Za vysvědčení – knihu!

leto
Vysvědčení klepe na dveře a s ním přicházejí prázdniny a léto. A ať už to budou samé jedničky či ne, snaha se cení. Ideální odměnu představují knihy, které pobaví jak menší, tak i větší čtenáře. 

Vstupte do světa zvířat! A to ne jen tak obyčejného, ale přímo do zvěřince plného zajímavých a humorných karikatur zvířat. Vždyť humor je ten nejlepší lék…

Kapesní zvěřinec je dobré mít stále při sobě. Je to knížečka poslední záchrany, když je ti smutno nebo když chceš někomu udělat radost. Do humorného světa zvířat vstoupíš zaklínacím pronesením Žáčkových veršů a zhlédnutím barevných obrázků Borise Pralovszkého. Ilustrace jsou karikatury milovníka černého humoru, který je ke zvířatům upřímně laskavý. Jakmile se ocitneš v Kapesním zvěřinci, zjistíš, že s úsměvem jde všechno lépe.

Ukázka z knihy

Kapesni zverinec

Kapesni zverinec 1

Kapesní zvěřinec

Autor: Jiří Žáček
Ilustroval: Boris Pralovszký

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 128×128 mm
ISBN: 978-80-7244-414-4
Doporučená cena: 99 Kč

Knihu Kapesní zvěřinec vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorovi

Básník, spisovatel, dramatik, autor četných knih pro děti Jiří Žáček dokázal ve své tvorbě zkřížit lyriku a humor a díky tomu patří k nejčtenějším českým autorům. Proslavil se svými knihami pro děti a je nejuznávanější a nejznámější současný český básník. Na svém kontě má rovněž úspěšný slabikář pro prvňáčky a dětskou Encyklopedii pro žáčky. Získal řadu nakladatelských cen, mezi nimi tři Zlaté stuhy za nejlepší dětskou knížku. Své veselé hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a nejzajímavější luštěniny s ilustracemi Olgy Ptáčkové vložil do jedné knihy Hádanky a luštěniny, s níž se děti nejen pobaví, ale i mnoho naučí.  Mezi jeho známá díla patří např. Jiří Žáček dětem, Chytrolíni z Hloupětína či  Basta fidli neboli Tak pravil XY. Více informací o autorovi a jeho knihách najdete na www.jirizacek.cz.

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc

————————————————

Na zdánlivě obyčejnou dívku Filipku čeká velké dobrodružství. Její babička se jí rozhodne předat magické schopnosti a svěřit jí tajemství říše Elephantie. A její nová strážkyně se hned musí vypořádat s útěkem dvou zlých slonů a zachránit magickou říši.

Filipa je zdánlivě obyčejná holka. Její život nabere nečekané obrátky, když zjistí, že její podivínská babička je ve skutečnosti mocná čarodějka, která se jí právě rozhodla předat svoje magické schopnosti a prozradit tajemství modrého slona. Ten je šiřitelem moudrosti a jednoho dne vezme Filipu do říše slonů – Elephantie, odkud se právě podařilo utéct do světa lidí dvěma zlým slonům – zelenému a černému.
Oba sloni jsou nositeli špatných vlastností, které přenášejí na lidi. Vše teď záleží na Filipě. Ona jediná může zlé slony vrátit zpátky do Elephantie, a tak zachránit svět lidí od zla. Podaří se jí tento nelehký úkol splnit? Pomůže jí někdo?

Ukázka z knihy

„Filipo, dělej. Koukáš do blba a nejíš. Ať první den nepřijdeš pozdě, to pak nevysvětlíme. A já nechci dostat vynadáno.“
Filipína dojedla snídani, když se otevřely dveře. „Tati, tati, čau. Kde se tu bereš?“ (str. 6)

Filipa Mala carodejka

Filipa – Malá čarodějka

Tajemství modrého slona
Autorka: Michaela Zimová
Ilustrovala: Veronika Balcarová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 170×270 mm
ISBN: 978-80-247-1869-9
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Filipa – Malá čarodějka vydalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorce

Michaela Zimová absolvovala Gymnázium v Pardubicích, ČVUT fakultu strojní v Praze a fakultu sociálních věd, obor žurnalistiky UK v Praze. V neposlední řadě získala certifikát kouče osobního rozvoje. Mezi její zájmy patřá zvířata, sport a četba.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Hlavní hrdinové románu Johna Boyneho žijí v odlišných světech. Zatímco Šmuel je vězněn v koncentračním táboře, Brunova rodina patří k řádným obyvatelům Německa. I přes tyto rozdíly se oba chlapci skamarádí.

Dva malí kluci na opačných stranách velkého plotu.
Devítiletému Brunovi se nechce opouštět starý dobrý pokojíček, školu ani kamarády v Berlíně a stěhovat se do nového, osamělého a ponurého domu v tajemném místě, kterému říkají Oušic. Jenomže Fíra, nadřízený Brunova tatínka, tak rozhodl a děti do podobných záležitostí nemají co mluvit. S kým si tady ale Bruno bude hrát? Z okna vidí jen vysoký plot a za ním občas podivné lidi, kteří všichni nosí pyžamo – i přes den! A pak se jednoho dne seznámí se stejně starým Šmuelem…
V roce 2008 vznikla také filmová adaptace s Asou Butterfieldem (zahrál si ústřední postavy též ve snímcích Enderova hra nebo Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti), Davidem Thewlisem a Verou Farmigou v hlavních rolích.

Chlapec v pruhovaném pyžamu (audiokniha)

Dva malí kluci na opačných stranách velkého plotu
Autor: John Boyne
Přeložila: Jarka Stuchlíková
Interpret: Michal Zelenka

Vazba: CD
ISBN: 8594169482392
Doporučená cena: 279 Kč

Audioknihu Chlapec v pruhovaném pyžamu vydalo nakladatelství OneHotBook. Můžete si poslechnout i ukázku.

O autorovi

Irský spisovatel John Boyne vystudoval anglickou literaturu v Dublinu a tvůrčí psaní na University of East Anglia v Norwichi, kde také získal prestižní cenu Curtis Brown Award. Je autorem jedenácti románů pro dospělé a šesti knih pro děti a mládež, česky vyšly např. tituly V tomto domě straší (Plus, 2016), Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa (Slovart, 2017) nebo Chlapec na vrcholu hory (Slovart, 2017). Nejznámější z jeho děl je mezinárodní bestseller Chlapec v pruhovaném pyžamu (2006, naše recenze), který se v roce 2008 dočkal i filmového zpracování. Jeho knihy byly dosud přeloženy do více než 50 jazyků.

O interpretovi

Po absolvování DAMU vedly kroky Michala Zelenky nejprve do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a o dva roky později získal angažmá v Činoherním klubu v Praze. Zde hrál v několika úspěšných inscenacích (např. Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho či Jak se baví pan Sloan) a vedle toho hostoval v divadle Viola a v Městských divadlech pražských. Pracoval také jako konzultant ve školicí firmě a lektor prezentačních dovedností. Televizní diváci ho mohou znát ze seriálů Ulice, Vyprávěj, Doktor Martin, Život je ples nebo Rapl a objevil se například ve filmech Lidice či Restart.

Zdroj informací: OneHotBook

————————————————

Patříte k těm, kteří nedají chytrý telefon či tablet z ruky? Neustále sjíždíte Facebook a Instagram? Léto představuje ideální dobu, jak se vymanit ze stereotypu. V propojení s okolím a bytím v přítomnosti vám pomůže šikovná příručka/deník. Tak hurá do toho!

Jste neustále připojeni do sítě, na telefonu, internetu, počítači, zkrátka ve virtuálním světě? Pojďte se na chvíli zastavit, vzít do ruky tužku a věnovat se sami sobě a propojení se svým okolím!
Tato knížka-deník-pracovní listy vám pomůže odpojit se od přístrojů a propojit se sami se sebou a svým okolím. Budete vyplňovat, zaškrtávat, objevovat, zamýšlet se, hrát si a poznávat své okolí soustředěnějšíma očima. Nemusíte ani být zálesáci, stačí se pro jednou soustředit na pokojovou rostlinu ve vaší bezprostřední blízkosti.
Knížka vychází z velmi aktuálních směrů ekoterapie a mindfulness – bytí v přítomnosti. Cvičení můžete vyplňovat na přeskáčku i se k nim opakovaně vracet. Díky této knize se vám znovu vrátí úžas, zpomalíte, probudíte své smysly a otevřete své srdce.

VŠÍMEJTE SI jak je vaše zkušenost utvářená smysly
KRESLETE krajinu, vystřihávejte, vystavujte
VYBARVUJTE stromy, zvířata a rostliny a objevte jejich jedinečné vlastnosti
NALEZNĚTE přírodu v práci, doma a vůbec všude kolem sebe
NÁSLEDUJTE včelu, brouka nebo motýla
ODPOČIŇTE SI od každodenního chaosu a věnujte se tichu
OBJEVUJTE, zaznamenávejte a buďte všímaví na své cestě k radosti!

Do přírody

Od displejů k vědomému propojení se svým okolím
Autorky: Alexandra Freyová, Autumn Tottonová
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 140×198 mm
ISBN: 978-80-271-2057-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Do přírody vydalo nakladatelství Alferia.

O autorkách

Alexandra Freyová a Autumn Tottonová jsou lektorky mindfulness a zakladatelky platformy The Mindfulness Project. Sídlí v centru Londýna a jejich kurzy a pracovní listy pozitivně ovlivňují životy mnoha zaneprázdněných nebo nesoustředěných lidí.

Zdroj informací: Alferia

————————————————

Třetí díl série pro holky, které chtějí změnit svět, vypráví příběh středoškolačky Lottie. Ta se rozhodne urychlit své plány a začne bojovat s všudypřítomným sexismem. V tom jí pomáhají dvě nejlepší kamarádky a filmař Will. Být holka je fakt dřina…

Středoškolačka Lottie má plán. Odmaturuje se samými jedničkami, dostane se na Cambridge, stane se předsedkyní vlády, změní svět! Jenže když ji cestou do školy na ulici obtěžují dva dělníci, uvědomí si, že svět je potřeba začít měnit hned. A tak přijde s novým plánem: založí si vlog, pomocí kterého začne bojovat s všudypřítomným sexismem. Pomáhají jí nejen nejlepší kamarádky Evie a Amber, jejichž příběhy vyprávějí první dva díly série, ale taky nadějný filmař Will. Ten jí sice zpočátku úplně do oka nepadne, ale čím víc času spolu tráví, tím víc oba zjišťují, že protiklady se přitahují. Třetí díl série pro holky, které chtějí změnit svět.

Ukázka z knihy

… Vždyť jsem na sobě ani neměla krátkou sukni. Pokud teda vážně chcete vědět, co jsem měla na sobě, abyste si mohli být jistí, že jsem opravdu dokonalá oběť: byly to džíny. Obyčejné džíny. A krajková halenka. ALE KLID – ta sdná krajka byla ÚPLNĚ SCHOVANÁ pod vlněným kabátem.Takže pokud úchyláci z dodávky nemají rentgenový pohled – a tady bychom měli všichni poděkovat Bohu, že ho nemají  –, tak jsem na sobě neměla nic, nic, coby mohlo zavdat příčinu k tomu, co se mi toho dne stalo. (str. 9)
Přečtěte si zbytek ukázky.

Jsem holka. Co s tím?

Být holka je dřina 3
Autorka: Holly Bourne
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 127×207 mm
ISBN: 978-80-7529-671-9
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Jsem holka. Co s tím? vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

O autorce

Holly Bourne je britskou autorkou píšící pro mládež. Také píše online články o feministických otázkách.  Úspěch slavila s románem Už jsem normální?!? (naše recenze) a následoval druhý díl Je tohle láska?


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKapesní zvěřinec

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2017

zobrazit info o knizeFilipa – Malá čarodějka
Tajemství modrého slona

Zimová, Michaela

Grada, 2019

zobrazit info o knizeChlapec v pruhovaném pyžamu (audiokniha)
Dva malí kluci na opačných stranách velkého plotu

Boyne, John

OneHotBook, 2019

zobrazit info o knizeDo přírody
Od displejů k vědomému propojení se svým okolím

Freyová, Alexandra – Tottonová, Autumn

Alferia, 2019

zobrazit info o knizeJsem holka. Co s tím?
Být holka je dřina 3

Bourne, Holly

#BOOKLAB, 2019

Napsat komentář