Objevné cesty za poznáním

vzdelani
I když musíme zůstat doma, nic nám nebrání, abychom se vydali na objevné cesty za poznáním. Díky publikacím plným zajímavých informací a krásných ilustrací budete cestovat do historie, odhalíte taje přírody a začnete mít rádi dokonce i geometrii.

Vojta a Klárka jsou hrdinové tzv. gamebooku, který kombinuje čtení s luštěním, díky čemuž mají děti ještě větší čtenářský prožitek. Podaří se společnými silami nalézt a ochránit svatováclavský poklad?

Vojta a Klárka jsou opět tady a s nimi i nový dobrodružný příběh o cestě za pokladem svatého Václava. Děti se s pomocí trochu bláznivého vědce Alexe dostávají do minulosti, cestují však nikoliv pouze jednou, ale hned několikrát a podaří se jim navštívit dobu knížete Václava, císaře Karla IV., Jiřího z Poděbrad, císařovny Marie Terezie nebo Tomáše G. Masaryka. Děti nejenže se snaží svatováclavský poklad najít, ale stanou se i jeho opatrovníky. Společně s Vojtou a Klárkou se prostřednictvím odkazů v knize mohou strážci pokladu stát i všichni čtenáři, kteří správně rozluští zašifrovanou zprávu a posbírají všechny klíče, kterými pak poklad uzamknou a uschovají na tajném místě.
Gamebook kombinuje čtení s luštěním. Každá kapitola je ukončena logickým, matematickým, jazykovým, postřehovým či jiným úkolem, který děti odkáže na pokračování v příběhu. Na některých místech se čtenáři mohou i samostatně rozhodnout, jak by dle nich měl příběh pokračovat. Jde tedy o knihu v pravém slova smyslu interaktivní. Děti si tak bystří hlavu i vlastní úsudek a navíc se nenásilnou formou dozvídají informace ze života našich předků.
Kniha je určena především pro děti od 9 do 13 let.

Ukázka z knihy

Tajemstvi pokladu svateho vaclava

Tajemství pokladu svatého Václava

Autorka: Renata Šindelářová
Ilustroval: Libor Drobný

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 145.2×205 mm
ISBN: 978-80-262-1511-0
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Tajemství pokladu svatého Václava vydalo nakladatelství Portál, kde najdete další ukázky.

O autorce

Renata Šindelářová je spisovatelka, redaktorka a lektorka na vlastní noze. Cvičí jógu, má ráda turistiku a fotografuje. V Portále jí vyšla kniha Ztraceni v rudolfinské Praze (2017).

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Výlet do historie přenese čtenáře do doby, kdy žila jedna významná princezna, která se odmítla vdát a raději vstoupila do kláštera. Udělala řadu významných skutků, díky čemuž byla blahořečena.

Výlet do dávné historie může být poutavý i poučný. V naší knížce se vrátíte v čase více než osm set let zpět, a přesto se dozvíte o princezně, na kterou se dodnes vzpomíná s láskou.
Jmenovala se Anežka a byla dcerou krále Přemysla Otakara I. Odmítla se vdát za významné panovníky své doby a raději vstoupila do kláštera, aby tak mohla pomáhat chudým a nemocným.
Víte, kdo byla naše svatá Anežka Česká a čím si získala pozornost a srdce mnoha lidí? Znát pouze jméno v jejím případě nestačí, proto je vyprávění babičky Anny určeno nejen jejím vnoučatům, ale i všem zvídavým malým čtenářům.

Ukázka z knihy

„Dej mi ji zpátky!“
„Nedám!“
„Davide, já to na tebe řeknu!“
„Žalobnice žaluje, pod nosem si maluje, blé.“
Babičku Annu probudila hádka dětí. Pomalu otevřela oči. Kdepak to je? Dívá se kolem sebe a snaží se upamatovat. Ale ano, poznává obývací pokoj své dcery, už si vzpomíná, že teď bude bydlet s ní a její rodinou. Stáří ji zmáhá, potřebuje více spát. Odpoledne si šla sednout do křesla u okna a nejspíš usnula. Zadívala se na vnoučata honící se kolem stolu. Jsou to hezké děti, má z nich radost. Jen by nemusely tolik hlučet. Pročpak se hádají?

Povidani o svate anezce ceske

Povídání o svaté Anežce České

Autorka: Lenka Rožnovská
Ilustrovala: Andrea Popprová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 185×185 mm
ISBN: 978-80-7553-757-7
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Povídání o svaté Anežce České vydalo nakladatelství Triton. Můžete si přečíst další ukázku.

O autorovi

Lenka Rožnovská je pedagožka, autorka pohádek pro děti, které vycházejí na pokračování v časopisu Sluníčko a vydávají se i knižně. Spolupracuje s knihovnami, její projekty (Čtení pro kočku, ale taky pro psaŠikulíci píší knihuIndiánské nocování) mají za cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku. Napsala mimo jiné knihy jako Veronika zlobidlo (ukázka z knihy), Já, Eliška Přemyslová (ukázka z knihy), Kocour Josef (ukázka z knihy) či Ty, ty, ty, Matyldo! (ukázka). Též si můžete přečíst její povídku z naší rubriky Čtení ke kávě.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Když se řekne včela, většině z nás se vybaví med či úl. Ale včely mají velmi zajímavý život, což zjistíte díky následující publikaci. A nebojte se, žihadlo nedostanete!

Nahlédni s námi do včelího úlu! Budeme pozorovat pilné včelky zblízka a zjistíme, co vše se v úlu děje. Každá jednotlivá včelka má totiž svůj důležitý úkol: od výchovy nováčků přes stavbu plástů až po sběr nektaru a pylu. Dále se také dozvíme, jak se včelaři o svá včelstva starají, aby se jim dobře dařilo a byla zdravá.

Ukázka z knihy

Jeden rok v zivote vcely

 Doporučujeme

Pokud máte rádi přírodu a chcete se dozvědět zajímavé informace, prohlédněte si naše další tipy z nakladatelství Kazda:

zobrazit info o knize    zobrazit info o knize    zobrazit info o knize

Jeden rok v životě včely

Autoři: D. Gerstmeier, H. Götteová, T. Miltenberger
Přeložila: Barbora Špundová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 200×220 mm
ISBN: 978-80-88316-50-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jeden rok v životě včely vydalo nakladatelství Kazda. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorech

Tobias Miltenberger po studiu v Jižní Americe začal pracovat se včelami a od té doby ho to už nepustilo. V průběhu studia zemědělství se věnoval žížalám a včelám, které považuje za důležitá stvoření. Jeho blízké toto zaměření poměrně zaskočilo, Tobias si z toho však nic nedělal. Jeho zájem o včely postupně vzrostl natolik, že právě včelám se rozhodl věnovat i nadále. A díky tomu jim může i pomáhat: Čím více toho o nich ví, tím lépe je také může chránit.
David Gerstmeier se už jako malý kluk se rozhodl, že se stane včelařem, svoje první včelstvo si přál ke dvanáctým narozeninám. Od té doby si David svůj život bez včel už ani nedovede představit. Stal se včelařem a na dva roky odcestoval do Afriky. Tam podporoval jeden včelí projekt a seznámil se s africkými včelami. Po návratu do Německa se vyučil zahradníkem a stal se včelařským mistrem. Ani to mu však nestačilo, včely mu jednoduše přirostly k srdci. Proto se je neúnavně snaží studovat a ukazovat lidem, co mohou udělat pro to, aby se včelám dařilo.
Hannah Götteová už jako malé děvčátko ze všeho nejraději trávila svůj volný čas venku v přírodě. Dlouhé hodiny se jen tak toulala lesem, hrála si u potoka nebo se proháněla na koňském hřbetu po zelených lánech. Hannah se jednoho dne stane učitelkou a ráda by okouzlující svět přírody včetně zvířat ukázala také dětem.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Vítejte ve světě dinosaurů. Tito ohromující tvorové vládli Zemi před před miliony let a nyní je můžete lépe poznat prostřednictvím krásných ilustrací a zajímavých informací o jejich životě.

Pobláznili vás dinosauři a trpíte stejně jako my dinománií? Pak je tato kniha určena právě pro vás, protože vám o vašich oblíbencích přinese všechny možné podrobnosti. Na jejích stránkách znovu ožijí alespoň někteří z těchto prehistorických tvorů, kteří před miliony let vládli Zemi, ale pak je evoluce nechala zmizet.
Zajímá vás, jak k tomu došlo? Každá stránka knihy je nabitá aktuálními informacemi o podobě i způsobu života těchto úžasných druhohorních plazů.
Zároveň jsou různé údaje o těchto prehistorických tvorech porovnávány se současnými živočichy, abyste mohli lépe pochopit, jak dinosauři vypadali, čím se živili, jak se rozmnožovali a jak se chovali.

Objevujeme dinosaury

Autorka: Cristina Banfiová
Ilustrovala: Giulia De Amicis
Přeložil: Milan Bronclík

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 245×340 mm
ISBN: 978-80-271-2518-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Objevujeme dinosaury vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Edici Chytré dítě doplnila nová kniha, tentokrát o geometrii. Díky barevným obrázkům zjistíte, že tento předmět není jen o rýsování. Zábavnou formou si osvojíte geometrické znalosti.

„Geometrie naučila lidi myslet“
Kdo jiný by se měl učit myslet, než školáci?
Geometrie je velmi důležitá pro další discipliny, výchovu představivosti a tvořivosti. Vědomosti se lépe zafixují pokud jsou podpořeny grafickou představou. Prostorová představivost usnadní žákům studium v každé době, ať jsou malí, nebo na vysoké škole.
Kniha předkládá dětem výuku na základě myšlení.
Geometrie není rýsování.
To podstatné pro geometrii je pochopit vztahy útvarů, předmětů, součásti strojů, nakreslit je a matematicky popsat.
To je cesta GEOMETRIE, se kterou kniha děti seznamuje. Naučí žáka vše, co by se měl umět v 1. až 3. třídě ZŠ a poskytne dobrý způsob, jak se učit dalším vědomostem.

Ukázka z knihy

Bajtici

Bajtici 1

Bajtíci a geometrie

Autorka a ilustrátorka: Hana Daňková

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 226×211 mm
ISBN: 978-80-270-7041-1
Doporučená cena: 345 Kč

Knihu Bajtíci a geometrie vydalo nakladatelství Multimedia Art, kde najdete další ukázky. A můžete se podívat na první díl o matematice.

O autorce

Hana DankovaHana Daňková je autorkou prvního českého Slabikáře, který mluví, a dalších výukových titulů Edice Chytré dítě s efektivní metodikou, za které autorka získala mnohá ocenění jako např.: Křišťálovou tužku MŠMT, hlavní cenu v kategorii Interaktivní výuka – TECHFILM (2x), Certifikát Logopedické společnosti M. Sováka či TIP časopisu Chip (4x) aj. Více se o ní dozvíte na jejich stránkách. A přečtěte si její příspěvek v naší rubrice Čtení ke kávě.

————————————————

V přírodě žije celá řada fascinujících zvířat, od ryby vypadající jakoby používala rtěnku až po motýla s velkým obrazem lebky na svém těle. Chopte se role badatele a seznamte se se všemi nezvyklými obyvateli zvířecí říše.

Příroda nás nikdy nepřestane udivovat, zvlášť v království zvířat! V této knize můžete, jako neohrožení objevitelé, stanout tváří v tvář těm nejzvláštnějším tvorům planety. Prohlédnete si vosu, která vypadá jako panda, překvapí vás bazilišek, který dokáže běhat po vodě, zaskočí vás motýl, který má na svém těle velký obraz lebky, a dokonce uvidíte rybu, která vypadá, že používá rtěnku!
Pobavíte se podivným vzhledem nosatce žirafího či „chlupatého“ kraba, budete překvapeni výjimečnou krásou straška pavího, z vampýrovky hlubinné budete mít trochu husí kůži a okouzlí vás chobotnice „Dumbo“. O každém ze zvířat se také dozvíte fascinující informace, které napsal tým zkušených přírodovědců, a prohlédnete si úžasné ilustrace.

Ukázka z knihy

Podivuhodna zvirata

Podívejte se na další podivuhodná zvířata.

Podivuhodná zvířata

Autorka: Cristina Banfiová
Ilustrovala: Rossella Trionfettiová 
Přeložila: Magdalena Petrů

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 265×298 mm
ISBN: 978-80-271-2261-5
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Podivuhodná zvířata vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Zvídavý Chlapec, dědic Malého prince, se vydal na cestu, aby poznal a pozoroval krásu okolí. Přidejte se k jeho putování a koukejte se na svět jeho očima.

Příběh nejen pro holčičky a chlapce, kteří by určitě šli po boku dětského hrdiny, onoho dědice Malého prince. Povídání Chlapce, který pozoruje, poznává a vnímá krásu naší krajiny podél pramínku, potůčku, říčky a nakonec mohutné řeky, která vás dovede až k moři.

Ukázka z knihy

„Jsem voda života,“ zašumělo z hloubi studánky. „Byl jsi vyslán, abychom spolu poznávali krásu Země, sílu Slunce, tajuplnost Měsíce. Budeš provázet mne a já zase povedu tebe. Co krok, to den. Až dojdeme do cíle naší cesty, bude z tebe dospělý muž. Teď však ulehni a odpočiň si. Cesta bude dlouhá, a ne vždy bez překážek…“

Objevy maleho chlapce

 

Objevy malého Chlapce

zobrazit info o knizeAutor: Štěpán Neuwirth

Počet stran: 30
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-85819-97-70
Doporučená cena: 30 Kč

Knihu Objevy malého Chlapce vydalo nakladatelství OPTYS.

O autorovi

Štěpán NeuwirthŠtěpán Neuwirth je novinář, publicista, spisovatel. Do literatury vstoupil románem Pazderna, který publikoval v Ostravském večerníku (1977/78) pod pseudonymem Roman Jiříkovský. Na přelomu let 2002/2003 napsal řadu esejů, v nichž zaujímá kritický postoj k vývoji naší země po roce 1989. Soubor esejů, který nazval Zastavení uprostřed života, nebyl oficiálně nikdy vydán, protože nakladatelé se obávali reakce tehdejší politické garnitury. Eseje byly tedy šířeny jednak po internetu, jednak samizdatovou formou. Další část tvorby věnoval dětem: Pohádky s vůní luk a lesůSrna z olšového mlází, Smrt číhá v tůniPaseka živých jelenů. Z přírodních námětů čerpají knihy pro dospělé: Povídky od loveckého krbuDříve než zemřou řekyToulky nejen s kulovnicíOstroretky v proudu, Lovci v krajině divokých sviníVyznání krajině, Nejkrásnější ze vzpomínek.
Z jedenáctiletého působení ve funkci tiskového mluvčího ostravské fakultní nemocnice vytěžil knihu Tep nemocnice, která získala v roce 2003 prestižní literární cenu E. E. Kische. Toto téma později rozšířil knihou Puls nemocnice. Jako spoluautor se podílel na monografii Zemědělské družstvo v Polance nad Odrou. Spoluautorsky rovněž přispěl do antologie mysliveckých povídek v knihách Myslivecká vyznání a Z lesů, luk a strání. Rovněž přispíval do časopisu Myslivost a jeho příloh Myslivecké zábavy. Autorovy povídky se pravidelně objevují v Magazínu myslivosti.
Dlouholetá spolupráce s Českým rozhlasem Ostrava a Olomouc zvlášť vynikala v pořadech Dagmar Misařové – Apetýt – a Petra Breitkopfa – Větrník. Byl protagonistou a někdy i spoluautorem pořadů České televize (např. Krásná neznámá, Jak se máte, sousede, Náš venkov a další).
K posledním autorovým dílům patří kniha povídek Když myslivci vyprávějí, přepracovaný román Pazderna a výběr z díla Zelené dědictví.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObjevujeme dinosaury

Banfiová, Cristina – Amicis, Giulia De

Grada, 2020

zobrazit info o knizeJeden rok v životě včely
Jak včely žijí, co všechno dělají a proč je královna matkou všech včel

Gerstmeier, D. - Götteová, H. - Miltenberger, T.

Kazda, 2020

zobrazit info o knizePovídání o svaté Anežce České

Rožnovská, Lenka

Triton, 2020

zobrazit info o knizeTajemství pokladu svatého Václava

Šindelářová, Renata

Portál, 2019

zobrazit info o knizeObjevy malého Chlapce

Neuwirth, Štěpán

OPTYS, spol. s r.o., 2020

zobrazit info o knizePodivuhodná zvířata

Banfiová, Cristina

Grada, 2019

zobrazit info o knizeBajtíci a geometrie

Daňková, Hana

Multimedia Art, 2020

Napsat komentář