Josefa Škvoreckého. V redakcích časopisů pro děti působí nepřetržitě od roku 1999. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii. Je autorem úspěšných titulů Stopa legionáře, Tři králové, TGM, Karel IV. – Pán světa, Ve jménu Husa – Zrození kalicha, Jan Žižka – Bojovník ve jménu Husa, 100 let Československa v komiksu, Kronika bolševismu a dalších.

Zdroj informací: Argo

Štěpánka Jislová (*1992) je česká ilustrátorka a komiksová autorka. Vystudovala Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni. S komiksem Strom vyhrála v roce 2013 studentskou soutěž CZ. KOMIKS. Jako rezidenční umělec působila na Wilkinson College v Kalifornii nebo v broumovském klášteře. Své krátké komiksové příběhy publikovala v řadě domácích (Aargh, Caves, BubbleGun, XEROX) i zahraničních sborníků (Bobla, Dirty Diamonds, CBA). Mezi její komiksová alba patří např. Klášter Nejsvětějšího srdce, a Jak Beneš ustoupil Hitlerovi, ilustruje i knížky pro děti, výběrem např. 3x detektiv Kalle nebo Daniel v jámě lvové. Je spoluzakladatelkou české pobočky Laydeez Do Comics, organizace, která si klade za cíl představovat široké veřejnosti komiksové autorky a jejich tvorbu. Ve vlastní tvorbě ji zajímá práce s legendami, archetypy a společenskými trendy. Mimo komiks a ilustraci se věnuje návrhům tetování, potiskům oblečení, prodává vlastní obrazy a přednáší.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Málokdo možná ví, že v belgických Antverpách žije jedna z největších komunit ortodoxních Židů na světě. Novinářce Margot Vanderstraeten se podařilo získat si důvěru jedné z místních rodin, díky čemuž mohla podrobně popsat zdejší zvyky a tradice a představit je světu.

Mazl tov

V židovské čtvrti belgických Antverp žije největší komunita ortodoxních Židů po New Yorku a Jeruzalémě. Jejich štrajmly, pejzy, černé kabáty a bílé podkolenky upomínají, že sem kdysi přišli z východní Evropy. Proniknout do jejich zákulisí, tajů a tradic je pro lidi zvenčí těžké, ne-li nemožné. Novinářce a spisovatelce Margot Vanderstraeten se to podařilo. Za léta, kdy v moderně ortodoxní židovské rodině jako studentka doučovala děti, si vybudovala pevné přátelství s rodinou Schneiderů, a nakoukla do světa, jehož čas, směr i rytmus i v moderní době udává 613 židovských přikázaní. Díky jejímu čtivému vyprávění se tak dozvíme, proč židovské ženy v Antverpách nosí na hlavách paruky, že každá věřící židovská rodina má dvě separátní kuchyně a jak jsou důležité dohazovačky sňatků. Podíváme se jejíma očima i do ortodoxních komunit v New Yorku a Jeruzalémě, kde autorka některé židovské přátele nadále navštěvuje poté, co odešli z Antverp.
V Belgii a Nizozemsku figuroval
Mazl tov mezi 10 nejprodávanějšími tituly roku 2017, deník De Standaard jej vyhlásil za nejlepší non-fiction roku a belgická královna Mathilde tento autobiografický román označila za jednu z nejdůležitějších knih.

Má léta u ortodoxní židovské rodiny
Autorka: Margot Vanderstraeten
Přeložila: Radka Smejkalová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7407-472-1
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Mazl tov vydalo nakladatelství Garamond.

„Je pravda, že rabín zakazuje, abyste žili v jednom domě s lidmi jiné víry?“ Nevím, proč jsem se jí na to ptala. Nakukala mi to nedávno Milena, která pracovala v butiku a o opravdových Židovkách věděla všechno. Ještě k tomu dodala, že moderně ortodoxní Židé si dávají pozor, aby se stěhovali jen do bytových domů, kde bydlí výhradně Židé s dlouhou, belgickou historií: „protože ti noví z Východního bloku nejsou jako my, s těmi jsou jenom problémy.“
Elzira zavrtěla hlavou.
„Takže to není pravda?“
„To je mýtus. O nás panuje spousta mýtů.“
Nebyla jsem si jistá, co si o tom éruvu mám myslet.

 

Margot Vanderstraeten (*1967) je belgická spisovatelka a novinářka. Vystudovala tlumočnictví a překladatelství francouzština-španělština, na studia si vydělávala prací u moderně ortodoxní židovské rodiny v Antverpách. Zájem o dění kolem sebe ji přivedl k novinařině. Psala reportáže a rozhovory pro renomované belgické deníky De Standaard a De Morgen. Působila v porotě literární ceny Librisprijs, vyučovala novinařinu na univerzitě v Gentu. Je autorkou šesti románů. Její román Mise en place byl nominován na cenu Halewijnprijs 2008, autobiografický román Mazl tov získal cenu E. du Perronprijs a byl přeložen do pěti jazyků. Margot Vanderstraeten je vdaná, žije v Antverpách.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Zrádce, který bezprecedentně ohrozil národní bezpečnost, nebo hrdinný bojovník za lidské soukromí? Edward Snowden, bývalý zaměstnanec CIA, v roce 2013 odhalil, že americká vláda buduje systém ke shromažďování dat, jimiž by narušila soukromý život všech lidí na Zemi. Jak tato práce probíhala a co všechno jejím prozrazením riskoval?

Nesmazatelné záznamy

V roce 2013 tehdy devětadvacetiletý Edward Snowden šokoval svět tím, když odhalil veřejnosti, že americká vláda potají buduje systém ke shromažďování dat, jehož výsledkem měl být bezprecedentní způsob masového sledování, který se dokáže vetřít do soukromého života každého člověka na zemi. Snowden popisuje, jak sám tento systém pomáhal vytvářet a proč porušením mlčenlivosti riskoval svou budoucnost.

Autor: Edward Snowden
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 205×135 mm
ISBN: 978-80-7633-216-4
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Nesmazatelné záznamy vydalo nakladatelství Alpress.

Jmenuji se Edward Joseph Snowden. Pracoval jsem pro vládu, ale teď pracuji pro veřejnost. Trvalo mi bezmála tři desítky let, než jsem pochopil, že je v tom rozdíl, a když jsem prozřel, přineslo mi to v úřadě jisté problémy. Výsledkem je, že teď věnuji čas snaze chránit veřejnost před jednáním lidí, k nimž jsem sám patříval: špionů ve službách Central Intelligence Agency (CIA), totiž americké Ústřední zpravodajské služby, a také National Security Agency (NSA), tedy Národní bezpečnostní agentury. Jako jeden z četných mladých techniků, kteří pracují pro rozvědku, jsem byl přesvědčený o tom, že se podílím na vytvoření – jak jsem tehdy věřil – budoucího lepšího světa.
Moje kariéra v Americké zpravodajské komunitě (American Intelligence Community, IC) trvala jenom krátkých sedm let, a překvapilo mě, když jsem si uvědomil, že to bylo jen o rok déle, než trvá můj exil v zemi, kterou jsem si sám nezvolil. Během onoho sedmiletého období jsem se ovšem podílel na té nejvýznačnější změně v historii americké zpravodajské služby – přechodu od cíleného sledování jednotlivců k masovému dohledu nad vším obyvatelstvem. Napomáhal jsem tomu, aby se jediné vládě technicky umožnilo shromažďovat veškerou světovou digitální komunikaci, celé věky ji skladovat a po libosti ji prozkoumávat. (str. 1)

Kompletní ukázku najdete na stránkách nakladatele.

————————————————

Představili jsme vám nelehké osudy jedinců i skupin. V závěrečném titulu dnešních tipů vám Petr Kovařík poradí, jak takový život žít – plnohodnotně, bezstarostně, ale zodpovědně, s pochopením sebe i svého okolí.

Síla hotentota

Jsou životní situace a věci, které hlavou nepochopíme. Pokud to přijmeme, můžeme najít štěstí v konání skrze radost.
Sbírka zamyšlení a zároveň nenásilný „návod na život”. Kniha o budování, o dávání i braní. O pochopení druhých i sebe samých. O bezstarostnosti, ale také o zodpovědnosti, o tom, kdy si z věcí nic nedělat a kdy zase ano. O tom, že bohatství není totéž co hromadění peněz a že osobní růst paradoxně znamená zmenšit se. Kdo to udělá vědomě, snáze najde radost v každodenním konání. A touto cestou může dojít k vyrovnanosti a štěstí.
Je to příběh – manifestace radosti ze života a zároveň příručka vědomého muže, kterou ocení i ženy. To vše pohledem jednoho vědomého hotentota.

Autor: Petr Kovařík

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 172×228 mm
ISBN: 978-980-7650-034-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Síla hotentota vydalo nakladatelství Pointa.

Zastavím se na chvíli u názvu této knihy: Víte vlastně, kdo je to hotentot? To slovo se v našem světě vžilo jako výraz pro člověka, který je omezený, který je v určitém ohledu primitiv. Označujeme tak člověka, který z pohledu jiných lidí mluví nesmysly a hlouposti. Ptáte se, jak to souvisí se mnou? Přiznávám bez mučení, že mně naopak přijde hotentotská, nesrozumitelná a zmatečná spousta věcí a situací kolem nás.
To, že jsem napsal první verzi této knihy hotentotsky, zmínila moje partnerka. Proč? Proč jsem se pak s tím, co domnělý hotentot či hotentotství představuje, tak sblížil? Především proto, že jako činorodý až hyperaktivní člověk někdy dělám věci doslova překotně. A přesně tak jsem napsal první verzi této knihy. Svým způsobem nesrozumitelně. Tak rychle, že jsem ani nestíhal domýšlet všechny souvislosti. Nebo to, jestli je tok mých myšlenek srozumitelný pro okolí. (str. 18)

Pokračujte ve čtení a nahlédněte také do našeho článku o knize.

Petr Kovařík spoluvybudoval firmu Pražská čokoláda Steiner & Kovarik. Miluje ji on i jeho zákazníci. Díky své práci si plní sny, získává cenné životní lekce a každý den se stává lepším člověkem. Je ředitelem, který si nedělá z věcí velkou hlavu, a otcem dvou dětí. Dost často mluví a má to štěstí, že i přednáší. Svoje úvahy publikuje na sociálních sítích, především na facebookové stránce Život pravdivého muže.

Zdroj informací: Pointa


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMazl tov
Má léta u ortodoxní židovské rodiny

Vanderstraeten, Margot

Garamond, 2020

zobrazit info o knize
Vlastní životopis

Maria, Jaroslav

Academia, 2020

zobrazit info o knizeMilada Horáková

Ležák, Zdeněk - Jislová, Štěpánka

Argo, 2020

zobrazit info o knizeNesmazatelné záznamy

Snowden, Edward

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeSíla hotentota

Kovařík, Petr

Pointa, 2020

Napsat komentář