Smrtelný rozklad v porevoluční době

94
Proč kriminalisté z oddělení vražd řeší smrt jelena Valéra? Má snad souvislost s vraždou mladé dívky, která byla nalezena v rákosí u jezera? Nebo policisté sáhli vedle?

Píše se rok 1990 a na Slovensku, stejně jako u nás, začínají nové časy. Místo „soudruhu“ se má říkat pane a vedoucí je náhle „šéfem“ a „majitelem“. V tomto období se odehrává děj románu Moucha, jehož autorem je známý slovenský spisovatel a scénárista Dominik Dán (*1955). Jde o pseudonym, protože jako kriminalista pracuje ve službě, kde je dodržování konspirace a anonymity základním předpokladem pro výkon zaměstnání. Podle všech dostupných informací je možné, že pracuje přímo v oddělení se specializací na vraždy. U nás je proslulý především jako autor scénářů k seriálu Kriminálka Staré město. Díky letitým znalostem policejního prostředí působí jeho knihy autentickým dojmem. Čtenář se může spolehnout, že postup, který předkládá při řešení svých zápletek, je skutečný.

Hlavními hrdiny románu Moucha je parta čtyř kriminalistů z oddělení vražd: zkušený nadporučík Eda Burger, nenažraný tlusťoch Váňa, spolehlivý Ota Hanzel a mladíček s dobrou intuicí Richard Krauz.

Na počátku prázdnin je nalezena mrtvola mladé dívky pohozená v jezerním rákosí. Je již ve značném stupni rozkladu, a tak vyšetřovatelé nemají k dispozici žádné daktyloskopické stopy ani k identifikaci zemřelé, ani takové, které by ukázaly na pachatele. Hlava a všechny tělní otvory se hemží mušími larvami. Patolog navrhuje požádat o pomoc při určení doby smrti neteř, která se vědecky zabývá právě vývojem larev v souvislosti s rozkladem organické hmoty. Prý se to všude po světě již používá, na Slovensku je ovšem tato metoda v plenkách. Vyjde to? Kdo je tedy mrtvá – je romského, či jiného původu? Proč musela zemřít? Kdo chodí pytlačit do přilehlého lesa? A jaké tajemství skrývá podivná sestava personálu restaurace Konvalinka, která je lesu z města nejblíže?

Skvělé kriminální drama odlehčené věčnými vtípky členů „mordparty“, kteří ale umí velmi dobře rozlišit, kdy jde všechna legrace stranou a nastává nekončící mravenčí práce. Autor poodkrývá i karty pachatele, ale přesto se čtenář dočká překvapivých zvratů a absolutně nečekaného konce. Podrobně rozepsané pasáže popisují detailní práci jednotlivých kriminálních oddělení, obtížnou identifikaci mrtvoly, i to, jakou roli hraje při vyšetřování náhoda a trocha štěstí. Rozhovory zúčastněných nejsou nijak cenzurované, takže odpůrci vulgárních výrazů nebudou z jejich četnosti nikterak nadšení. Myslím, že při této práci se ve skutečnosti v rukavičkách jedná pouze s pozůstalými, jinak jde veškerý takt stranou. Do díla vyšetřujících zasahují nejen nepříznivé podmínky, ale také zrod nové demokracie. Jakým způsobem se řešily u policie prověrky a kde se měly ze dne na den najít nové, nepoznamenané kádry? A co jim přinesou budoucí dny?

Nejistotu i naději, usilovné pátrání i rozčarování kvůli novým, nepředvídatelným okolnostem, to vše najdete ve skvělém románu Moucha, vydaném v nakladatelství XYZ. A já už vyhlížím pokračování s názvem Mucholapka. Garantuji vám, že na tom budete po přečtení stejně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoucha

Dán, Dominik

XYZ, 2012

Napsat komentář