Rozsáhlý průvodce světem módy

800px-Chanel_Haute_Couture_Fall-Winter_2011
Stává se vám, že ráno stojíte před přeplněnou skříní s pocitem, že nemáte co na sebe? Nebo každý den poslepu sáhnete do šuplíku a obléknete si první, co vám přijde pod ruku? Sledujete nejnovější trendy, nebo jimi pohrdáte?

Oblečení hrálo podstatnou roli snad v každé společnosti v dějinách lidstva. Podle oděvu bylo vždy možné rozeznávat příslušníky různých profesí, politických a náboženských skupin i společenských tříd. Kromě toho se však šaty pro mnohé staly možností, jak projevovat svůj vkus a dávat průchod svým uměleckým sklonům. A tak se zrodila móda. Z koníčku několika nadšenců se vyvinul společenský, kulturní a ekonomický fenomén.

Kniha nazvaná Budiž móda, která vyšla v nakladatelství Brána, právě z tohoto hlediska módu pozoruje. V první části čtenáře podrobně seznamuje s vývojem oblékání od počátku 20. století až po současnost, popisuje každý ze stylů, které se během této doby ve světě vystřídaly, a vysvětluje je na pozadí kulturních a politických událostí. Hlavními nositeli změn v módě byly ve většině případů filmové hvězdy a slavní hudebníci, a kniha proto obsahuje velké množství fotografií celebrit v jejich nejznámějších kostýmech. Na druhé straně ale také zkoumá, jak se mnohdy finančně nedostupný styl slavných snažili napodobovat méně majetní lidé. Věděli jste například, že ženy, které si za druhé světové války nemohly dovolit nylonové punčochy, si na nohy malovaly švy, aby punčochy napodobily?

Ve druhé části knihy se autorka Jana Máchalová věnuje módním subkulturám dneška. Ty jsou většinou spjaté s hudebními styly, především technem, punkrockem nebo hiphopem. Nechybí tu však ani surfaři, příznivci módy emo, novodobí hippies a mnoho dalších. Charakteristika každého ze stylů je doplněna kresbami, které ukazují nejčastější kusy oděvů, doplňky a boty, které jejich vyznavači nosí, a způsob, jakým je kombinují. Autorka také vysvětluje, jaký světonázor se lidé těmito způsoby oblékání snaží dát najevo.

Poslední oddíl je věnován osobnostem, které se v uplynulém století významně zasadily o rozvoj módy, nebo do ní přinesly zásadní změny. Soustředí se proto na průkopnici jednoduchých střihů Gabrielle „Coco“ Chanel, surrealistku Else Schiaparelliovou nebo například na Gianniho Versace. Spolu s jejich životními příběhy poznáváme také specifické rysy oděvů, které navrhovali, a názory na ně, od počátečního nepochopení po nadšení, které trvá dodnes.

Čtivá kniha s bohatým obrazovým materiálem by neměla chybět v knihovně žádného módního nadšence.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBudiž móda
Průvodce dějinami módy 20. století

Máchalová, Jana

Brána, 2012

Napsat komentář