Po věžích i pivovarech české kotliny

putovani-cr-uvod
Asi nikdy nebyl lepší čas na poznávání naší vlastní země! Dnes představované průvodcovské tituly vás provedou po jejích věžích i po památkách spojených s pivem.

Praze se často přezdívá stověžatá. To samé by šlo říci o celé naší zemi. Publikace Věže České republiky od Pavla Gejdoše vás provede po 405 krásných věžích. Kromě praktických informací a historie naleznete u každé věže i místo na razítko, samolepku či jen odškrtnutí si těch, které jste již navštívili.

Věže České republiky

Autor: Pavel Gejdoš

Počet stran: 432
Vazba: flexi
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7428-368-0
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Věže České republiky vydalo nakladatelství Plot.

Po publikaci Rozhledny, která zmapovala stavby postavené cíleně pro turisty za účelem výhledu, přichází kniha věnovaná věžím, tedy budovám, které vznikaly za jinými účely – jako okrasa, dominanta, průmyslová stavba, ukázka stavebního mistrovství či pragmaticky jako místo, odkud hlásný či ponocný z nadhledu hlídal město.

Pavel Gejdoš, spoluzakladatel Klubu přátel rozhleden, pečlivě vybral 405 nejzajímavějších, nejkrásnějších a nejdostupnějších věží u nás. Jeho knihu můžete brát jako encyklopedický přehled, ale také jako vybídnutí k procházce historií či malebnou krajinou naší země.

Ukázka z knihy

věže

Stáhněte si rozsáhlejší ukázku z knihy.

O nakladatelství

Nakladatelství Plot v roce 2018 oslavilo již své 20. narozeniny. Od svého vzniku vydalo již několik stovek titulů různých témat a zaměření. V roce 1998 zahájilo svou činnost jakožto malé rodinné nakladatelství a začalo vydávat knihy o přírodě, literaturu pro volný čas a zábavu a především literaturu kynologickou. V průběhu času se postupně ediční řady rozšiřovaly a pro lepší orientaci vzniklo několik tematických okruhů od odborné literatury přes mytologii, beletrii a poezii, dětskou literaturu, kuchařky a zdraví. Prim ovšem v Nakladatelství Plot hraje stále kynologická literatura, která se věnuje výchově, výcviku, psím sportům i monografiím jednotlivých plemen.

————————————————

Kromě věží je Praha ve světě proslavená ještě něčím – českým pivem. Zahraniční turisté však nemají šanci naše pivo vychutnat doopravdy. K tomu je potřeba mít k němu opravdový vztah – třeba skrz znalost jeho historie. Kniha Pivní putování provádí po slavných i neznámých, současných i zaniklých českých pivovarech a poutavě vypráví jejich historii.

 Pivní putování

Autor: Zdeněk Susa
Ilustrace: František Žáček

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 217×256 mm
ISBN: 978-80-7404-333-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pivní putování vydalo nakladatelství Edice České televize.

Pojďte s námi za nápojem, od pradávna drahým Čechům, Moravanům i Slezanům. Za mokem zlaté barvy, řízné chuti a sametové pěny.

Pedagog a lékař Zdeněk Susa putuje spolu se zpěvákem Matějem Ruppertem českou krajinou po pivovarech i pivovárcích, existujících i zaniklých. Po jejich historii, výrobě i zasazení do krajiny, které je mnohdy důležitější, než by se mohlo zdát.

Zdeněk Susa doplňuje putování vyprávěním o osobnostech spjatých s pivem, líčeným s humorem sobě vlastním. Dozvíte se tak třeba, v čem spočívala heroická síla Gustava Frištenského, co se skrývalo za poetickým tuláctvím Karla Hynka Máchy a jak snášela své vdovství Eliška Rejčka. Možná vás to překvapí, ale všechny zmiňované (a nejen ty) provázelo během jejich života právě pivo! Tyto příběhy jsou vyprávěny s laskavou nadsázkou i nemalým přesahem do kultury a historie.

Stejně jako ve stejnojmenném pořadu České televize, podle nějž kniha volně vznikla, jsou pasáže o pivovarech a výrobě piva doplněny slovem lékaře, dobovými i současnými fotografiemi a také výstižnými ilustracemi grafika Františka Žáčka.

Vejdi tedy a neuškoď!

O autorovi

Zdeněk Susa se narodil roku 1942, absolvoval lékařskou fakultu univerzity Karlovy v Praze, pracoval na různých pracovištích interního zaměření, účastnil se výzkumu dýchání a vztahů mezi dýcháním a krevním oběhem. Kandidaturu mohl získat až v roce 1991, habilitoval se v roce 1993. Učil na zdravotnických školách a na lékařské fakultě, nyní učí ve VOŠ sociálně pedagogické a teologické JABOK a je externím učitelem evangelické teologické fakulty UK. Současně je výpomocným kazatelem Českobratrské církve evangelické, to znamená, že nemá vlastní farní sbor, ale vypomáhá všude, kde ho pozvou. Angažuje se v hospicovém hnutí.

Během své lékařské praxe delší než půl století prošel řadou interních oborů a získal tím značný nadhled nad medicínou i životem. Jeho hlavním koníčkem je pěší putování. Došel do Santiaga de Compostela i do Říma, toulal se po Čechách v Máchových stopách, obešel republiku podél hranic. K pouti za českým pivem se dostal poměrně pozdě a vlastně náhodou, když ho kolegové sdružení v pivním klubu pozvali na exkursi do pivovaru Klášter Hradiště. Tam pronesl přednášku o vztahu piva a klášterů, která měla takový úspěch, že ho donutila psát další a další historky o pivu a jeho vztahu k českým dějinám a významným osobnostem. Tyto historky po čase vydal ve Velké české pivní knize. Ta se stala bestsellerem. Díky ní byl pozván Karlem Šípem do Všechnopárty o pivu a od té doby se datuje několik marných pokusů převést knihu do televizní podoby. Po různých peripetiích se to podařilo Petrovi Krejčímu a jeho týmu.

Zdroj: ceskatelevize.cz

O nakladatelství

Pod značkou Edice ČT se Česká televize od roku 2006 věnuje vydavatelské činnosti ve snaze přiblížit divákům oblíbené pořady a osobnosti spojené s Českou televizí na DVD či formou knih. Populární postavičky z dětských pořadů ztvárňuje i jako hračky, soutěžní formáty připravuje do podoby společenských her.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePivní putování

Susa, Zdeněk

Edice České televize, 2020

zobrazit info o knizeVěže České republiky

Gejdoš, Pavel

Plot, 2020

Napsat komentář