Jo Nesbø posílá čtenářům Nůž – dvanácté zastavení s Harry Holem

nuz-perex
Harry Hole je v nezáviděníhodné pozici: vyhozen manželkou, suspendován u policie. Jeho démoni jej zase pohltili a hrozí, že jej stáhnou pod hladinu. A to doslova!

Na pulty knihkupectví dorazilo dvanácté pokračování oblíbené série norského autora Joa Nesbøho s prostým názvem Nůž. Navazuje na předchozí část Žízeň, ale na rozdíl od ní je mnohem civilnější a prostší. Nenajdeme tu totiž ani neobvyklý vražedný nástroj, ani nenasytného sériového vraha.

Harry Hole je zase na dně. Jeho manželka Ráchel jej bez udání důvodu vyhodila z domu a kvůli pijáckým eskapádám a porušování všech pravidel byl suspendován. Před vyhozením od policie jej chrání jen přímluva Katrine Brattové, šéfky oddělení vražd. Nedostává žádné zajímavé případy, jen na první pohled jasné domácí zabíjačky. Ale i ty se snaží řešit zodpovědně. Může však být ještě hůř…

Jeho milovaná Ráchel je ve svém domě nalezena zavražděná. Kdo a proč to udělal? Harry se i přes zákaz pouští do lovení pachatele. Jenže odhalit vraha nebude tak lehké, jak se zdá… Přestože Harry Hole sleduje každou sebemenší stopu, vždy skončí ve slepé uličce, a co bylo zpočátku jasné, opět pohltí tma. Čí ruka držela nůž, který Ráchel ubodal?

Ačkoli mi román Nůž připadal asi jako nejméně morbidní díl z celé série (jen jedna vražda), vůbec mu to neubralo na půvabu. Obsahuje v sobě zajímavé odbočky v osobních příbězích jednotlivých aktérů a Harry je pořádně napínán na skřipec. A s ním samozřejmě i čtenář, který si hřmotného ožralu s citem pro případ zamiloval. Přiznávám, že mne držela v klidu jen myšlenka, že Jo Nesbø by svého hrdinu, který očaroval miliony čtenářů po celém světě, nenechal umřít, a že tedy musí být všechno jinak, než jak autor naznačuje. Ale jak, to jsem tedy opravdu netušila až do závěrečného gongu.

Nůž doporučuji všem, kterým vadily mnohdy překombinované a příliš drastické zápletky předchozích dílů série. Tentokrát mají šanci užít si klasickou detektivku napsanou autorem, který umí vyprávět. Navíc takřka na každé stránce se nachází nějaké moudro nebo alespoň pozoruhodná myšlenka – tedy pro toho, kdo chce naslouchat. Například se dozví, jakou souvislost má nejstarší norský strom a láska Harryho a Ráchel, že to, co je pod povrchem, je důležitější než to, co je vidět…

Jo Nesbø (*1960) srší nápady – každá z odboček do slepé uličky by mohla sama vystavět románový příběh (o veteránovi z Afgánistánu, o zbytečné smrti na zledovatělé vozovce, o pomstě zhrzené milenky), ale pro něj by to zřejmě bylo málo, a tak z jednotlivých fragmentů staví dokonalý obraz jednoho velikého neštěstí. A myslím, se dotkne všech věrných fanoušků vysokého, na těle i na duši zjizveného detektiva…

Za překlad děkuji Kateřině Krištůfkové a už se těším, co Harryho Holea potká příště. Román Nůž vydalo nakladatelství Kniha Zlín, stejně jako Netopýra, Šváby, Červenku, Levharta, Policii a všechny ostatní díly série.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNůž

Nesbo, Jo

Kniha Zlín, 2019

Napsat komentář