Napsáno v Čechách

Napsano-v-Cechach
V dnešní sbírce titulů vám představíme díla autorů, kteří pocházejí z naší české kotliny. Vybírat můžete z knih plných veršů, rozhovorů se zajímavými osobnostmi, esejů, povídek i prózy.

Na úvod potěšíme naše nejmenší. Kniha plná básniček a dětských uspávanek vypráví o přírodě, hrách, zvířátkách, počasí a dalších tématech je doprovázena bohatými ilustracemi.

Nemrač se, mráčku

Jak zní podtitul knížky, jedná se o dětské uspávanky a básničky a jsou určené hlavně předškolákům a nejmladším školním dětem. Texty, zaměřené na přírodu, dětské hry, domácí zvířátka, počasí apod., jsou tematicky rozdělené do kapitol.

Autorka Anna Pátková své verše bohatě doprovodila ilustracemi.

Dětské uspávanky a básničky
Autorka a ilustrátorka: Anna Pátková

Počet stran: 100
Vazba: brožovaná
Formát: 148×209 mm
ISBN: 978-80-7211-536-5
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu Nemrač se, mráčku vydalo nakladatelství NAVA.

————————————————

Básně obsahuje také další sbírka, obohacená rovněž o písňové texty, povídky a ilustrace. Dílo vznikalo mezi léty 1968 až 2018 a věnuje se všedním i nevšedním lidským prožitkům.

Za modrou oblohu vděčíme mrakům

Autor textu měl několikrát v životě kliku. Poprvé když se narodil až po druhé světové válce, ale i dále, namátkou: prožil rok 1968 v Praze, po roce 1969 nemohl skoro nikam cestovat, což byl pro něj neodolatelný impulz neutonout jen v matematice, ale také psát a hrát a zpívat a divit se a divit, kde se to v člověkovi bere.
Z pouhé četby pravděpodobně nepoznáte, které básně a písňové texty vznikly v roce 1968, které v roce 2018 a které mezitím. U některých z 27 žánrově i tematicky rozmanitých povídek dobu vzniku ale plus minus uhodnete. Větší část textu je zcela nová. Inovativní je jeho pedantské uspořádání, díky kterému lze každou z více než 200 položek najít tak rychle jako heslo ve slovníku jazyka českého.
Autor textu měl několikrát v životě kliku a dvě čerstvé kliky má právě teď: potkal výbornou ilustrátorku a vysněnou knihu bude mít v ruce zanedlouho.

Autor: Jiří Weinberger
Ilustrace: Pavla Hovorková

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-88104-47-6
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Za modrou oblohu vděčíme mrakům vydala Agentura KRIGL.

————————————————

Množství úvah a hodnocení evropských i mimoevropských zemí a kultur nabízí soubor Cestovních esejí z let 1991–2008 známého esejisty Stanislava Komárka. Neváhejte a rozšiřte si obzory.

Cestovní eseje z let 1991–2008

Eseje o jiných zemích a kulturách tvoří svébytnou součást esejistické produkce Stanislava Komárka. Tento svazek zachycuje jejich „starší“ rovinu – od prvopočátků do období přelomu spojeného s hospodářskou krizí, jejich tématem jsou země evropské i mimoevropské, ty, které se tradičně počítají k „Západu“, i ty, které bývají chápány jako „Východ“. Které z autorových očekávání a úsudků se v mezičase naplnily a které ne? Proč vlastně v době internetu ještě cestovat? Co je to úsudek a co je to předsudek? Jak se na sebe dívají různé kultury? Neposuzujeme ty jiné zejména a prakticky jen z hlediska jejich ochoty se nám připodobnit? Co je v kterém kulturním okruhu a národě svébytného? Jak dalece podporovat národní svérázy – etnické pochoutky ano, sebeupalování vdov ne? Nemá každá kultura jinak rozvržené půvaby a děs, upřímnost a pokrytectví, sofistikovanost a primitivismus, něžnost i brutalitu, moudrost i pošetilost? Kolik toho lze o jiných zemích sdělit a kolik je třeba zažít? Nakolik je poznání přenositelné? O žumpě číst a do žumpy spadnout… Kam si projikujeme ztracený ráj a kam peklo? Nemají nakonec i v Guyaně ptáci křídla a zobák, lidé hlavu, ruce a nohy a domy okna a dveře?

Autor: Stanislav Komárek

Počet stran: 452
Vazba: vázaná
Formát: 140×198 mm
ISBN: 978-80-200-2843-3
Doporučená cena: 365 Kč

 

Knihu Cestovní eseje z let 1991–2008 vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Skotsko nebývá v českém povědomí chápáno jako „plnoprávná“ země, neboť mu k tomu chybí dva důležité aspekty – samostatná státnost a vlastní jazyk. Přesto si těžko představit krajinu s větším svérázem a větším vědomím vlastním svébytnosti. O politickou samostatnost ostatně přišlo relativně nedávno – 1707 došlo k unii s Anglií a Walesem za vzniku Velké Británie, k vlastní ztrátě lokální moci však došlo až roku 1746 po porážce jakobitského povstání a vyhnání posledního Stuartovce, odhodlaného ve Skotsku kralovat, Charlese Edwarda (Bonnie Prince Charlie) do Francie. Skotsko však vždy mělo své separátní zákony i další specifi ka a v roce 1997 se opět stalo autonomním. Dnes má vlastní parlament i banku, která emituje skotské libry, jen „náhodou“ v hodnotě stejné jako libra anglická. Náš „jazykový“ model národa by tu stejně jako v Irsku vyvolal jen potřásání hlavou – původním jazykem mluví už méně než 70 000 lidí, zejména na Vnějších Hebridách a v malých ostrůvcích i na Vysočině. (…) (str. 102)

Pokračujte ve čtení ukázky a nahlédněte také do dalších autorových titulů, mezi které patří např. Země spatřenéTělo, duše a jejich spaseníZápad v mlzeOchlupení bližní či Živočichopis doby aneb Komárkova abeceda.

————————————————

Podněty k zamyšlení a nové poznatky pro vás připravila také Jolana Voldánová v rozhovorech se známými osobnostmi české hudební, filmové a sportovní sféry. Začtěte se do originálních zpovědí, které vás dojmou i pobaví.

Kafe s Jolanou

Přijměte pozvání na Kafe s Jolanou a s Jiřím Langmajerem, Zdeňkem Svěrákem, Bolkem Polívkou, Ondřejem Sokolem, Ester Ledeckou, Marií Rottrovou, Lucií Bílou a dalšími.
Ve svých nevšedních rozhovorech Kafe s Jolanou, nazvaných podle stejnojmenného pořadu na Aktuálně.cz, vyměnila Jolana Voldánová studio za kavárny, divadelní šatny, parky či ateliéry. Zjistila, že jedině tam, kde je hostům dobře na duši i na těle, můžou vzniknout nevšední setkání a zajímavé rozhovory.
Poznáte, že nikdo z nás nemá v životě nic zadarmo. Dokonce ani ti, kteří dostali do vínku jedinečný talent. Běsy a životní zkoušky provázejí každého z nás, ale jen někdo je dokáže beze zbytku využít ve své profesi. Kde ale chybí vášeň, chuť pracovat až do úmoru, touha stále se zlepšovat a schopnost překračovat svůj vlastní stín, tam ani největší talent a chtění nic nezmůžou.
Některá setkání u kávy byla až dojemná, některá vtipná a rozverná… V každém případě vám nabízíme trochu jiné rozhovory s lidmi, kteří nechali autorku nahlédnout i tam, kam běžně nikoho nepouštějí…

Autorka: Jolana Voldánová

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-271-0644-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Kafe s Jolanou vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Jolana: A abyste se nenudila, protože snowboard už ovládáte v podstatě dokonale, tak jste začala jezdit i na klasických lyžích?

Ester: Dalo by se to tak říct. Je to tak, že oba sporty dělám vedle sebe už odmalička. Snowboardem si momentálně vydělávám víc peněz, tak ho musím upřednostnit. Vydělávám si jím na lyžování. Odjela jsem proto letos všechny svěťáky na snowboardu, abych měla šanci získat velký křišťálový globus. To se nakonec vyplatilo a získala jsem ho. Ale v průběhu zimy jsem závodila i na lyžích. Ono to navenek možná vypadá, že jsem neměla co dělat a během snowboardové sezony se nudila, tak jsem si šla i zalyžovat. Ale asi jo, kdybych jenom snowboardovala nebo jenom lyžovala, tak bych se nudila. (směje se)

Přečtěte si pokračování rozhovoru s Ester a dalšími osobnostmi.

————————————————

Následující titul vám nabídne celkem jedenáct povídek, jejichž obyčejní i neobyčejní hrdinové musejí bloudit labyrinty neočekávaných situací. Zvládnou doputovat až do cíle, aniž by to na nich zanechalo následky?

Zítra už bylo

Jak se podařilo světově proslulému houslistovi vjet do nepochopitelné časové chyby? Proč má líný obchodní manažer neodbytný dojem, že mu tajemný „kdosi“ krade život? Vyjde zoufalému zkrachovanci sázka na odepsaného outsidera? Poradí si obecní zastupitelé ze severočeské vesnice s bizarním usnesením Evropské unie? Tohle všechno a mnoho dalšího se dočtete v povídkové knížce, poskládané jako mozaika příběhů utkaných z přediva ironického humoru, napětí a tajemna. Autor nechává své neobyčejně obyčejné hrdiny bloudit labyrintem neočekávaných situací často až za hranicí normálna (kde jsou často konfrontováni zatraceně neodbytnými existenciálními úvahami), aby je přivedl do „bezpečného přístavu“ překvapivého až šokujícího rozuzlení. Příběhy jsou záměrně vyprávěny tak, aby se četly jedním dechem. Ať už na vyhřáté pláži při dovolené u moře nebo doma v teple, v pohodlí křesílka, po ruce s doutníkem a sklenkou dobrého nápoje.

Autor: Jiří Raichl

Počet stran: 157
Vazba: lepená
ISBN: 978-80-907178-3-1
Doporučená cena: 170 Kč

Knihu Zítra už bylo vydalo nakladatelství Tofana.

Ukázka z knihy

„Zdravím. Díky, že jste zastavil. Jedete do Nymburka?“
„Jedu dál, ale hodím vás tam. Je to jen malá zajížďka.“ Slečna se usmála a vklouzla do útrob nekompromisně luxusního Mercedesu třídy S.
„Jste na cestě už dlouho, že?“ střelila po mě zkoumavým kukučem.
„Ano, docela ano.“
„Únava?“
„Ani ne. Před hodinkou jsem si dal kafe.“
„Hm. Ale kafe na pumpě je hnus.“ Tázavě jsem se na ni otočil.
„Nepovídejte. Proč myslíte, že zrovna …“
„Řidiči si dávají kafe na pumpě, ne? Kde jinde …“ Taky pravda. Začalo mě trochu mrzet, že jsem ji vzal. Přestávala mi být sympatická. Už abychom byli v Nymburku. Tam vypadne. A nazdar.
„Posloucháte zprávy, že ano?“ pokračovala v útoku na mou blaženou náladu.
„No ano, vždyť to slyšíte.“
„Slyším, slyším. Čili už víte, že Damián Herold zítra zemře.“ Ehe?! Co to ta káča plácá?!
„Jak, zítra? Vždyť právě hlásili, že zemřel včera!“
„Ale prosím vás! Mimochodem, vy jste ho znal osobně, viďte?“ Teď už jsem byl fakt v šoku.
„Jak … jak … jak?“
„No prostě to vím.“

Celou ukázku si můžete přečíst v našem článku.

————————————————

Na závěr vám Tereza Semotamová představí svoji bezejmennou hrdinku, která je po návratu do rodné země nucena bydlet Ve skříni. Léto však bude brzy končit, do skříně zatéká a nebohé ženě nezbývá nic jiného, než bojovat o holou existenci…

Ve skříni

Hlavní hrdinka nové prózy Terezy Semotamové žije v nespokojeném vztahu v cizině; po nevyjasněné smrti partnera se vrací do rodné země, kde však nemá kde žít (ostatně ani neví jak), a tak vezme zavděk skříní, kterou její sestra hodlá vyhodit. Skříň umístí do vnitrobloku a nastěhuje se do ní. Bizarní východisko textu se postupně stává metaforou hledání prostoru na tomto světě, do nějž se projektuje vztah k rodině, mužům, kamarádům, k sobě samé. Jsme svědky hrdinčina boje o holou existenci; vypravěčka jej sice vytěsňuje, nakonec však není zbytí. Léto totiž končí a do skříně zatéká.
Bezejmenná vypravěčka nás provádí svou životní krizí, do níž vyústil nedávno skončený trýznivý partnerský vztah. Její vyprávění však nezabředává do nějaké uvzdychané sebelítosti (jíž se podobný typ psaní tak často nedokáže vyhnout), a to především díky živosti jazyka, prodchnutého slangovými obraty, popkulturními narážkami, všemožnými hříčkami, do nějž se ovšem tu a tam vlamují i „vyšší“, abstraktnější polohy, zejména v reflexivních, až meditativních pasážích, které tvoří jakýsi refrén vypravěččina monologu. Před čtenářem se tak postupně skládá jakási tragikomická mozaika, v níž se odráží jedna etapa života mladé ženy, etapa plná nálezů a ztrát, strnulosti, ale také odhodlání žít jinak a touhy po lásce.
Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Autorka: Tereza Semotamová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-2655-6
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Ve skříni vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Zde nemohu zůstat. Kam jít? Není místo, kde by se dalo hibernovat, u ségry je jen kamrlík s bojlerem, kde bych mohla spát leda tak vestoje a držet u toho vysavač. Hlavou mi probleskne sestřina otázka. Našmátrám mobil. Píšu okamžitě sms: Vim, co s  tou skrini. Nevyhazovat!
Prostor. Svět je rozparcelovaný. Všechno patří někomu jinému. Každý má svých pár metrů čtverečních, ale někteří jen bloudí mezi cizími parcelami. Kolik prostoru na světě leží ladem, nevyužito, určitě spousta. Jak takový kousek pro sebe najít? Místečko v zákrytu, kam nefouká, dají se tam natáhnout nohy, dá se tam uvařit čaj a tiše spočinout jak nedělní pečeně v pekáči.
Tak teď aspoň ta skříň. A časem bude i pekáč. A tak. Oživení. Najednou mi tělem začne proudit horká živelná energie. Najdu 12 v zavazadle špunty do uší, svlékám svršky, sprchuju se, ulehám. Útlum. Ale hlava šrotuje dál. (str. 11, 12)


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNemrač se, mráčku
Dětské uspávanky a básničky

Pátková, Anna

Nakladatelství NAVA, 2018

zobrazit info o knizeZa modrou oblohu vděčíme mrakům

Weinberger, Jiří

Agentura KRIGL, 2018

zobrazit info o knizeCestovní eseje z let 1991–2008

Komárek, Stanislav

Academia, 2018

zobrazit info o knizeKafe s Jolanou

Voldánová, Jolana

Cosmopolis, 2018

zobrazit info o knizeZítra už bylo

Raichl, Jiří

Tofana, 2018

zobrazit info o knizeVe skříni

Semotamová, Tereza

Argo, 2018

Napsat komentář