Svěží knižní debut českého autora

projekt-athena-perex
Kateřina kvůli vážně duševní poruše nedokáže opustit budovu vlastní firmy. Když však její stěžejní armádní projekt přesunou do Afriky, může alespoň na dálku řídit jeho další kroky. Z toho není ani trochu nadšená poručík Tamara Holsterová, nedobrovolná účastnice nadcházejících polních testů…

Kateřinu Čapkovou drží vážná duševní porucha už několik let zavřenou v sídle vlastní firmy. Zrazená svým osobním géniem kdysi zapříčila hroznou tragédii, která otřásla celým jejím životem. V jednom okamžiku málem ztratila jak příčetnost, tak i stěžejní projekt, do něhož investovala veškeré prostředky. Jeho záchrana stála hodně, ale může se ukázat zbytečnou, pokud neuspěje v testu, jenž má rozhodnout o budoucí podobě armády Spojených států. Zkouška má však nové a velmi znepokojivé podmínky.
Poručík Tamara Holsterová prožívá v africké Riadě své osobní peklo. Komáry, nepřátelské milice a horko by ještě skousla. Horší je narůstající frustrace, která ji dusí jako všudypřítomný prach. Svůj dosavadní život touží pohřbít hluboko do země, jenže na takovou změnu postrádá odvahu. Proto skončí coby nedobrovolná účastnice polních testů nového robotického vojáka. To může způsobit víc než jen předčasný konec kariéry.
Pod horkým africkým sluncem propuká střet dvou zarputilých osobností. Zvítězí intriky, nebo z popela raněných duší vyklíčí láska?

Projekt Athena

Autor: Jaroslav Kmoníček

Počet stran: 177
Vazba: brožovaná
Formát: 146×205 mm
ISBN: 978-80-88143-16-1
Doporučená cena: 340 Kč

 

Knihu Projekt Athena vydalo nakladatelství Monument.

 

Ukázka z knihy

Generál nereagoval. Nehnutě zíral do temnoty Ospreyova chřtánu, odkud za jedovatého syčení hydrauliky vystoupil robot – děsivá kombinace agresivních ostrých tvarů vtěsnaných do humanoidního profilu. Měl obrovské disproporční paže, zakončené tříprstými drapáky, trojúhelníkový trup a krátké, robustní nohy, opatřené zahnutými drápy. Na širokém krku mezi vyboulenými rameny nesl mohutný rotační kulomet, jehož šest hlavní přítomné sledovalo prázdným černým pohledem.

Tamara nevěřícně vykulila oči. Tak tohle na ně přichystali? Mechanického vojáka? A se zbraní místo hlavy?! Takhle si v Pentagonu určitě představují ideálního příslušníka námořní pěchoty. Žádný mozek, jen bezmyšlenkovité plnění rozkazů. Srdce mu určitě tlouklo do rytmu Hvězdami posetého praporu. Vlepila si mentální facku. To sotva, tenhle glorifikovaný toustovač žádné srdce nemá.

„Kurva!“ zamumlal Robert a začal robota zbožně obcházet. „Kurva. Tamy, pojď se mrknout. To je síla! Už jsi něco takovýho viděla? Kde ho sebrali?“

„Díky, nemám zájem,“ odbyla ho. Kulomet mířil jejím směrem. Přešlápla na místě. Proč tu musí být? Tohle je Kaczmarkova parketa, ne její!

„Dovolte mi, abych vás představil. Tohle je Athéna, autonomní zbraňový nosič,“ oznámil generál tónem prodejce ojetin. „Dostali jsme ji na šestiměsíční testování v rámci projektu robotizace pěchoty.“

„Co s ním budete dělat?“ otázala se Tamara.

„Já nic, poručíku. Athéna je celá vaše.“

 

O autorovi

Jaroslav-KmonicekJaroslav Kmoníček (*1983) se narodil v Chlumci nad Cidlinou, kde dodnes žije. Láska k četbě a psaní jej provází už od dětství. Tíhne především k sci-fi a fantasy žánrům, v jejichž duchu rovněž píše. Společnost mu u toho dělají jeho dvě kočičí krasavice. Ve volném čase se věnuje sportu, hraní Dračího doupěte a v neposlední řadě také sběru inspirace pro svá budoucí literární díla. Projekt Athena je jeho prvním vydaným románem.

 

Ohlasy

Byť to může znít jako ohrané klišé – válka, roboti, umělá inteligence –, příběh je opravdu neotřelý. Když vezmu v úvahu mnohá překladová dílka daleko znělejších názvů a pod hlavičkou známějších nakladatelů, tak tady oproti nim ani na chvíli nelituji, že jsem právě této knize věnovala svůj čas.

Dana Zálešáková, Klub knihomolů

Možná by stálo za to zvážit, zda danou knihu nedoporučit mužům pro své partnerky. Rozhodně v ní vzbudíte chuť mít sex se ženou či robotem. Ráda bych se dočkala zfilmování tohoto díla.

Marie Daňková, Podpora českých autorů


monument-logoNakladatelství Monument bylo založeno na konci roku 2015. Je určeno převážně mladým a neobjeveným talentům, kteří píší tzv. do šuplíku a velká nakladatelství jejich díla odmítají, protože jsou pro ně neznámí. Čtenářům se snaží nabízet pouze takové knihy, které stojí za to číst.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProjekt Athena

Kmoníček, Jaroslav

Monument, 2018

Napsat komentář