Nenechte si ujít v týdnu od 21. do 27. října 2019

nenechte_si_ujit
Podzim je ideálním časem pro trávení volných chvil s knížkou. Pokud zrovna nevíte, co číst, zajděte načerpat inspiraci na některou z literárních akcí. Příští týden se například v Ostravě koná beseda s Karlem Voříškem o jeho nové knize, proběhne ale také křest nové knihy Tonyho Parsonse v Praze.

Kromě toho se spisovatel Jiří Padevět či španělský autor Fernando Aramburu svým fanouškům chystají zodpovědět zvídavé dotazy na besedách.

Týden začneme v Ostravě na již zmíněné besedě se známým moderátorem Karlem Voříškem k jeho nové knize Žij teď, která vypráví o jeho cestě do Indie za ajurvédou, vědou o životě. Během svého putování poznával sám sebe a hledal odpovědi na mnoho otázek týkajících se života a štěstí. Beseda se uskuteční v pondělí 21. říjnaDomu knihy od 16.00.

Všechny milovníky italské kuchyně a celkově tamějšího způsobu života bude určitě zajímat křest knihy, který se uskuteční v pražském Paláci knih Luxorpondělí 21. října. Marta Kučíková, autorka bestsellerů Italské jednohubkyItalské dvojhubky, totiž vydává novou knihu nazvanou Po italsku do hubky. Stejně jako předchozí knihy je i tato zaměřená na italskou kuchyni a způsob života v dolomitském podhůří. Křest začíná v 17.00.

úterý 22. října se vrátíme do ostravského Domu knihy, od 17.00 se zde uskuteční křest knihy Hornické vdovy od Kamily Hladké. Novinka obsahuje autentické příběhy hornických vdov na pozadí historických změn. Kniha se snaží poodkrýt fenomén hornictví a relativizovat mnohá klišé, které se s ním pojí. Akce se zúčastní také samotné hornické vdovy i zástupci města Ostravy.

V úterý 22. října přijede do Prahy úspěšný anglický spisovatel, autor bestsellerů Tony Parsons. V Paláci knih Luxor bude křtít a podepisovat svou novou knihu Třináctá oběť. Příběh čtenáře zavede do Londýna, kde je nalezeno dvanáct mrtvých dívek. Vypadá to ale, že ještě jedna oběť chybí, na místě je totiž třináct cestovních pasů. Vyšetřovatelé se tedy vydávají na hon za pohřešovanou ženou. Akce v Luxoru začíná v 17.00, tak si nenechte ujít možnost setkat se s autorem.

A návštěva zahraničního autora ještě jednou. V úterý 22. října můžete zajít do pražského Institutu Cervantes, kam přijede španělský spisovatel Fernando Aramburu. V roce 2016 vyšel jeho román Vlast a letos se dočkal českého překladu. O tomto románu, za který Aramburu získal mnohá ocenění, pobeseduje s návštěvníky a svoje dílo jim představí. Akce se zúčastní i překladatel knihy Vít Kazmar a redaktorka českého vydání Anna Tkáčová. Setkání začíná v 18.30 

Nyní se podíváme do Brna. Ve středu 23. října se v redakci Nakladatelství Host uskuteční křest knihy Možnosti milostného románu od Jana Němce. Tento nový román vypráví o lásce, o velkém milostném vzplanutí a strastech šestiletého vztahu. V pozadí tohoto děje je však mnohem víc a vy tak máte možnost sledovat velice zajímavý příběh, do něhož nakonec vstupuje i sám autor. Křest se uskuteční od 19.00.

Zajímá vás, podle jakých receptů vaří hospodyně katolickému knězi Zbigniewu Czendlikovi? Pak určitě dorazte do pražského Paláce knih Luxor, kde se ve středu 23. října od 17.00 koná křest knihy Farská kuchařka, pod kterou jsou podepsaní rovnou tři autoři – Zbigniew Czendlik, Miroslav MacekPetra Macková Hrochová. Kromě receptů se dozvíte, jaký má církevní rok vliv na jídelníček, ale i to, jak žijí faráři a jejich hospodyně. Knihu pokřtí šéfkuchař Jaroslav Sapík a akce se zúčastní i farská hospodyně lanškrounského kněze.

Týden uzavřeme ve čtvrtek 24. říjnaMasarykově veřejné knihovně ve Vsetíně. Přijede sem oblíbený spisovatel Jiří Padevět, který zde pobeseduje s návštěvníky. Autor je známý hlavně díky svým historickým knihám, za všechny jmenujme například Průvodce protektorátní Prahou, Krvavé finále: Jaro 1945 v českých zemích, či třeba Průvodce stalinistickou Prahou 1948–1956. Hlavním tématem besedy tak bude naše historie. Akce začíná v 17.00.

  Plno dalších literárních událostí najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář