Kniha rozhovorů s Václavem Havlem v novém vydání!

Dalkovy-vyslech
Jsou tomu už skoro čtyři roky, kdy navždy odešla jedna z nejvýraznějších osobností českého národa. S dnešním článkem si našeho prvního polistopadového prezidenta můžete připomenout. Kniha Dálkový výslech v České republice vychází již ve dvacátém vydání.

Dálkový výslech Václava Havla je nejosobitější a také nejúspěšnější knihou našeho bývalého prezidenta. Je vyznáním jeho vztahu k lidem, umění, politice a je i jeho životopisem. Tím, že tento rozhovor Karlu Hvížďalovi poskytl, ze sebe sejmul povinnost jednou napsat paměti. Později jen spolu s ním připravil pokračování s názvem Prosím stručně.
Dálkový výslech vyšel poprvé česky v Londýně v roce 1986 k Havlovým 50. narozeninám. Nové, dvanácté české vydání jsme připravili po třiceti letech od chvíle, kdy na textu začal s K. Hvížďalou pracovat.
Interview bylo přeloženo do více než dvaceti jazyků včetně japonštiny a čínštiny.

 

Napsali o knize

Havlovy Rozhovory s Karlem Hvížďalou zůstaly nenahraditelným dokumentem.

Kateřina Hejdová, Reflex

Václav Havel namluvil ke knize Dálkový výslech 14 hodin. Potom v ní tak škrtal, že ji sám přepisoval.

Karel Hvížďala pro Český rozhlas

 

Dálkový výslech

Autoři: Václav Havel, Karel Hvížďala

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 133×205 mm
ISBN: 978-80-7335-398-8
Doporučená cena: 219 Kč

 

Knihu Dálkový výslech vydalo nakladatelství Leda.

 

O autorech

Vaclav-HavelVáclav Havel je natolik známou osobností, že jej snad ani není potřeba rozsáhle představovat. Připomeneme si tedy pouze několik základních fakt. Narodil se 5. října 1936 v Praze a zemřel 18. prosince 2011 ve vsi Hrádeček. Byl posledním československým prezidentem a prvním prezidentem České republiky. Působil jako dramatik, esejista, politik a především odpůrce komunistického režimu. Jako příklad několika z jeho známých divadelních her můžeme uvést hry Zahradní slavnost, Audience a Odcházení. Je známý i pro svou sbírku Antikódy, v níž hojně užívá strojopisných kaligramů. Z esejistické tvorby vám můžeme připomenout například Moc bezmocných, Dopisy Olze nebo Slovo o slovu. Jeho díla jsou překládána do mnoha jazyků a jeho osobnost je celosvětově známá.
Více se dočtete v našem medailonu.

Karel-HvizdalaKarel Hvížďala se narodil 16. srpna 1941. Je český novinář, dramatik a spisovatel. Studoval strojařinu, politologii a němčinu, pracoval jako redaktor časopisu Mladý svět a nakladatelství Albatros. Dvanáct let žil v exilu v SRN, pracoval v nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem a spolupracoval s rozhlasovými stanicemi Svobodná Evropa, Deutschlandfunk, Deutsche Welle a BBC. Psal také rozhlasové hry a přispíval do exilových časopisů. Dva roky pak pracoval jako šéfreportér Mladá fronta Dnes a rok byl šéfredaktorem týdeníku Týden, který spoluzaložil. Byl také předsedou představenstva MAFRA. Od roku 1999 je novinářem a spisovatelem na volné noze, spolupracuje s řadou periodik a rozhlasovými stanicemi. Je autorem několika desítek knih rozhovorů, románů, novel, knížek pro děti a více než dvou desítek rozhlasových her.

Zdroj fotografií: Václav Havel – wikipedie, Karel Hvížďala – wikipedie

 

Doporučujeme

V souvislosti s knihou Dálkový výslech později vyšla i kniha, která na ni volně navazuje. Nese název Prosím stručně a autorem je opět Václav Havel spolu s Karlem Hvížďalou. Vyšlo i souhrnné vydání pod názvem Korespondence Karla Hvížďaly s Václavem Havlem.

Pakliže se chcete dozvědět ještě více informací o našem zesnulém bývalém panu prezidentovi, přinášíme vám hned dva tipy. Jedním z nich je recenze na knihu Život jako absurdní drama od autorky Marie Formáčkové a tím druhým pak autorizovaný životopis Václav Havel, který sestavila Eda Kriseová. Přejeme příjemnou četbu.


Nakladatelství LEDA je jediným českým vydavatelstvím specializovaným na jazykové slovníky, učebnice a příručky a na naučné slovníky. Od založení v roce 1992 usiluje o vysokou odbornou úroveň své produkce, o její kvalitu, serióznost a uživatelskou přitažlivost. Autory publikací jsou renomovaní odborníci s hlubokou jazykovou a metodickou erudicí. Prakticky na každé vydané jazykové publikaci se podílejí i rodilí mluvčí, kteří slovníky a učebnice podrobně lektorují, provádějí jazykovou úpravu či vytvářejí audionahrávky. Krom publikací jazykových zde vychází i beletrie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDálkový výslech

Havel, Václav – Hvížďala, Karel

Leda, 2015

Napsat komentář