Nenechte si ujít v týdnu od 1. do 7. dubna 2019

nenechte_si_ujit
I první dubnový týden se ve světě literatury uskuteční plno zajímavých akcí. Ve Vyškově například můžete zajít na Literární čaj se spisovatelkou Zorou Castillo a v Ústí nad Labem se koná další LiStOVáNí.

V Praze se uskuteční letošní první Večer Revolver Revue a do Třince přijede spisovatel Jiří Hájíček. Rozhodně tedy máte z čeho vybírat.

Nejprve se podíváme na zmíněné LiStOVáNí. Uskuteční se v pondělí 1. dubnaSeveročeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. Tentokrát se bude listovat knihou Jaroslava Rudiše Český ráj. Jedná se o novelu o současných mužích – vypráví o partě chlapů, kteří se pravidelně scházejí ve staré sauně za městem. V tomto LiStOVáNí, které začíná v 19.00, účinkují Alan Novotný, Tomáš Drápela a Pavel Oubram.

úterý 2. dubna se v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově uskuteční Literární čaj s regionální spisovatelkou Zorou Castillo. Od autorky můžete znát knihy jako SarahKriminál či Asante. Na akci se ale určitě o její tvorbě dozvíte více a možná tak získáte inspiraci na další čtení. Začátek je naplánován na 16.30.

A ve středu 3. dubna se podíváme do hlavního města. V Městské knihovně v Praze se tento den koná Strašnický večer čtení a hudby, během kterého si můžete poslechnout čtení z povídky Básnířky města Prahy Sylvy Fischerové. Mimo to vystoupí i básnířka Olga Stehlíková a hudebník Milan Urza. Akci je pořádána v rámci projektu Praha město literatury a podílí se na ní i Společnost poezie, pod patronací právě Básnířky města Prahy. Akce se koná v Domu čtení od 18.00.

Praze ještě zůstaneme, máme tu pro vás totiž další tip, jak strávit středeční večer. V Kavárně Liberál se 3. dubna uskuteční první letošní Večer Revolver Revue. Věnovaný bude jarnímu vydání časopisu, které je už sto čtrnácté. Zároveň také Anna Kareninová uvede výbor z nedávno objevené korespondence L. F. Célina nazvaný Rodinné dopisy. Můžete se těšit i na malou ochutnávku, bude číst Honza Hájek. Večer začíná v 19.00, tak si ho určitě nenechte ujít.

Jistě se všichni shodneme na tom, že voda je pro lidský život velice důležitá. A dokonce můžeme říci, že formovala i lidské děkuji. Přesvědčíme se o tom v ostravském Domu knihy, kam ve středu 3. dubna přijede Zbyněk Hrkal. Od 16.00 zde bude mít besedu ke své nové knize Voda včera, dnes a zítra, o které jsme vám psali i v jednom z našich knižních tipů. Autor je celosvětově působící hydrogeolog a návštěvníkům v Ostravě se pokusí přiblížit právě to, jak voda formovala lidské dějiny. Jeho nová kniha je volným pokračováním úspěšného titulu O lidech a vodě.

JiriHajicekRozhovor_nahledpátek 5. dubna se určitě stavte do třinecké knihovny, kde od 19.00 proběhne Literární večer se spisovatelem Jiřím Hájíčkem. Tento autor patří v Česku mezi ty nejoblíbenější a také nejúspěšnější, za romány Selský barokoRybí krev dokonce získal cenu Magnesia Litera. Ve svých knihách často vypráví o českém venkově, a nutno říci, že ho zobrazuje velmi realisticky. Jeho knihy vyšly v mnoha světových jazycích a podle románu Zloději zelených koní byl dokonce natočen i film. Osobní setkání s autorem si tedy rozhodně nenechte utéct, bude to určitě stát za to. Čekání si můžete zkrátit například poslechem rozhovoru s autorem, který si můžete pustit na našich stránkách.

 Literárních akcí se ale příští týden koná více, další najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář