Jak voda formovala dějiny

Voda vcera dnes a zitra
Významný hydrogeolog Zbyněk Hrkal nás v knize Voda včera, dnes a zítra vezme do historie, abychom se podívali, jakým způsobem ji ovlivnila voda. Věděli jste, že problémy s vodou, se kterými se potýkáme, nejsou vlastně nic nového?

Ve volném pokračování úspěšného titulu O lidech a vodě se s autorem, celosvětově působícím hydrogeologem, vydáme na cestu prostorem i časem, abychom se podívali, jak zásadním způsobem voda formovala lidské dějiny. Čtenáře možná překvapí, že jde o knihu optimistickou. Historie totiž ukazuje, že všechny problémy, o nichž se dnes tolik diskutuje a které považujeme za fatální pro další vývoj naší civilizace, nejsou ve skutečnosti nic nového. Právě naopak. Lidé po celém světě se s hrozbou nedostatku i přebytku vody museli vypořádávat neustále a naši předkové při tom často projevovali pozoruhodnou invenci. Mnohé zdánlivě archaické postupy nám mohou pomoci i v současnosti. Stačí se podívat do minulosti a vzít si ponaučení!

 

Voda včera, dnes a zítra

Autor: Zbyněk Hrkal

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-204-4989-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Voda včera, dnes a zítra vydalo nakladatelství Mladá fronta.

 

Ukázka z knihy

Říká se, že tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou. Všimli jste si ale, že to platí i naopak? Příliš často deklarované pravdivé tvrzení se pro člověka mění v cosi tak samozřejmého, že jeho smysl přestává brát vážně. Mnoho z nás proto přistupuje velmi laxním způsobem k rčení: „Voda je základ života.“ Vodu v civilizované části naší planety bereme jako něco zcela samozřejmého – otočím kohoutkem a ona teče. Je to obchodní komodita, zaplatím a dostanu ji.
Vodní zdroje stály u kořenů vzniku naší civilizace, jejich přítomnost rozhodovala nejen o rozvoji, ale často také o zániku starověkých i středověkých států. Protože vody máme, alespoň u nás, relativní dostatek, nedokážeme plně docenit její úlohu v historii vývoje lidské společnosti. Přiznám se, že i já jsem na tom byl podobně až do doby, kdy mě moje práce hydrogeologa zavedla do odlehlých koutů všech kontinentů. Přicházel jsem do styku jak s nesmírným bohatstvím, tak nezměrnou lidskou bídou. Na obou těchto ekonomických extrémech se podílela voda. (str. 7)

 

Zbyněk Hrkal

Doc. RNDr. Zbyněk Hrkal, CSc., (*1957) je významný český hydrogeolog, ale také oblíbený autor literatury faktu i thrillerů. Napsal např. knihu Kurýr, která je kombinací thrilleru a cestopisu. Pracuje ve Výzkumném ústavu vodohospodářském.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – KolumbusKvěty poezieModerní světová prózaJednorožecIkarosLidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVoda včera, dnes a zítra

Hrkal, Zbyněk

Mladá fronta, 2018

Napsat komentář