Science fiction – budoucnost je nejistá

Tipy_Deti zmaru_Ve stinu slunce
Dnes potěšíme milovníky napínavé a nápadité science fiction literatury. Máme pro ně hned dva zajímavé tipy! První je pokračováním úspěšného románu Děti času od Adriana Tchaikovského, druhý pak představuje nový příběh Ve stínu slunce od českého autora.

Děti zmaru jsou pokračováním sci-fi románu Děti času, v němž někteří lidé unikli pozemské válce a hledali potenciální nové stanoviště pro lidskou rasu. Pokud vás první díl zaujal, nenechte si ujít ani toto vesmírné dobrodružství, vyprávějící nejen o inteligentních pavoukovcích…

Děti zmaru

Autor: Adrian Tchaikovsky
Přeložil: Zdeněk Uherčík

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7553-773-7
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Děti zmaru vydalo nakladatelství Triton.

Po zhroucení lidského impéria se Země odmlčela. Terraformační programy na různých planetách ve vesmíru ale pokračují, protože stále je naděje, že je přiletí osídlit kolonisté. Vědecký tým na planetě Nod pracuje ve dvou skupinách. Zatímco první terraformuje planetu, druhá skupina se vydala k její oběžnici pokryté oceány. Na ní doktor Senkovi experimentuje se svými oblíbenci, chobotnicemi, které chce přizpůsobit místnímu ekosystému. Senkovi však netuší, že on a jeho inteligentní hlavonožci se brzy stanou hrází před nebezpečím, které na Nodu spící číhá a chystá se vydat do vesmíru za dobrodružstvím. Tisíce let poté se k Nodu vydává průzkumná loď ze světa Kernové, na níž spolupracují lidé a pavouci… Děti zmaru jsou volným pokračováním románu Děti času.

 

Ukázka z knihy

Tolik příběhů začíná probuzením. Disra Senkovi prospal desítky let. Zatímco dřímal, uplynul doma téměř celý lidský život, ale tady, v okolí jeho nevědomého těla, se čas díky relativistickému gradientu při rychlosti blízké rychlosti světla smrskl na zlomek délky lidského života. A pro něj samotného samozřejmě čas neexistoval. Zůstalo jen zapomnění a nevědomí chladné hibernační komory. Tehdy je stavět opravdu uměli.
Senkovi si zvolil způsob probuzení. Někteří jeho kolegové – které podezíral z nedostatku představivosti – si nechali ukládat podstatné informace o jejich misi, zprávy z domova a systémové údaje lodě, aby s hlavou plnou dat mohli vyskočit z chladného spánku a s náskokem uhánět na svá stanoviště. Vzhledem k tomu, že práce, která je čekala, měla trvat desítky let, to bylo docela směšné. Senkovi nikdy neměl o většině svých kolegů zvláštní mínění. (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Adrian Tchaikovsky

Anglický autor fantastiky, vlastním jménem Adrian Czajkowski, se narodil 14. června 1972 ve vesnici Woodhall Spa v hrabství Lincolnshire. Vystudoval zoologii a psychologii na univerzitě v Readingu, aby se z důvodů nejasných dokonce i jemu samotnému následně stal soudním vykonavatelem sloužícím v současnosti v Leedsu, kde také žije s manželkou a synem. Ve volném čase se věnuje hraní RPG her a amatérskému divadlu. Své jméno pro autorské účely pozměnil v obavě před špatnou výslovností, což je v anglo-americké literatuře zcela běžný postup. Po patnácti letech marných pokusů publikovat nakonec oprávněně vzbudil pozornost čtenářů obsáhlou desetisvazkovou sérií Stíny vědoucích. První díl se jmenuje Impérium černé a zlaté (viz recenze) a druhý Pád vážky (recenze). Tchaikovsky je rovněž autorem románu Děti času.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

 

Nakladatelství Triton

Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

————————————————

Napínavý sci-fi příběh přináší i český autor Jakub Mařík. Román Ve stínu slunce vypráví o záhadných Korzárech, kteří začnou znenadání napadat vesmírné stanice a plavidla. Co jsou vlastně zač a jak je zastavit?

Ve stínu slunce

Autor: Jakub Mařík

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 148×208 mm
ISBN: 978-80-7588-171-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Ve stínu slunce vydalo nakladatelství Mystery Press.

Když se v první polovině 22. století začnou ztrácet kosmické lodě, vypadá to, že za to mohou piráti, povstalci z kolonií nebo nezměrné hlubiny vesmíru. Když se začnou vracet vyzbrojené neznámými zbraněmi a napadat plavidla a vesmírné stanice, lidstvo velmi rychle zjistí, že je již celé měsíce ve válce, o které nemělo nejmenší tušení. Tajemní Korzáři útočí bez varování, nikdy se nepokoušejí o kontakt a při sebemenším riziku, že bude jejich loď obsazena, spustí totální autodestrukci. Lidé s nimi bojují už takřka deset let, ale živého Korzára s výjimkou unesených posádek zatím nikdo neviděl. Nelítostný nepřítel je stejnou záhadou jako na začátku války. UTSS Salamis měla být první lodí, která obsadí korzárské plavidlo a získá odpovědi na nejpalčivější otázky o záhadném protivníkovi. Místo toho jen s obtížemi unikne ze ztracené bitvy a nyní se ukrývá ve svrchní koroně rudého obra Gamma Crucis, kde ji před žhnoucím peklem chrání jen experimentální ochranný štít. Ve stínu slunce měla být Salamis v bezpečí, ale jak brzy dokáže nález těla zavražděného technika, Korzáři jsou mnohem blíž, než si kdokoli z posádky myslel…

 

Ukázka z knihy

„Tři minuty do skoku.“
Neutrální počítačový hlas ani nestačil dokončit upozornění, a výbuch na vnějším plášti UTSS Salamis všechny na můstku důrazně upozornil, že skok je více vytoužené přání než jistota. Experimentální ochranný štít dokázal zastavit většinu torpéd, ale střely z děl jím procházely s nepříjemnou pravidelností. Na ne­ ustále aktualizovaném diagramu škod naskočila dvě nová hlášení o protržení trupu.
Velitel Marhoul odtrhl pohled od časomíry a podíval se na půlkruh obrazovek před kapitánským křeslem, které ukazovaly okolí UTSS Salamis. Čtveřice větších panoramatických – dvě umístěné přímo nad sebou, zbylé dvě po stranách – přenášely záběry z hlavních kamer na přídi, zádi a bocích křižníku. Na dalších dvou řadách po osmi menších obrazovkách se podle kapitánčina přání střídaly záběry z některé z více než padesáti dalších kamer, jež v pravidelných rozestupech pokrývaly vnější trup Salamis, nebo záběry přenášené ze stíhačů a bombardérů, nyní bezpečně ukrytých v hangáru. Můstek se nacházel hluboko v trupu Salamis, obrazovky však měly kapitánu Reně Kallirisové zprostředkovat stejný pohled, jaký by měla na můstku starého námořního křižníku.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jakub Mařík

Jakub Mařík se narodil v roce 1981 v Teplicích, vystudoval právně-ekonomickou školu a v současnosti se živí jako překladatel z angličtiny. Jeden z nejvýraznějších autorů současné tuzemské sci-fi & fantasy má na kontě přes dvacet povídek, z nichž nejpopulárnější je paranormální detektivka Absolutní smrt, za kterou byl v roce 2008 nominován na Cenu Karla Čapka. Publikuje v antologiích (Drakobijci, Cáry rubáše, Ve stínu říše aj.) a časopise Pevnost, do populární série Kladivo na čaroděje přispěl šestým dílem nazvaným Drsné sny (2014). Klasická military sci-fi Ve stínu slunce je prvním v řadě pěti samostatných románů odehrávajících se ve 22. století na palubě válečné lodi UTSS Salamis. Jakub Mařík žije v Novosedlicích u Teplic a ve volných chvílích provozuje pěší turistiku, zahradničí, čte a skládá puzzle.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Mystery Press.

 

Nakladatelství Mystery Press

Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. V současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo např. Angličany Stevea Robinsona (genealogické thrillery Stopy v krvi a Hluboký hrob) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše sci-fi tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěti zmaru

Tchaikovsky, Adrian

Triton, 2020

zobrazit info o knizeVe stínu slunce

Mařík, Jakub

Mystery Press, 2020

Napsat komentář