Komiksový román na pokračování

Jonáš
Komiks nemusí být jen Čtyřlístek nebo Garfield – tedy pohádková zábava pro nejmenší čtenáře nebo kreslené vtípky pro zasmání. Může sdělovat i závažné poselství, přinášet poučení. Nevěříte?

A přece je to možné, jak nás přesvědčuje Vittorio Giardino. Nakladatelství XYZ nám přináší již druhý díl z jeho cyklu Jonáš Fink, tektokrát Dospívání. Italský komiksový tvůrce pokračuje ve zpracování československé historie padesátých až sedmdesátých let, kterou započal v úvodním díle Jonáš Fink Dětství.

Titulní hrdina Jonáš má ve svých třinácti letech jiné starosti než jeho vrstevníci, kteří chodí do školy. Jeho otec – doktor Fink – je vězněn a odsouzen v politickém procesu na deset let. Maminka jen obtížně vydělává v továrně a Jonáše vzali do učení na zedníka. Na stavbě poznává instalatéra Slávka, který ho učí svému řemeslu i chození do hospody a jak proplouvat životem. A pak se na Jonáše usměje štěstí – stane se příručím v knihkupectví u pana Pinkela. Giardino mistrovsky odhaluje dobu po smrti J. V. Stalina, odhalení kultu osobnosti. Byla to doba, kdy každý donášel na každého, pokud si chtěl udržet svoje místo. Na vše se stály fronty, ale stejně bylo obtížné cokoli sehnat – šampon, toaletní papír, jídlo. Spisovatelé a myslitelé s košťaty v rukou uklízeli Prahu a jen se s někým dali do řeči, již jim byla v patách tajná bezpečnost.

Přesto Jonáš zažívá vše, co k dospívání patří – vzdor k autoritám i první velkou lásku. Co na tom, že otec jeho milé je sovětský diplomat, láska si nevybírá. V tomto díle se dozvíme i to, jakým způsobem se šířily zakázané knihy a jak snadné bylo zvyšování již jednou vynesených rozsudků.

Nový díl nezklamal moje očekávání. Opět krásné ilustrace zachycující známá i méně známá zákoutí Prahy, propracovaný děj s výpovědní hodnotou o těžké době a ve srovnání s předchozím Dětstvím je zde méně nepřeložených citoslovcí. V příběhu najdeme i odkazy na literární skvosty Franze Kafky, připomínku Jaroslava Haška a jiných, ve světě proslulých autorů. Vittorio tak vytváří obraz Prahy i pro neznalého čtenáře. Nesmíme zapomínat, že to, co je pro nás samozřejmostí, italskému člověku – jemuž byl tento komiks určen v první řadě – jasné být nemusí. Přesto ani základní informace o naší kultuře nejsou podány podbízivým či manipulačním způsobem. Myslím, že touto formou je snadné pochopit dějinné i kulturní souvislosti.

Stále si domnívám, že právě dospívajícím by se Jonášovy příběhy měly dostat do rukou, protože jim bude blízký svým pohledem na svět a zároveň se nenuceným způsobem seznámí se složitým obdobím československé historie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJonáš Fink: Dospívání

Giardino, Vittorio

XYZ, 2012

Napsat komentář