Příběhy na pozadí historických reálií

Tipy_Bezcitnost_Samuraj
Máte rádi poutavé, laskavé, dojemné i drsné životní příběhy odehrávající se v nejistých a dramatických dobách? Pak se s našimi dnešními tipy jistě rádi podíváte do poválečného Polska a do světa, kde se střetává japonská kultura s křesťanstvím.

Dechberoucí ženská sága z poválečného Polska – tak bývá představována Bezcitnost od Martyny Bundy, román vyprávějící o nelehkém životě čtyř žen, jejich těžkostech, rozepřích i láskách.

Bezcitnost

Autorka: Martyna Bunda
Přeložila: Barbora Kolouchová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-257-2902-1
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Bezcitnost vydalo nakladatelství Argo.

Kniha Bezcitnost je věnována mámě, sestře, dcerám, našim babičkám, tetičkám a přítelkyním. Směle si ji však mohou přečíst i muži. Máme-li v případě prozaického debutu Martyny Bundy hovořit o ženské literatuře, jde o literaturu syrovou, nesnivou, nemagickou, neupravenou, drsnou, pravdivou a namnoze lidskou. Jde o lakonicky úsečný text, v němž není ani slovo navíc. Autorčin debut lze přirovnat k tematice knih Olgy Tokarczukové, chybí mu však jakýkoli mysticismus. Charakterizuje ho především střet starých vesnických pořádků s městským světem, stejně jako druhé světové války s poválečnou dobou v podobě nového lidového Polska. Kniha pojednává o životě stárnoucí Rozely a jejích tří dcer – Gerty, Trudy a Ildy; každá z nich trpí jistým druhem „bezcitnosti“ a každá z nich má také určitou vnitřní stopku, která hranice oné bezcitnosti reguluje. Bezcitnost není jen dobře napsaná sága o ženách z oblasti Kašub. Je to příběh o těžkých poválečných časech, o venkovských tradicích a rituálech, o nalezení svého místa ve světě, o budování vlastní identity a konečně o štěstí. Vydání knihy podpořil Polský knižní institut.

 

Martyna Bunda

Martyna Bunda (* 1975), publicistka a prozaická debutantka, je dlouhodobou reportérkou polského týdeníku Polityka (v letech 2012–2018 zastávala funkci šéfredaktorky krajského oddělení). Novinařinou se živí od osmnácti let, což se u ní ukázalo být tou nejdůležitější školou. V jejím případě to znamená stovky navštívených polských domácností a stovky hodin rozhovorů s lidmi v těžkých, ba mnohdy dokonce vyhrocených životních situacích. Autorka původně vystudovala konzervatoř (obor kytara) a poté obor veřejná politika na Varšavské univerzitě. Je matkou dvou dcer. Její knižní prvotina Bezcitnost (Nieczułość, 2017) získala v roce 2018 literární cenu Gryfia. Zároveň byla nominována na nejprestižnější polskou literární cenu NIKE (2018) a také na literární cenu Gdynia 2018 v kategorii próza. Autorka byla dvakrát nominována na cenu Grand Press za své reportážní texty.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

 

Nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Dva odlišné světy a dvě rozdílné kultury se střetnou v Endóově příběhu Samuraj. Kniha s náboženskou tematikou a působivým dějem vychází v audio podobě. Namluvil ji Martin Zahálka.

Samuraj (audiokniha)

Autor: Šúsaku Endó
Přeložil: Martin Tirala
Čte: Martin Zahálka

Vazba: CD
ISBN: 8594050428065
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Samuraj vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Děj románu Samuraj předchází Endóově nejslavnější knize Mlčení, vrací se do doby, kdy se křesťanské mise v Japonsku ještě rozvíjely. Jeden z místních knížat usiluje o navázání obchodních styků se Španělskem a španělským Mexikem a vyšle čtveřici drobných šlechticů – samurajů na dalekou cestu. Provázeni ambiciózním františkánským knězem, podniknou dalekou a nebezpečnou cestu, přijmou křest, jen aby po návratu zjistili, že je namísto odměny čeká podezření a trest.

 

Šúsaku Endó

Šúsaku Endó (1923–1996) je známý jako autor románů a her s náboženskou tematikou i jako humorista. Byl také šéfredaktorem prestižního japonského literárního měsíčníku Mita bungaku a předsedou japonského PEN klubu. Nejvýznamnějším dílem jeho rané tvorby je román Moře a jed (1957; česky Vyšehrad 1980), inspirovaný skutečnou událostí za 2. světové války, kdy byly na příkaz japonské armády prováděny vivisekce na amerických zajatcích. V roce 1966 vyšel historický román Mlčení (česky Vyšehrad 1987 a 2017), který přinesl autorovi Tanizakiho literární cenu a světovou proslulost. Následovaly mimo jiné prózy Břehy Mrtvého moře (1973), Život Ježíšův (1973), Samuraj (1980), Pohoršení (1986) a Hluboká řeka (1993).

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

 

Nakladatelství Vyšehrad

Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbilo se vám naše pozvání do historie? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBezcitnost

Bunda, Martyna

Argo, 2019

zobrazit info o knizeSamuraj (audiokniha)

Endó, Šúsaku

Vyšehrad, 2019

Napsat komentář