Dobrodružné příběhy pro školáky

Tipy pro školáky i školačky
Pohádkám jste už odrostli, ale stále se rádi necháte unést kouzelnými příběhy? Už se na vás těší Bára, která cestuje časem, či mladý učeň Christopher Rowe. A Hrobaříci a Kalle Blomkvist se snaží pokročit v pátrání a najít odpovědi na své otázky.

Hrdinka Bára opět putuje časem a poznává dějinný vývoj. Už navštívila řadu epoch a tentokrát se dostala až do doby kamenné. I zde na ni čeká velké dobrodružství, kterého se nenadála.

Jeden z prvních živých tvorů, které Bára spatřila, byl – mamut. Naštěstí za řekou. Když se však jeden muž z Liščího lidu, kde Bára našla útočiště, rozhodl pomstít bratra, jehož zabil dýkozubý lev, začalo pro Báru dobrodružství napínavější, než by si přála. Od prvního vydání Štorchových Lovců mamutů v roce 1918 uplynulo právě sto let – pojďme se začíst do toho, jak se za tu dobu naše představy o tehdejších lidech změnily.
Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.

Ukázka z knihy

Doba kamenna Pomsta Sedeho lva

Doporučujeme

Bára už navštívila řadu zemí a různé historické éry:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Doba kamenná: Pomsta Šedého lva

Autorka: Veronika Válková
Ilustroval: Petr Kopl

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-247-5226-6
Doporučená cena: 179 Kč

 

Knihu Doba kamenná: Pomsta Šedého lva vydalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

PhDr. Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze 3. Sama je absolventkou výtvarné větve tohoto gymnázia. Pod pseudonymem Adam Andres publikuje fantasy – dnes již kultovní sérii Wetemaa (více na www.wetemaa.cz). Pro SPN napsala řadu učebnic dějepisu pro ZŠ a gymnázia a metodických příruček k těmto učebnicím. Má pravidelný sloupek v časopise Rodina a škola. Kromě psaní ráda cestuje po Evropě i mimo ni (nejraději na Island), hraje na klavír, fotografuje (zvlášť broučky), vyšívá, studuje cizí jazyky, učí se kreslit ve Photoshopu, zabývá se etymologií, antroponomastikou, vulkanologií a vůbec vším, co se kde šustne.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Dětská spisovatelka Astrid Lindgrenová za svůj život přivedla k životu řadu hrdinů ve svých dětských románech. Jedním z nich je i detektiv Kalle Blomkvist. A právě na něm spočívá vyřešení tří případů. Sledujte jeho pátrání. Podaří se mu odhalit pachatele?

Tři zapeklité případy slovutného detektiva
Detektiv Kalle se vrací! A s ním ke všemu odhodlané a vždy ve střehu Bílé růže – Eva-Lotta a Anders. Velký pátrač s kamarády hodlá vyřešit tři zapeklité případy: loupež, vraždu a únos. To vše se totiž odehrálo v městečku Lillköpingu a zdá se, že místní policie je v koncích. A tak nezbývá, než aby se pátrání ujal mistr detektiv Kalle Blomkvist. Souborné vydání tří knih: Detektiv Kalle má podezření, Svěřte případ Kallovi, Kalle Blomkvist zasahuje.

Ukázka z knihy

Chvilku bylo ticho. Bledý obličej s těkavýma očima se obrátil k dětem. Kalla sevřel pocit nesmírné úzkosti. Bylo to něco jiného, něco daleko strašnějšího, než když stál před ústím revolveru strýčka Einara.
Vtom promluvil Ohyzda, ten, kterému říkali Nosáč.
„Arture, možná že tentokrát mluví pravdu!“
„No, možný to je,“ odpověděl Artur. „To se ostatně brzy dovíme.“ (str. 119)

Třikrát detektiv Kalle

Autorka: Astrid Lindgrenová
Přeložili: Jan Rak, Olga Štrosová
Ilustrovala: Štěpánka Jislová

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-00-05282-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Třikrát detektiv Kalle vydalo nakladatelství Albatros. Můžete si přečíst zbytek ukázky.

O autorce

Astrid Lindgrenová se narodila ve švédském městě Vimmerby 14. listopadu 1907 a dožila se úctyhodných devadesáti čtyř let. Naštěstí pro nás nezůstala sekretářkou v advokátní kanceláři, ale stala se maminkou a vypravěčkou pohádek, které si žádaly zaznamenání. Díky tomu se z ní stala světově uznávaná autorka dětské literatury, držitelka ceny Hanse Christiana Andersena a světlo světa spatřily knihy, které provázejí celé generace čtenářů. Kdo by neznal její Děti z Bullerbynu či Karkulína ze střechy, Pipi Dlouhou punčochu, Ronju, dceru loupežníka nebo Emila Neplechu? Z našich recenzí můžete poznat i další díla, například pohádku Dráček s červenýma očima, příběh Já ještě nechci jít spát a fantasy dobrodružství Bratři Lví srdce. A pokud se chcete dozvědět něco o samotné autorce, můžete sáhnout po následujících titulech: Astrid Lindgrenová, Astrid Lindgrenová: Válečné deníky 1939–1945 či Astrid Lindgrenová. Životopis.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

Hrdinové pětičlenného bratrstva Hrobaříci dospěli a jejich příběh se uzavírá. Jejich cesty se rozcházejí, přesto se pokusí najít odpovědi na své otázky. Ponořte se do detektivního příběhu z prostředí Olšanských hřbitovů a Žižkova.

Knihou Hrobaříci a Hrobaři, která volně navazuje na detektivky pro mladé čtenáře Tajemství Hrobaříků a Hrobaříci v podzámčí, se uzavírá románová trilogie, v níž pětičlenné bratrstvo pátrá po zločinech a záhadách sahajících hluboko do minulosti. Vojta, Klára, Evžen, Šimon a Alžběta už dospěli. Vojta pátrá po tajné organizaci Hrobařů, Klára se od party chce odpoutat, jenže sedá na lep podezřelému muži… V napínavém příběhu se Hrobaříci dostávají na stopu případu, v němž jde doslova o život. Co se skrývá za fasádou fotografické agentury Luxfer? O co jde Světlonošům? Skutečně obklopuje mrtvé i živé bytosti světlo? Proč mají světci svatozář a panovníkům se říká Jeho Jasnost a slavným lidem hvězda? Proč se zaživa zadívali lidé i zvířata? Kniha Pavly Horákové je nejen výbornou detektivkou, ale také originálním průvodcem po Olšanských hřbitovech a Žižkovu i výletem do historie symbolů souvisejících se světlem.

Doporučujeme

Připomeňte si detektivní příhody Hrobaříků:

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Hrobaříci a Hrobaři

Autorka: Pavla Horáková
Ilustroval: Jan Gruml

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 160×213 mm
ISBN: 978-80-257-2590-0
Doporučená cena: 278 Kč

 

Knihu Hrobaříci a Hrobaři vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Pavla Horáková je spisovatelka, rozhlasová redaktorka a publicistka, překládá beletrii z angličtiny a srbštiny (mj. díla Kurta Vonneguta, Saula Bellowa či Iaina Bankse; v roce 2001 obdržela Tvůrčí odměnu Obce překladatelů). Kromě trilogie detektivních příběhů pro mládež o partě kamarádů, kteří si říkají Hrobaříci, se spolupodílela na sbírce současného veršovaného dětského folkloru Kecy v kleci (Plot 2010). V roce 2014 přispěla čtyřmi povídkami do povídkové sbírky českých autorek Všemi smysly (Jota 2014; naše recenze). Pro Český rozhlas Vltava připravovala mimo jiné cyklus Polní pošta věnovaný českým vojákům v první světové válce, z něhož posléze vznikla kniha „Přišel befel od císaře pána“ (Argo 2015, spolu s rozhlasovým kolegou Jiřím Kamenem). Na ni volně navazuje výpravná publikace Zum Befehl, pane lajtnant (Argo 2018), která pomocí autentických textů líčí konkrétní oblasti života na frontě i v zázemí. Novinkou je rovněž román Teorie podivnosti, jehož hrdinkou je mladá vědkyně, typická moderní intelektuálka Ada. Pavla Horáková rovněž přispívá do anglického vysílání Českého rozhlasu 7, kde v letech 2001–2007 působila jako kmenová redaktorka.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Christopher Rowe se vrací už potřetí na scénu. A opět na něj čeká řešení záhad a smrtelné nebezpečí. Tentokrát se spolu s přáteli vydává do Francie, aby odhalil pachatele, který usiluje o život členů královské rodiny…

Ať se Christopher Rowe hne kamkoliv, provází ho tajemství, dobrodružství – a vraždy! Dokonce i setkání s králem Karlem skončí nebezpečnou potyčkou. Vrahovi se však podaří uniknout a zůstane po něm jen zlověstná zpráva: další útoky se blíží! Christopher a jeho přátelé se okamžitě dávají do pátrání a zjišťují, že všechny stopy směřují k tajemnému proletí, které bylo uvaleno na francouzský trůn a celou královskou rodinu. Jejich nový cíl je jasný – bude to Francie. Vyhrají závod s časem a vyřeší všechny hádanky dřív, než dojde k další vraždě?

Ukázka z knihy

Nejen kvůli utajení naší mise. Pařížští šlechtici by nikdy nedovolili neurozenému člověku, aby žil mezi nimi, bez ohledu na okolnosti. Vydávat se za šlechtice byl ve skutečnosti zločin trestaný smrtí. A jak králův správce podotkl, bylo dobré udržovat v tajnosti co možná nejvíc věcí: vzhledem k tomu, že se na svobodě pohybovat travič, člověk nikdy nevěděl, komu může důvěřovat. (str. 74)

Zaujal vás příběh? Odhalte jeho pokračování.

Doporučujeme

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Alchymistova šifra: Temná kletba

Autor: Kevin Sands
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 150×218 mm
ISBN: 978-80-253-3937-4
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Alchymistova šifra: Temná kletba vydalo nakladatelství Fragment.

O autorovi

Co opustil Kevin Sands univerzitu, pracoval jako výzkumník, obchodní poradce, učitel a profesionální hráč pokeru. Žije v kanadském Ontariu a ve volném času se věnuje psaní.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoba kamenná: Pomsta Šedého lva

Válková, Veronika

Grada, 2018

zobrazit info o knizeTřikrát detektiv Kalle

Lindgrenová, Astrid

Albatros, 2018

zobrazit info o knizeHrobaříci a Hrobaři

Horáková, Pavla

Argo, 2018

zobrazit info o knizeAlchymistova šifra: Temná kletba

Sands, Kevin

Fragment, 2018

Napsat komentář