Na krimi vlně

Tipy_kdyz krimi pisi zeny
Vítejte ve světě kriminalistů, brutálních a důmyslných vrahů a napínavého vyšetřování. Nicméně krimi žánr může mít různé tváře, ať už se jedná o humoristickou detektivku, napínaný příběh s nádechem mystična či klasiku z pera mistra detektivního žánru.

Caimh McDonnell opět dokazuje, že kombinace kriminálky s irským humorem prostě funguje. Staří známí hrdinové z prvního dílu trilogie se vrací zpět na scénu a o detektivní zápletky a absurdní situace opět nebude nouze.

Paul Mulchrone zakládá detektivní kancelář. Je bez peněz, bez parťáka a bez partnerky (neposlouchej, Maggie) – ale dostal svůj první případ! Na zakázku žárlivé milenky bude sledovat stavebního magnáta Hartigana. Právě toho, jenž stojí před dublinským soudem za vytunelování peněz klientů, kteří kupodivu chtěli bydlet. Právě toho, jehož společník byl nalezen kupodivu zavražděný. Právě toho, jehož druhý společník se před lety rozhodl stavět na pozemku, kde sídlil hokejový oddíl Bunnyho McGarryho. Kupodivu: když totiž nemáte problémy s Bunnym, nemáte žádné.
Přidejme zhrzenou sestřičku Brigit, která přivazuje chlípné doktory k postelím; policistu Wilsona, který na mrtvoly fakt nemá žaludek; mesiášského kazatele Frankse, bandu squatterů se záluskem na data jisté banky, dav rabujících demonstrantů – a samozřejmě Dublin, protože nikde jinde tohle všechno najednou nenajdete. Kdo to dokáže smíchat a znovu rozplést tak, aby ty nejméně pravděpodobné dílky skládačky do sebe přesně zapadly? Jedině
Caimh McDonnell.
Hrdinové prvního dílu dublinské trilogie se vracejí v dalším příběhu, který nenapodobitelně propojuje drsnou kriminálku s absurdním irským humorem. Po Muži bez tváře se zdálo, že nic šílenějšího a zábavnějšího nikdy nepřijde. Omyl: je to tady.

Ukázka z knihy

Při předstíraně nenuceném, ale co nejrychlejším odchodu z místnosti Wilson ramenem vrazil do jednoho z maníků z technického oddělení, kteří právě vcházeli. Zvedl levou ruku na znamení rozpačité omluvy a šel dál, aniž se odvážil promluvit. Rozhodně ne uvnitř. Za žádnou cenu k tomu nesmí dojít uvnitř domu. Musí to zvládnout a dostat se ven. Najít nějaké nenápadné místo. Uplynulo už osm měsíců od té události ve Phoenix Parku a tři týdny od chvíle, co naposledy zaslechl svou přezdívku Šavloun. Doufal, že se jí už zbavil. Příštích třicet sekund mělo téměř jistě rozhodnout o tom, jestli se mu to povedlo, nebo jestli ji bude mít na krku po celý zbytek kariéry u policie. (str. 10)

Den, který nikdy nepřijde

Autor: Caimh McDonnell
Přeložil: Richard Janda

Počet stran: 392
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-580-6
Doporučená cena: 389 Kč

 

Knihu Den, který nikdy nepřijde vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Caimh McDonnell je známý a mnohokrát oceněný irský komik („na stojáka“), spisovatel a autor zábavných televizních lahůdek. Účinkováním v mnoha britských klubech získal renomé velmi zábavného bělovlasého Ira, jehož jméno neumí nikdo vyslovit. Často vystupuje na Edinburském festivalu, byť hlavně kvůli smaženým specialitám, které se tam prodávají. V posledních několika letech se věnuje hlavně psaní. Debutoval knihou Muž bez tváře, která vyšla v roce 2016 jako první díl takzvané Dublinské trilogie. Když zrovna nevystupuje ani nepíše knihy, vymýšlí pořady pro televizi, a to kupodivu i dětské, za něž byl nominován na cenu BAFTA. Caimh je nesmírně pyšný na svou roli „hlasu londýnských Irů“. Již mnoho let je součástí ragbyové scény, působí jako hlasatel na stadionu v Readingu, dělá rozhovory s hráči a píše články. Má také poněkud nešťastný zvyk nechat si ostříhat své výrazné kadeře pro účely charity. Zkrátka a prostě se nikdy nenudí.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Ústřední vyšetřovací dvojice dalšího románu s nádechem mystična je poměrně nesourodá. Ženskou polovinu tvoří pragmatická vyšetřovatelka Shanti, kterou doplňuje mysticky založený Cain. Oba pronikají do bohémské komunity, aby vypátrali totožnost důmyslného a vychytralého vraha.

Když je slavná umělecká performerka nalezena na vernisáži k vlastní výstavě mrtvá v nádrži plné formaldehydu, podezření okamžitě padne na její nejbližší.
Vedoucí vyšetřovatelkou je Shanti Joyceová, která byla nedávno převelená z Londýna do Yeovilu poté, co její poslední případ nedopadl ani zdaleka tak, jak měl, a navíc se jí rozpadlo manželství. Shanti rychle odhalí, že k vyšetřování bude třeba víc než jen chladná logika, a když jí kolega doporučí Vince Caina zvaného Veggie, Shanti toho podivínského detektiva vyhledá.
Oba vyšetřovatelé se ponoří do bohémské komunity a objeví místo plné zášti a žárlivosti. A brzy zjistí, že i přes pokračující vyšetřování, je vrah nejen velmi důmyslný, ale také zdánlivě nepolapitelný.
Může se nepravděpodobná dvojice detektivů – pragmatická a nohama pevně na zemi ukotvená Shanti a mysticky založený Cain se svou nevysvětlitelnou intuicí – ukázat jako pravý klíč k dopadení vychytralého vraha?

Ukázka z knihy

Nebyl to ale jenom film, který sršel elektřinou; neblaze proslulá představitelka stylu perfomance art Kristal Havfruenová se na umělecké scéně neobjevila mnoho let. Vzduch byl nabitý napjatým očekáváním. Pokud si Kristal měla vybrat dnešní večer jako svůj návrat pod světla ramp, načasovala by to určitě takhle vyzývavě. (str. 6)

Prolistujte si zbytek ukázky.

Smrt jako umění

Autor: Laurence Anholt
Přeložil: Lubomír Veselý

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7625-034-5
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu Smrt jako umění vydalo nakladatelství Metafora.

O autorovi

Laurence Anholt (1959, Londýn) je známý britský spisovatel a ilustrátor. Podepsal se pod více než 200 knih pro děti, které byly přeloženy do více než 30 jazyků. V roce 2016 mu vyšel titul pro dospívající The Hypnotizer o otrokářství na americkém Jihu. Smrt jako umění je první kniha ze série Policajtka a mystik.
Je ženatý a má tři dospělé děti. S manželkou žije v Devonu na jihozápadě Anglie. K jeho koníčkům patří umění, včelaření, knihy a buddhismus.

————————————————

Původní vyšetřovatelský tým se rozpadl a ve hře zůstal jen Richard Krauz, na kterého čeká snad nejhorší případ v jeho dosavadní kariéře. Někdo totiž zaživa pohřbíval staré lidi v domě hrůzy. Podaří se kriminalistovi vypátrat pachatele?

Každý touží dožít se šťastného, bezbolestného, pohodového a důstojného stáří, proto pracujeme, vyděláváme, šetříme, vychováváme děti – proto žijeme. Právě o holé životy jde také starým lidem pohřbeným zaživa v domě hrůzy. Tady začíná případ neuvěřitelné lidské krutosti a hyenismu, případ, se kterým se detektivové z oddělení vražd musí popasovat na konci horkého bouřlivého léta, během něhož přišli o Burgera, schváceného vážnou chorobou, a o Petru, vážně zraněnou během tajné operace. Richardu Krauzovi už nemá kdo poradit, musí si vystačit s tím, co se stihl od nejstaršího z detektivů naučit sám. A aby toho nebylo málo, i nejlepší kamarád a spolehlivý parťák Chosé opouští partu – navzdory varováním a prosbám se na vlastní pěst vydává po stopách zákeřného střelce Gaba.

Ukázka z knihy

Pršelo.
Konečně. Po mučivých extrémních teplotách v srpnu přinesla změna počasí všem úlevu. Nejen lidem, zvířatům, stromům a vyprahlé trávě, dokonce i asfalt přijal příval deště s úsměvem. Voněl, odpařoval se, chladil se, radoval se, že se konečně neroztéká, že může chodcům poskytnout pevnou oporu pod nohama bez nepříjemných lepkavých překvapení.Všichni se radovali. (str. 9)

Pohřbeni zaživa

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 9788075298652
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Pohřbeni zaživa vydalo nakladatelství Slovart. Můžete si přečíst ukázku z knihy.

O autorovi

Dominik Dán je slovenský spisovatel detektivních románů. Píše pod pseudonymem a v roce 2010 se autorsky podílel při tvorbě seriálu Kriminálka Staré Město. O autorově identitě se na veřejnosti i mezi příznivci jeho díla vedou spory. Jediné, co o sobě prozradil je to, že patří mezi kriminalisty.
Patříte mezi příznivce Dominika Dána? Pak neváhejte a přečtěte si naše recenze některých kousků z jeho tvorby: Kořeny zlaMouchaCela číslo 17Rudý kapitán, Cigaretka na dva tahy nebo Nestydaté neviňátko.

Zdroj informací: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDen, který nikdy nepřijde

McDonnell, Caimh

Jota, 2019

zobrazit info o knizeSmrt jako umění

Anholt, Laurence

Metafora, 2019

zobrazit info o knizePohřbeni zaživa

Dán, Dominik

Slovart, 2019

Napsat komentář