Gravitace a co o ní víme

O-gravitaci-perex
Od Newtona přes Einsteina až po nedávné zachycení gravitačních vln – začtěte se do informací o jedné ze základních fyzikálních sil: gravitaci. Autor popisuje, jaký je její vztah s ostatními veličinami, a seznamuje čtenáře s minulými i současnými poznatky.

Gravitace je jednou ze čtyř základních fyzikálních sil; je nejnápadnější – ani naprostý laik nepřehlédne, že věci padají k zemi – a paradoxně zároveň nejslabší (gravitace celé zeměkoule nedokáže strhnout maličký magnet z ledničky). Autor vykládá vztah gravitace a ostatních sil, rekapituluje, jak byla gravitace vnímána a vykládána, a zastavuje se zejména u Newtonova gravitačního zákona, který po tři století postačil k popisu gravitačního působení v okolí zeměkoule. Pak ovšem přišel Albert Einstein a svou obecnou teorií relativity popsal gravitaci obecněji, a vzal v úvahu i jevy, o kterých nemohl mít Newton ani tušení – nepředstavitelné rozměry vesmíru a těles, která v něm existují, působení gravitace na světlo či na tvar prostoročasu. Autor se věnuje i nedávnému zachycení gravitačních vln, které Einstein předpověděl v době, kdy neexistovaly nástroje, jak jeho předpověď potvrdit či vyvrátit.

 

O gravitaci

Krátké seznámení se závažným oborem
Autor: Anthony Zee
Přeložil: Jan Klíma

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-2862-8
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu O gravitaci vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo v řadě Aliter.

 

Ukázka z knihy

Kdybych byl laik čtoucí populární knížky o fyzice, byl bych zmaten ze všech těch čísel, která jsou buď absurdně veliká, nebo absurdně mrňavá. Hvězdy jsou miliardy miliardkrát větší než my a kvarky jsou miliardy miliardkrát menší než my.
Za to všechno může absurdní slabost gravitace.
Vstupme do filmu o vývoji raného vesmíru. Začal se rozpínat, čímž se ochlazoval. V určité chvíli už byl natolik chladný, že začaly vznikat vodíkové atomy složené z jednoho protonu svázaného přitažlivou elektrickou silou s jedním elektronem. Vesmír vypadal jako řídký mrak vodíkových atomů, které se v něm náhodně pohybovaly sem a tam. Mrak bez jakékoliv struktury.
Zakrátko se mrak začal strukturovat, objevovaly se zárodky budoucích galaxií, hvězd, planet atd. Vznik struktur, epochální událost v historii vesmíru, je založen na často pozorovaném a snadno pochopitelném jevu: bohatí jsou stále bohatší. (str. 37)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Anthony Zee (* 1945) je čínsko-americký fyzik působící na univerzitě v Santa Barbaře. Má za sebou rozsáhlou publikační a pedagogickou činnost, vydal řadu odborných i populárně-naučných knih, které pojednávají o gravitaci, kvantové fyzice a o dějinách vědy.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

Řada Aliter

Populárně naučná řada vydávaná ve spolupráci s nakladatelstvím Argo je koncipována jako „edice moderních myšlenek“, a to jak výběrem témat, tak jejich zpracováním. Přináší originální pohledy a moderní témata, často u nás zatím nezpracovaná či neznámá, která zpřístupňuje čtivou a srozumitelnou formou. Formát 130×200 mm, vázané s přebalem.

Kromě dnes představené knihy v řadě vyšly například tituly Stručná historie času, Povaha prostoru a času, Realita není, čím se zdá, Kvantový moment a další.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO gravitaci
Krátké seznámení se závažným oborem

Zee, Anthony

Dokořán, 2019

Napsat komentář