Parodická opera

Zebracka opera
Václav Havel dokončil Žebráckou operu v sedmdesátých letech, tedy v době normalizace v Československu. Hra zachycovala tehdejší režim a společnost a její uvedení nebylo oficiálně možné. Nyní vychází jako audiokniha, kterou namluvili známí čeští herci a herečky.

Svou variaci na námět parodické opery Johna Gaye napsal Václav Havel na výzvu Činoherního klubu. Jenže když ji v roce 1972 dokončil, bylo jasné, že naděje na uvedení Žebrácké opery v pražském divadle byla příliš iluzorní. Po závanu svobody šedesátých let vstupovala země do časů tuhé normalizace a předložit publiku obraz společnosti fungující na principu naprosté bezzásadovosti, ve kterém symbióza policie a podsvětí vytváří nepřehledný systém polopravd, udavačství a korupce, bylo nemyslitelné nejen v pražském, ale v jakémkoli československém divadle. O tom, jak výmluvně Havlova komedie zrcadlila nastupující poměry, svědčí i panická reakce komunistického režimu na premiéru, kterou zakázanému autorovi uspořádal režisér Andrej Krob se svým amatérským Divadlem na tahu v hospodě v Horních Počernicích v roce 1975.

Žebrácká opera (audiokniha)

Autor: Václav Havel
Interpreti: Jaromír Dulava, Jiří Dvořák, Viktor Preiss, Taťjana Medvecká, Tomáš Töpfer a další

Vazba: CD
ISBN: 8590236105027
Doporučená cena: 299 Kč

 

Audioknihu Žebrácká opera vydalo nakladatelství Radioservis, kde si můžete poslechnout i ukázky.

O autorovi

Václav Havel byl český dramatik, esejista, kritik komunistického režimu a později politik a první prezident České republiky. Narodil se  ve známé pražské podnikatelské a intelektuálské rodině. V 60. letech 20. století působil v Divadle Na zábradlí, kde jej proslavily hry Zahradní slavnost a Vyrozumění . V době kolem Pražského jara se zapojil do politické diskuse a prosazoval zavedení demokratické společnosti. Po násilném potlačení reforem vojenskou invazí států Varšavské smlouvy byl postižen zákazem publikovat a stal se jedním z prominentních disidentů, kritiků tehdejšího normalizačního režimu. Vystupoval na obranu politických vězňů a stal se spoluzakladatelem a jedním z prvních mluvčích občanské iniciativy za dodržování lidských práv Charta 77. To upevnilo jeho mezinárodní prestiž, ale také mu vyneslo celkem asi pět let věznění. Po vypuknutí sametové revoluce v listopadu 1989 se Václav Havel stal jedním ze spoluzakladatelů protikomunistického hnutí Občanské fórum a jako jeho kandidát byl 29. prosince 1989 zvolen prezidentem Československa. Od roku 1993 byl po dvě funkční období prezidentem České republiky. Jako literát se Václav Havel světově proslavil svými dramaty (Hry) v duchu absurdního divadla, v nichž se mimo jiné zabýval tématy moci, byrokracie a jazyka, a také svým esejistickým dílem. Mezi jeho díla patřá např. Dálkový výslechV esejích a dopisech z vězení se vedle politických analýz zabýval filozofickými otázkami svobody, moci, morálky či transcendence. Můžete si o něm přečíst v jediném autorizovaném životopise Václav Havel. Můžete si přečíst i náš medailonek.

Zdroj informací: kosmas.cz


Radioservis je největším výrobcem audiozáznamů v České republice. Jeho záměrem je postupně zpřístupnit rozhlasový archiv (mluvené slovo, hudbu a další pořady), tak i fyzické nosiče na jednom místě online. Nabízené záznamy pořadů jsou dodávány ve vysoké kvalitě upravené zvukovými mistry.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽebrácká opera (audiokniha)

Havel, Václav

Radioservis, 2019

Napsat komentář