Hledání svých kořenů

Child_Minulost
Ne všichni víme detaily ze života vlastních rodičů. A tak se čas od času pouštíme do pátrání po původu vlastního rodu. Někdy lze takovou aktivitu provozovat z pohodlí domova, jindy je potřeba se sbalit a vyrazit do světa. I otec Jacka Reachera měl svoji Minulost.

Počátkem května 2019 představilo nakladatelství BB/art poslední román z dílny Leea Childa s názvem Minulost (Past Tense, 2018). Překlad pochází již tradičně od Ivy Harrisové.

S dílem Jima, staršího z bratrů Grantů a píšícího převážně pod pseudonymem Lee Child, se čeští čtenáři mají možnost setkávat již dlouhých dvacet let. Během té doby prošel Childův seriálový hrdina Jack Reacher mnoha životními zkouškami, ať už jako dítě, vojenský policista ve službě, nebo prostý tulák. Naše poslední setkání s ním se odehrálo zhruba před rokem, kdy jsme měli možnost představit si sbírku povídek Jmenuji se Reacher (No Middle Name, 2017, česky 2018), která ve dvanácti příbězích mapuje všechny zásadní oblasti Reacherova vývoje. První příspěvek této sbírky je navíc jakousi předehrou k Childově zatím předposlednímu románu Půlnoční linka ( The Midnight Line, 2017, česky 2018), jehož překlad do češtiny vyšel ve stejnou dobu jako výše zmíněná sbírka povídek.

Minulost je již dvacátým třetím plnohodnotným románovým příspěvkem do série o Jacku Reacherovi. Jestli jsem před časem označil Půlnoční linku, jež Minulosti předcházela, za dosud nejklidnější příběh, třiadvacátá kniha je jejím pravým opakem. Tématem a atmosférou jedné ze dvou nosných linií trochu připomíná dvacátý román Odpočívej v pokoji (Make Me, 2015, česky 2016). Druhá dějová linie je pak doplňkem k osmému titulu Nepřítel (The Enemy, 2004, česky 2004), v němž se čtenáři měli možnost seznámit se životním osudem a tajemstvími Reacherovy matky. Nyní přišel na řadu otcův původ. Jakkoli se tedy může zdát, že v ohnisku Reacherova zájmu je pouze pátrání po vlastních předcích, příběh se tradičně zvrtne hned zkraje vyprávění, když Jack Reacher vystoupí na obranu zneužívané ženy. Vzápětí se stává cílem dvou různých zájmových skupin, jimž zvláště záleží na potrestání někoho, kdo narušuje jejich dosavadní regionální dominanci. Paralelně s Reacherovým bojem se v knize odvíjejí i osudy dvojice mladých Kanaďanů, kteří se nedobrovolně a pro pobavení movitých rozmařilců ocitají ve smrtelném nebezpečí.

Obsah Minulosti předurčuje i použitý styl. Více než jindy staví Lee Child na krátkých a úsečných formulacích, jimiž stupňuje rychlý spád děje. Hovoříme-li o stylu, nesmíme samozřejmě zapomenout na významný přínos Ivy Harrisové, která všechna Reacherova dobrodružství do češtiny překládala. Ani v tomto případě nezklamala a potvrdila své mistrovství i zkušenosti. O to smutnější je fakt, že ať už přehlédnutím korektora, či nedostatečnou kontrolou sazby se do textu vloudilo opravdu nečekaně velké množství překlepů a hlavně opakovaných fragmentů či dokonce celých vět. Žádná z předchozích knih série tímto neduhem a v takovém rozsahu netrpěla. Nicméně pro skutečné fanoušky Lee Childových publikací, mezi něž se bez ostychu počítám, to v žádném případě nemůže představovat překážku. Četbu jsem si skvěle užil a musím přiznat, že každá chvilka ve společnosti Jacka Reachera znamenala příjemně strávený čas.

Autor svému hrdinovi, a nejenom jemu, propůjčuje kromě rychlých reakcí a bytelné tělesné stavby i schopnost logického uvažování a velmi slušný přehled ve spoustě oborů. Akční román z dílny staršího z Grantovic bratrů se tak neomezuje jen na prosté napětí, násilí a boj dobra se zlem, ale přináší i mnohá ponaučení, k jejichž vyslovení jistě vedla dlouhá a poctivá příprava jeho tvůrce. Na rozdíl od mnohých předcházejících titulů, v Minulosti se čtenáři nesetkají s nepřebernou škálou palných zbraní, zato přijde ke slovu pár poznatků ze světa servisu motorových vozidel. Naopak podobně jako ve většině knih reacherovské série se podíváme na další místa Spojených států amerických. V tomto případě do státu New Hampshire a města Laconia s jeho nejbližším okolím. Rozšiřování čtenářských obzorů je nepochybně jedním z faktorů, díky nimž Lee Child dosáhl svého hvězdného úspěchu.

Aktuálně nejnovějším příspěvkem do Reacherova fiktivního životopisu je novela Cleaning the Gold, která se na trhu objevila počátkem května 2019. V červenci stejného roku vyjde další z detektivních antologií pod taktovkou Maxima Jakubowskiho Invisible Blood, v níž jednou ze sedmnácti zastoupených prací je další povídka s Jackem Reacherem v hlavní roli. Čtenáři nevládnoucí angličtinou v dostatečné míře mohou tedy zkusit vyvinout tlak na svého nakladatele, aby se překladů obou zmíněných prací dočkali brzy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMinulost

Child, Lee

BB/art, 2019

Napsat komentář