Pestré příběhy šestice dětí ze švédského Bullerbynu

DetiZBullerbynu_nahled
Hledáte čtení o dětech inspirované životem na venkově? Chcete svým dětem představit šest malých nezbedů, kteří se dokázali zabavit i bez televize a internetu? Pak jste na správné adrese!

Již čtrnácté vydání knihy Děti z Bullerbynunakladatelství Albatros svědčí o její oblíbenosti. Málokterá publikace se dočká takové popularity jako právě tato. Její autorka, švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová, získala srdce dětských čtenářů na celém světě a její další knihy byly přeloženy do mnoha jazyků a obdržela za ně četná vyznamenání. Jako jedné z prvních jí bylo uděleno nejprestižnější mezinárodní ocenění pro spisovatele z oblasti dětské literatury – Cena Hanse Christiana Andersena. Zajímavé jistě je, že zlatou medaili předává sama dánská královna.

Vypravěčkou příběhu je sedmiletá Lisa z malé švédské vesničky zvané Bullerbyn. Dalo by se říci, že se jedná jen o malou osadu tvořenou třemi statky. Není tam ani škola ani obchod. Ve třech statcích bydlí dohromady šest dětí – sourozenci Lisa, Lasse a Bosse, sestry Britta s Annou a Olle, kterému se narodila v průběhu vypravování sestřička. Jelikož se děj odehrává na vesnici, děti jsou v každodenním styku se zvířaty. Zcela přirozeně se ocitnou i při porodu malého býčka. Zažívají mnohá dobrodružství, hrají hry na něco a na někoho, nocují na seníku, staví si domečky, chodí bruslit na jezírko, absolvují společné cesty do školy a zpět, jsou spolu od rána do večera. Dokonce i slepý dědeček Anny a Brity je jakoby společný, dědečkem ho nazývají všechny děti, rády ho na statku u děvčat navštěvují. Předčítají mu z novin a povídají si s ním. Samozřejmě existuje určitá zdravá rivalita mezi děvčaty a kluky, která je v knize humorně popisována. O takovém dětství, jaké prožívají děti z Bullerbynu, si mohou dnešní děti nechat jen zdát.

Z publikace je znát, že příběh je z jiné země, a během četby jsem musela svým dětem mnohé švédské zvyky vysvětlit. Například tradiční oslavy vánočních svátků se neobejdou bez vánočního skřítka rozdělujícího nadílku. Rozdílný je také sváteční pokrm – ve Švédsku podle vánočního zvyku jedí chleba namáčený v omáčce. Názvy uvedených písní jsou pro nás také neznámé, ale stačilo vysvětlit a připomenout naše koledy.

Knížka je doporučena dětem od šesti let, což odpovídá. Pro malé čtenáře jsou tu líbivé ilustrace Heleny Zmatlíkové, které dodaly už tak pěknému textu ještě více přitažlivosti.

Tuto klasiku dětské literatury doporučuji každému rodiči, který chce mít doma kvalitní a inspirativní čtení pro své děti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěti z Bullerbynu

Lindgrenová, Astrid

Albatros, 2013

Napsat komentář