O dráčkovi z prasečího chlívku

dracek_lindgren
Co se stane, když se jednoho dne ve stodole objeví malý dráček? Kde se vzal? A hlavně, co s teď s ním?

Tak přesně takové otázky si budou pokládat dva sourozenci, kteří se, plní nadšení, jdou podívat do chlívku, kde se mamince prasnici narodilo deset roztomilých selátek. Jaké to ale bude překvapení, když kromě nich je tu ještě někdo! V koutku se krčí malý dráček se zářivýma červenýma očima. Jak děti vyřeší problém, který patří doslova do říše fantazie?

O krátkém pobytu této pohádkové postavičky v lidském světě vypráví knížka Dráček s červenýma očima, jež vyšla před pěti lety ke stému výročí narození její autorky Astrid Lindgrenovénakladatelství Albatros. Tato úspěšná švédská spisovatelka knih nejen pro děti obdržela za svá díla mnohá ocenění, mimo jiné v roce 1958 dostala Cenu Hanse Christiana Andersena. Od roku 2002 je udělována na její počest Cena Astrid Lindgrenové. Díla jsou z velké části inspirována jejím vlastním dětstvím.

Knížka o dráčkovi není žádným obsáhlým příběhem. Vešel se na třicet pět stránek. Jednoduchý text je doplněn výraznými barevnými obrázky Andrey Tachezy, které naprosto dokonale ladí s příběhem a děti ho tak mohou klidně zkoušet vyprávět samy, právě jen s pomocí s obrázků.

Knížka je určena pro věkovou kategorii od pěti let, ovšem problém s vnímáním a pozorností nebudou mít ani menší děti. Titul se výborně hodí i pro začínající čtenáře, písmenka jsou dostatečně velká, věty jednoduché, děj jasný a srozumitelný. Motivací budou pro děti dobrodružství, která dráček zažívá a jež jsou z velké části velice úsměvná.

Astrid Lindgrenová dokázala ve svých knížkách vytvořit úžasnou atmosféru, která například v tomto díle výrazným způsobem působí na dětské city. Příběh je vyprávěn z pohledu starší holčičky, kdy se autorka snaží vyjádřit její myšlení v nastalých situacích. Uvažuje jako většina malých dětí, tím je i pro ně příběh lákavý, protože hlavní lidská postava si na nic nehraje, je naprosto stejná jako oni, se stejnou fantazií, tak blízkou dětskému světu. Nejde o žádný „sladký“ příběh s vysloveně šťastným koncem. Lindgrenová je ostatně známá tím, že se ve svých dílech nevyhýbala ani vážnějším tématům, které by možná jiní autoři vynechali. I v této knížce neopomíná skutečnost (ovšem vyprávění je upravené pro nejmenší čtenáře), že se někdo narodí, ale rovněž může kdykoliv odejít a člověk je pak smutný, může plakat, truchlit. Je tu ale pořád fakt, že naše vzpomínky nám nikdo nikdy nevymaže…

Dráček s červenýma očima je skvělou knížečkou, kterou bych rozhodně doporučila všem rodičům, aby ji pořídili svým dětem. Čeká na ně potěšení z nádherného příběhu, který napsala jedna z nejlepších spisovatelek…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDráček s červenýma očima

Lindgrenová, Astrid

Albatros, 2007

Napsat komentář