Knižní potrava pro mozek – nové vědomosti v knihách

osvojte_si_nove_znalosti
Nad dnešním knižním výběrem zajisté zaplesá srdce příznivců populárně-naučné literatury. Zatímco mužští čtenáři se asi raději ponoří do sledování československé rozvědky, ženy načerpají módní inspiraci. A společně se vydáme na cestu historií…

Druhá světová válka se společně s holokaustem zapsala do československých dějin jako jedna z nejtragičtějších událostí mající na svědomí životy milionů lidí. Etnická čistka zasáhla i tehdejší Slovenský štát, kde došlo k deportaci Židů z tohoto území do koncentračních táborů.

Tématem práce jsou osudy asi pěti tisíc osob židovského původu deportovaných od listopadu 1944 do března 1945 nacistickými okupačními orgány ze Slovenského štátu do koncentračních táborů Sachsenhausen, Ravensbrück, Bergen-Belsen a do terezínského ghetta.
Na základě obsahové a komparativní analýzy poznatků získaných studiem archivních dokumentů, na základě svědectví přeživších a v omezené míře i studiem sekundární literatury se autor snaží vysvětlit jednání pachatelů a obětí i obecnější historické souvislosti této kapitoly v dějinách válečného Slovenska. Z rozboru pramenů vyplývají i obecnější poznatky k vývoji „konečného řešení židovské otázky“ v evropských zemích ovládaných nacistickým Německem.

Ukázka z knihy

V dochovaných zápisech o rozhovorech Rahma s Murmelsteinem se první zmínka o Židech deportovaných ze Slovenska objevuje 2. ledna 1945, kdy židovská samospráva dle rozkazu předložila seznam amerických a maďarských občanů mezi deportovanými transportem XXVI/1 z druhé poloviny prosince. Samospráva předložila podle záznamu dne 30. prosince 1944 informace o státní příslušnosti deportovaných ze Slovenska. (str. 97)

Přečtěte si zbytek ukázky.

Doporučujeme

Pokud se zajímáte o tuto tematiku, zkuste nahlédnout i do dalších monografií.

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Z nouze život, z nouze smrt?

Slovenští Židé v Terezíně, Sachsenhausenu, Ravensbrücku a Bergen-Belsenu, 1944–1945
Autor: Daniel Putík

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 157×232 mm
ISBN: 978-80-200-2856-3
Doporučená cena: 295 Kč

 

Knihu Z nouze život, z nouze smrt? vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Daniel Putík se narodil v roce 1983 a působí jako politolog a historik.

————————————————

Opět se vydáme do historie, tentokrát ale nahlédneme do života jednoho rodu. Rodina Semlerů své bohatství získala díky podnikání v oboru železářství. Jejich firma se mimo jiné věnovala výrobě gramofonových jehel včetně krabiček k uskladňování. A právě jejich fotografie tvoří nedílnou součást představované publikace pojednávající o osudech této rodiny.

Když v roce 1887 přihlásil vynálezce Emile Berliner na patentovém úřadě gramofon a gramofonovou desku, jistě netušil, že stojí u zrodu průmyslového odvětví, které změní svět. Se zvyšující se oblibou hudby reprodukované ze šelakových gramodesek strmě rostla i spotřeba jehel – na přehrání každé strany gramodesky totiž měla být použita vždy jen nová jehla.
Tato knížka přináší životní příběhy rodiny Semlerů, majitelů plzeňské železárny a drátovny produkující od svého založení široký sortiment výrobků pro každodenní použití a to včetně gramofonových jehel.
Příběh významné německo-židovské rodiny Semlerů je ale zajímavý nejen pro dnešní sběratele malebných krabiček na gramofonové jehly. Publikace na pozadí dějinných událostí seznamuje s podnikatelským prostředím vládnoucím v habsburské monarchii i v nové republice.
A ony krabičky s jehlami do gramofonů? Ty jsou vlastně již jen takovou zářivou aurou pomyslného pomníku, kterým tato knížka chce vzdát poctu nejen několika generacím rodiny Semlerů, ale i všem podnikatelům „baťovského“ naturelu, kteří se prostřednictvím výrobků svých firem proslavili doma i daleko za hranicemi.
Kromě pokusu o katalogizaci všech známých druhů krabiček s jehlami z produkce československé firmy SEM jsou na závěr obrazové části zařazeny i krabičky z produkce zahraničních firem, kterým se při objednávce určitého počtu krabiček domácími prodejci gramodesek vyplatilo opatřit je potiskem v češtině. A že ta čeština nebyla vždy gramaticky korektní? O to příjemnější náladu dnes navozují…

SEM katalog

Katalog gramojehel firmy SEM
Autoři: Petr Domanický, Gabriel Gössel 
Přeložil: Howard Sidenberg

Počet stran: 180
Vazba: brožovaná
Formát: 153×153 mm
ISBN: 978-80-257-2325-8
Doporučená cena: 698 Kč

Knihu SEM katalog vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Gabriel Gössel pracoval jako technik. Aktuálně je překladatelem na volné noze, překládá z angličtiny beletrii a technické texty.

————————————————

Pozor, špion! Tentokrát se nejedná o špionážní akční film, ale knihu mapující činnost československé rozvědky v Norsku a norsko-české vztahy od únorového převratu. Autor vyprávění postavil nejen na archivních materiálech, ale i na výpovědích pamětníků.

Kniha zachycuje nepříliš známou oblast ve vztazích mezi Československem a Norskem v období po druhé světové válce. Autor zde podrobně mapuje československé špionážní aktivity v souvislosti s Norskem od únorového převratu 1948 až do pádu komunismu v roce 1989 a zasazuje je do širšího kontextu politických, obchodních a kulturních norsko-českých vztahů i dění v Evropě. Nechává přitom promlouvat archivní materiály i pamětníky a před očima čtenáře vykresluje konkrétní lidské příběhy a osudy.

Ukázka z knihy

Mezi dramatickými titulky o pokračující velké stávce a vnitřních sporech v Dělnické straně, které první úterý v dubnu 1963 zaplnily titulní stranu listu Dagbladet, byl také článek, jenž čtenáře musel zahřát u srdce. Pod velkou fotografií usmívajícího se chlapečka s medvídkem, oběma zabalenými do teplé deky, byl uveden příběh čtyřletého Pera Søetorpa, kterého před utonutím v jezírku ve Frognerském parku zachránili dva neznámí hrdinové. Vděční rodiče klučíka pozvali redaktory Dagbladetu do svého domu ve čtvrti Bislett v naději, že se jim zachránci ozvou. (str. 194)

Špion, který přišel pozdě

Československá rozvědka v Norsku
Autor: Terje Englund
Přeložila: Zuzana Hlavičková

Počet stran: 348
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-392-3
Doporučená cena: 347 Kč

 

Knihu Špion, který přišel pozdě vydalo nakladatelství Prostor. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Terje B. Englund (1963) je norský novinář a spisovatel zaměřující se na problematiku střední a východní Evropy. Od roku 1993 žije v Praze, kde spolupracoval s Norským rozhlasem a dalšími skandinávskými médii. Je autorem knihy The Czechs in a Nutshell (Češi v kostce), kulturně-historického průvodce pro cizince, který vyšel v Praze roku 2004. Editoval deníkové záznamy medika Václava Polívky In the Morning We Played Quartet (Ráno jsme hráli kvartet; Bloomington 2014), které zachycují nástup totalitního režimu v Československu v letech 1945–1948. Je činný též jako překladatel (mj. Václava Havla, Pavla Kohouta, Viktora Fischla) a v současnosti působí na velvyslanectví Norska v Praze jako poradce pro komunikaci a obchodní záležitosti.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Česká blogerka si pro čtenářky každého věku připravila ojedinělou módní „bibli“ šitou na míru českým ženám. Zapomeňte na dokola se opakující nudné rady a načerpejte svěží inspiraci. Součástí jsou i odborné kapitoly a fotografie.

Taková kniha o stylu tu ještě nebyla!
Ada Bartlová, zakladatelka blogu Módní peklo, se proslavila nejen nemilosrdnou kritikou oděvních nešvarů, ale také užitečnými radami a bystrými postřehy ze světa módy. Z posbíraných znalostí a zkušeností teď sestavila knihu pro ženy, které už mají plné zuby tisíckrát opakovaných řečí o francouzském šarmu a slim džínách jako základu šatníku.
Kniha obsahuje nejen tipy, jak oblékat různé typy postavy a jak najít „své“ barvy, ale také kapitolu o materiálech, o tom, jak poznat kvalitní oblečení a o zákulisí módního průmyslu. Proč je tak těžké sehnat kvalitní bavlněné tričko? Jak výrobci levného oblečení šidí zákazníky? Na co byste měly v obchodech dávat pozor, abyste si odnesly dobře padnoucí šaty? Nezapomnělo se ani na pekelné módní chyby, samozřejmě včetně rad, jak se jim vyhnout. A pro ty, které hledají svůj styl, je určena ilustrovaná encyklopedie, která jich obsahuje přes tři desítky – od sportovní elegance po dramatický glamour, od minimalismu po bohémskou eklektiku.
Kniha vychází z českých reálií, respektuje místní zvyklosti (občas, pravda, spíš jízlivě nerespektuje) a radí, jak na nákupy v českých obchodech, salonech a showroomech.

Ukázka z knihy

Hedvábí, které jsme ještě před pár lety považovali za velký luxus, navíc extrémně náročný na péči, se také začíná probojovávat i do levnějších obchodů. Bývaly časy, kdy se u nás dalo koupit jen šátkové pongé, které tvořiví  jedinci batikovali a pomalovávali a pak úspěšně prodávali luxusem oslněným zákazníkům. (str. 56)

Doporučujeme

Pokud byste se chtěli s módou, jejím vývojem a trendy seznámit blíže, máme pro vás pár tipů.

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Vše, co jste chtěli vědět o módě

Autorka: Ada Bartlová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 180×230 mm
ISBN: 978-80-7565-330-7
Doporučená cena: 498 Kč

 

Knihu Vše, co jste chtěli vědět o módě vydalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

Ada Bartlová se narodila do krejčovské rodiny a už od malička věděla, že každé šaty nemají jen líc, ale i rub, a že ani jednu stranu nelze ošidit. Když v roce 2010 založila blog Módní peklo, obula se nejen do módních nedostatků z ulice, ale i do šlendriánu v obchodech a českých návrhářů zamrzlých v minulém století. Popularity, kterou jí blog přinesl, nakonec zkusila využít ke vzdělávání čtenářů, kteří kupodivu nejen neprotestovali, ale dokonce Módní peklo v roce 2012 odměnili Křišťálovou lupou v kategorii One (wo)man show. Ada vystudovala speciální pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně, kde také žije. Kromě módy a šití je jejím koníčkem čtení, tanec a aktivity s přáteli.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZ nouze život, z nouze smrt?
Slovenští Židé v Terezíně, Sachsenhausenu, Ravensbrücku a Bergen-Belsenu, 1944–1945

Putík, Daniel

Academia, 2018

zobrazit info o knizeSEM katalog
Katalog gramojehel firmy SEM

Domanický, Petr – Gössel, Gabriel

Argo, 2018

zobrazit info o knizeŠpion, který přišel pozdě
Československá rozvědka v Norsku

Englund, Terje B.

Prostor, 2018

zobrazit info o knizeVše, co jste chtěli vědět o módě

Bartlová, Ada

Jota, 2018

Napsat komentář