Putování po nových světech

Sci-fi
Do dalekých vesmírů, utopických světů, temných konců naší planety i do dávné minulosti – všude tam nás zavedou romány, které si dnes představíme. A že jich je požehnaně.

První kniha zvaná Nonstop nás přivádí do světa, ve kterém je život primitivní, ale zároveň není těžké objevit pozůstatky zaniklého civilizovaného života. Snadno si člověk v takovém kontextu vzpomene na slavný citát Alberta Einsteina: „Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“

Nonstop

Autor: Brian Aldiss
Přeložili: Veronika Maxová a Jaroslav Veis

Počet stran: 220
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-257-2643-3
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Nonstop vydalo nakladatelství Argo ve spolupráci s nakladatelstvím Triton.

Roy Complain žije v kmeni uprostřed divočiny. Primitivní způsoby však v jeho očích nesouzní s četnými pozůstatky kdysi mnohem civilizovanějšího života. Nehodlá se smířit ani s dusivými zvyklostmi a vysvětleními, které logicky nesouhlasí s pravou povahou světa. V neustále se zrychlujícím tempu odkrývá četná tajemství, posouvá hranice poznaného a dochází dokonce až k možnosti nezvratné změny všeho, co doposud znal…
Nonstop je příběhem muže, kterého zvídavost předurčila stát se tím, kdo změní nejen osud svůj a svého okolí, ale i celkový pohled na svět samotný. Románový debut klasika žánru stále zůstává jednou z jeho nejpopulárnějších prací. Jde o křišťálově čistý příklad dobrodružné science fiction, která je i přes svůj spád něčím víc než jen pouhou zábavou.

Pokud vás kniha Nonstop zaujala, podívejte se na online ukázku.

————————————————

Druhý román pochází z pera současného ruského autora. Co se populární ruské literatury týče, moc děl přeložených do češtiny nemáme, snad kromě známého Metra 2033. O to víc se můžeme těšit na hororový příběh Kvazi od Sergeje Lukjaněnka.

Kvazi

Autor: Sergej Lukjaněnko
Přeložil: Konstantin Šindelář

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 120×184 mm
ISBN: 978-80-257-2633-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kvazi vydalo nakladatelství Triton ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Zombie apokalypsa nakonec neznamenala konec světa. Nenávratně však pokřivila jeho tvář. Lidstvo přežilo, ale jeho životní prostor se zmenšil. Města se změnila v pevnosti, za jejichž betonovými hradbami číhá smrt. Rozsáhlé oblasti zůstávají zamořené „povstanci“, krvelačnými netvory, bažícími po mase živých. A stále větší úlohu hraje také nový druh živých mrtvých, kterým se říká kvazi. Nejedná se o žádné tupé, zabijácké stvůry – kvazi jsou silní, houževnatí, ale hlavně inteligentní, se všemi vzpomínkami ze svého předchozího života.
Kapitán Denis Simonov z moskevské policie, který během katastrofy přišel o ženu a syna, nemá kvazi vůbec rád. A povstance už vůbec ne. Při své práci dává před plastovými pouty přednost mačetě. Když s ním jeho nadřízeným dojde trpělivost, přidělí mu nového parťáka – starého (a mrtvého) policistu.

Nahlédněte také do ukázky z této knihy. Zároveň si můžete přečíst naši recenzi tohoto nového hororového příběhu, který je osvěžujícím návratem do světa fantazie tak typické pro Sergeje Lukjaněnka.

————————————————

Titul sbírky povídek Děti Nového světa hned budí zvědavost. Co je to ten Nový svět? On vlastně není tak odlišný od toho našeho, jen moderní technologie, např. virtuální realita a sociální sítě, v něm mají ještě daleko prominentnější roli než dnes.

Děti Nového světa

Autor: Alexander Weinstein
Přeložil: Jan Jirák

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-401-2
Doporučená cena: 247 Kč

Knihu Děti Nového světa vydalo nakladatelství Prostor.

Sbírka povídek Děti Nového světa zavádí čtenáře do blízké budoucnosti, v níž hrají technika, počítače, sociální sítě a virtuální realita tu nejdůležitější roli, roli mnohem významnější než lidská interakce a vztahy obecně. Hrdinové příběhů žijí v utopickém světě, zdánlivě dokonalém, který člověku zajišťuje veškeré uspokojování fyzických potřeb, ale zároveň vytváří závislost na technických výdobytcích moderní společnosti, v níž jedinci ztrácejí kontakt nejen sami se sebou, ale i se svými blízkými, s partnery, dětmi, se sousedy, a své frus­trace kompenzují vytvářením paralelních virtuálních světů a umělých vzpomínek, které se svou dokonalostí snaží zastřít bezútěšnou skutečnost. Alexander Weinstein prostřednictvím svých povídek tematizuje problematiku technologického vývoje a umělé inteligence, upozorňuje na jejich návykovost, hranice a slabiny, na malém prostoru dokáže postihnout směr, kterým se naše společnost ubírá, a vystavět dokonalý obraz světa, který nemusí být tomu současnému až tak vzdálený.

Pokud vás tato sbírka povídek zaujala, přečtěte si také na online ukázku.

————————————————

Může nás civilizace starého Egypta něco naučit o nás samotných? Opakuje se historie? I na tyto otázky odpovídá česká spisovatelka Radmila Irrlacherová ve svém novém románu Koloběh věčného dění.

Koloběh věčného dění

Příběh bájné minulosti, která se možná stane naší budoucností

Autorka: Radmila Irrlacherová

Počet stran: 124
Vazba: brožovaná
Formát: 141×209 mm
ISBN: 978-80-7211-544-0
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Koloběh věčného dění vydalo Nakladatelství NAVA.

Příběh začíná současností a popisuje momentální povolební náladu. Poté se ale hlavní hrdinka, Markéta Nováková, čerstvá absolventka medicíny, záhadně propadá do minulosti. Do života dávných Egypťanů. Vlastně…nejsou to Egypťané.
V dalších kapitolách pak autorka knihy svým osobitým způsobem popisuje funkci pyramid, tehdejší život zaniklých civilizací a biblickou potopu světa.
Dokáže se lidstvo vypořádat s blížící se ničivou apokalypsou?
Markéta zjišťuje, že se dávná minulost nijak neliší od dnešního civilizovaného světa. Uvědomuje si, že všechno už tu jednou bylo a kdo ví, zda se historie nebude znovu opakovat.
Vrátí se zpět do své doby? A chce se vůbec vrátit?

————————————————

Ještě chvíli zůstaneme u českých autorů. Jaroslav Kmoníček přináší nový dramatický román z blízké budoucnosti nazvaný Projekt Athena. Jak dopadne vývoj nového robotického robota pro US army? Skončí pohromou, nebo láskou dvou naprosto odlišných žen?

Projekt Athena

Autor: Jaroslav Kmoníček

Počet stran: 177
Vazba: brožovaná
Formát: 146×205 mm
ISBN: 978-80-88143-16-1
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Projekt Athena vydalo nakladatelství Monument.

Kateřinu Čapkovou drží vážná duševní porucha už několik let zavřenou v sídle vlastní firmy. Zrazená svým osobním géniem kdysi zapříčila hroznou tragédii, která otřásla celým jejím životem. V jednom okamžiku málem ztratila jak příčetnost, tak i stěžejní projekt, do něhož investovala veškeré prostředky.
Jeho záchrana stála hodně, ale může se ukázat zbytečnou, pokud neuspěje v testu, jenž má rozhodnout o budoucí podobě armády Spojených států. Zkouška má však nové a velmi znepokojivé podmínky.
Poručík Tamara Holsterová prožívá v africké Riadě své osobní peklo. Komáry, nepřátelské milice a horko by ještě skousla. Horší je narůstající frustrace, která ji dusí jako všudypřítomný prach. Svůj dosavadní život touží pohřbít hluboko do země, jenže na takovou změnu postrádá odvahu. Proto skončí coby nedobrovolná účastnice polních testů nového robotického vojáka. To může způsobit víc než jen předčasný konec kariéry.
Pod horkým africkým sluncem propuká střet dvou zarputilých osobností. Zvítězí intriky, nebo z popela raněných duší vyklíčí láska?

Pokud vás příběh Kateřiny Čapkové zaujal, přečtěte si článek, který jsme knize věnovali. Najdete v něm mimo jiné i ukázku.

————————————————

Kniha Star Wars – Vader je nejnovějším přírůstkem americké značky Star Wars. Na fanoušky tohoto kultovního sci-fi čeká další napínavý komiks.

Star Wars – Vader

Stíny a tajemství

Autor: Kieron Gillen
Přeložil: Milan Pohl

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
Formát: 175×268 mm
ISBN: 978-80–252-4431-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Star Wars – Vader vydalo nakladatelství Egmont ČR.

Darth Vader, vykonavatel císařovy vůle, věrně slouží svému pánu. Potom však dojde k nečekanému útoku rebelů, kteří zasadí osudový úder Hvězdě smrti, mocné zbrani, na kterou císař nejvíce spoléhá. Hrozí, že galaxie se propadne do chaosu. Vader, osobně zodpovědný za tuto katastrofu, klesl v císařových očích a odvetou proti rebelům je pověřen velkogenerál Tagge. Nikdo však netuší, že i Vader má své záměry. K jejich naplnění však potřebuje vlastní soukromou jednotku, a tak se obrátí na svéráznou archeoložku, doktorku Aphru, a vydá se s ní znovu na planetu Geonosis.

Podívejte se také na malou ukázku přímo z tohoto komiksu.

————————————————

Ze světa filmů do světa her. Minecraft se rychle stal celosvětovým fenoménem, ze kterého vzešly nejen nové modifikace pro samotnou hru, ale také třeba románové knihy. Příběh od Tracey Baptiste nese název Minecraft: Brána a vypráví o dvou dětech, které se ocitly v kostkovaném světě.

Minecraft: Brána

Autorka: Tracey Baptiste
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-691-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Minecraft: Brána vydalo nakladatelství Alpress.

Bianca s Lonniem skončí po autonehodě v nemocnici. Když se dívka probere, Lonnie s ní na pokoji není. Díky speciálním brýlím se Bianca spolu s ostatními pacienty ocitne ve virtuálním světě hry Minecraft. Pronásledovaní nepřátelskými moby se ze všech sil snaží najít cestu ven. Narazí na avatara a Bianca si myslí, že je to Lonnie. Co když se ale mýlí?

Pokud vás kniha ze světu Minecraftu zaujala, podívejte se na ukázkovou kapitolu.

————————————————

Americká spisovatelka fantasy Robin Hobb, proslavená především svou sérií Farseer, nyní přichází s novou knižní řadou. Ta nese název Kroniky Deštné divočiny a její první díl Dračí strážce právě vychází v nakladatelství Fragment.

Dračí strážce

Kroniky Deštné divočiny

Autorka: Robin Hobb
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 544
Vazba: vázaná
Formát: 156×212 mm
ISBN: 978-80-253-3931-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dračí strážce vydalo nakladatelství Fragment.

Uběhlo příliš mnoho času od doby, kdy mocná dračice Tintaglia pomohla lidu z kupeckých měst odrazit vpád nepřátel. Pod tíhou práce a výdajů na péči o nelétavé draky, kteří se vylíhli slabí a zdeformovaní, mezitím kupci zapomněli na své sliby. Proto je nařízeno draky přemístit do jejich bájné pravlasti, jejíž lokalita je uzamčená hluboko uvnitř mlhavých dračích vzpomínek. Thymara, nevzdělané děvče z lesa, a Alise, nemilovaná žena zámožného kupce, se ocitají v nesourodé skupině, pověřené úkolem doprovodit draky do jejich nového domova. Čeká je mimořádná odysea bez příslibu návratu, během níž draci i jejich ošetřovatelé zažijí kromě četných lekcí spoustu útrap a zrad, ale také radostí a dobrodružství, které předčí jejich nejdivočejší představy.

Přečtěte si také ukázku z tohoto příběhu od Robina Hobba.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNonstop

Aldiss, Brian

Triton, 2018

zobrazit info o knizeKvazi

Lukjaněnko, Sergej

Argo, 2018

zobrazit info o knizeDěti Nového světa

Weinstein, Alexander

Prostor, 2018

zobrazit info o knizeKoloběh věčného dění

Irrlacherová, Radmila

Nakladatelství NAVA, 2018

zobrazit info o knizeProjekt Athena

Kmoníček, Jaroslav

Monument, 2018

zobrazit info o knizeStar Wars – Vader

Gillen, Kieron

Egmont ČR, 2018

zobrazit info o knizeMinecraft: Brána

Baptiste, Tracey

Alpress, 2018

zobrazit info o knizeDračí strážce
Kroniky Deštné divočiny

Hobb, Robin

Fragment, 2018

Napsat komentář