Touha po krvi

Nesbo_Zizen_audio
Některé stíny nás nikdy nepřestanou pronásledovat. Když se začnou objevovat mrtovoly se stopami upířích zubů, koho by měla policie přivolat na pomoc? Samozřejmě toho, kdo už v minulosti dosáhl při vyšetřování vražd nadstandardních výsledků. Harryho Holea.

Počátkem června 2019 se na trhu díky práci nakladatelství Kniha Zlín, člena skupiny Albatros Media, objevila zvuková verze nejnovější knihy Joa Nesbøho Žízeň (Tørst, 2017). Audiokniha vychází z překladu Kateřiny Krištůfkové vydaného stejným nakladatelem o dva roky dříve. Interpretace byla svěřena Davidu Matáskovi.

Představovat našim čtenářům osobnost norského autora Joa Nesbøho by bylo nejspíš pověstným nošením dříví do lesa. Naposledy jsme si v souvislosti s ním před více než rokem povídali o audioknize Macbeth. Připomeňme ještě, že kromě samostatných detektivních příběhů a pětice knih pro děti Doktor Proktor postavil svou kariéru (dokonce ji tak zahájil) hlavně na dalším hrdinovi – tuto roli svěřil svéráznému policistovi jménem Harry Hole. První příběh zatím dvanáctidílné série vyšel již v roce 1997 a pod názvem Netopýří muž (Flaggermusmannen) se v češtině poprvé objevil v roce 2008 (u Knihy Zlín až o pět let později pod názvem Netopýr). Od té doby přibylo dalších jedenáct pokračování, z nichž právě Žízeň je zatím posledním do češtiny přeloženým přírůstkem.

Trochu netradičně dnes začnu osobností interpreta. David Matásek je znám díky mnoha filmovým i divadelním rolí,, ale věřím, že nebudu daleko od pravdy, když vypíchnu sérii „Básníků“, kde trvale zazářil po boku Pavla Kříže. Z novějších obsazení jistě stojí za zmínku jeho spolupráce s Viktorem Preissem v detektivním miniseriálu „Případ pro…“ z produkce České televize. Předčitat Nesbøho Žízeň představovalo určitě zajímavou výzvu. Proč? Protože pro ty z čtenářů-posluchačů, kteří sledují „Holeho“ audioknihy, byl až dosud Harryho hlasem Hynek Čermák. Pravda, pro OneHotBook načetl „pouze“ Netopýra (1.), Šváby (2.), Červenku (3.) a pak až Přízrak (9.) a Policii (10.), ale i tak si stihl v této roli získat bezpočet obdivovatelů. David Matásek tedy vstupoval do rozjetého vlaku, což nikdy není snadná úloha. Sám jsem byl zvědav, jak si s novou výzvou poradí. A zvládl ji na výbornou. Vůbec se není třeba bát, po pár větách se neodbytného porovnávání snadno zbavíte.

Žízeň staví na pečlivě propracovaném příběhu vyšetřování sériových vražd, k němuž je Harry Hole přizván podobně jako v předchozí knize. Nezávislá vyšetřovací skupina složená jen ze dvou vyšetřovatelů, forenzního technika a psychologa, se pouští po mnoha stopách, jimiž se oficiální vyšetřování ani nezabývalo. Jak už je pro severské detektivky typické, osobu vlastního vraha od určité fáze čtenář zná. Nikoho ze zkušenějších fanoušků navíc asi nepřekvapí, že Holeho motivace se velice rychle přesouvá do velice osobní roviny. Železné zuby, jež pachatel používá jako jednu z vražedných pomůcek, nečekaná vniknutí do bytů obětí – to a mnoho dalšího má čtenáře šokovat. Nepochybně velmi úspěšně. Nicméně Jo Nesbø není za špičku světové detektivky označován jen tak. Nečekané zvraty, mnoho překvapivých kliček v zápletce a pochopitelně nějaké to pojítko s následujícím příběhem opět dokazují autorovo mistrovství.

Jedenáctá „holeovka“ ve své načtené variantě vyšla na dvou CD nosičích ve standardním plastovém dvojitém slim obalu s papírovým přebalem. Šedesát jedna souborů ve formátu mp3 trvá lehce přes devatenáct a půl hodiny mluveného slova a drobných hudebních intermezz. Ačkoli jsou jednotlivé stopy pojmenované a řádně očíslované, zde naneštěstí profesionalita při výrobě audioknihy končí. Zcela chybí vyplnění i těch nejzákladnějších mp3 tagů, které dnes většina audiopřehrávačů používá jak ke katalogizaci, tak ke zobrazení informací na svých displejích. Nerad to říkám, ale do laťky nastavené třeba vydavatelstvím OneHotBook má provedení Žízně ještě daleko. Naštěstí se to týká jenom fyzické formy, po zvukové i režijní stránce je vše naprosto v pořádku. Až se tedy dodavatel, jenž pro Knihu Zlín audioknihy vytváří, naučí dotáhnout do konce i zmíněné chybějící detaily, zapadne vše na své místo. Přeci jen Kniha Zlín zastává místo dvorního Nesbøho vydavatele v našich krajích.

Na počátku června 2019 se na pultech nejprve norských knihkupectví a o měsíc později i na mnoha dalších po celém světě objevila dvanáctá kniha z „holeovské“ série pod názvem Kniv („Nůž“). Harry Hole naváže prakticky tam, kde v Žízni skončil. Ale nepředbíhejme a spíš se pojďme společně těšit na snad blízkou budoucnost, až se český překlad dostane i k nám. A ideálně jak v tištěné, tak opět ve zvukové podobě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽízeň (audiokniha)

Nesbo, Jo

Kniha Zlín, 2019

Napsat komentář