Dobrodružství na obzoru!

čtoucí dítě - ilustrační
Děti, zbystřete! Tentokrát na vás čekají tři napínavá knižní dobrodružství. V prvním z nich vezme nejbáječnější děda svého vnuka na parádní jízdu, ve druhém bude dívka Nelle bojovat s čokoládovou mafií a na Lenku čekají další katastrofy.

Takového dědu by určitě chtěl mít každý! Hlavní hrdina díky němu zažije až neuvěřitelné příhody. Jeho dědeček totiž zastává názor, že děti by si měly vyzkoušet vše, aby se mohly vyvíjet.

Ať děláte s dědou cokoliv, nikdy to není zlobení. Tohle jsou moje neuvěřitelné příhody s bláznivým dědou! Ty si nesmíte nechat ujít! Děda se řídí heslem, že dítě má vyzkoušet všechno co nejdřív, aby se mohlo zdárně rozvíjet. Tak jsme se s dědou vydali raketou ke Slunci, podruhé děda řešil, trochu podivně, můj problém ve škole – nechal mě pokousat. A potřetí, to jsem lítal. Nevěříte? Uvěříte, až poznáte mého nejbáječnějšího dědu.

Ukázka z knihy

Nakoukl jsem do dílny dírou pod dveřmi. Bylo vidět, že děda něco montuje. K malému ventilátoru přidělal trychtýř. Pustil ventilátor a do trychtýřku hodil kus papíru, papír vzlétl a spadl za stolem na zem. Vážně jsem se polekal, tomuto přístroji bych nesvěřil ani unaveného motýla, natož sebe. Děda spokojeně vyšel před dílnu, dělal jsem, že jsem nic neviděl. Nejistě jsem se zeptal: „Dědo, nemám začít něco trénovat? Ve spánku nadnáší sen, ale když poletíme přes den? Co budeme potřebovat?“

To dame dedo 1

Přečtěte si zbytek naší ukázky.

Ohlasy na knihu

Dnes už jsem sám dědečkem. Takže vím, co to je! A když se nějaký dědeček cítí ještě malým klukem a má dětskou duši, jako má Miroslav Adamec, může si vymýšlet nesmysly i psát zábavné historky. Tak ať se knížka dětem i dědečkům líbí!

- herec, dramatik a spisovatel Arnošt Goldflam

To dáme, dědo!

Přiměřeně nevýchovné příběhy
Autor: Miroslav Adamec
Ilustroval: Mirek Vostrý 

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 168×220 mm
ISBN: 978-80-271-0875-6
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu To dáme, dědo! vydalo nakladatelství Grada. Prolistujte si další ukázku.

O autorovi

Miroslav Adamec se narodil  v roce 1957, je spisovatel a scénárista. V roce 1983 vystudoval FAMU, obor dramaturgie a scenáristika. Napsal mnoho časopiseckých a rozhlasových povídek a her. S Halinou Pavlowskou spolupracoval v letech 1984–1987 na televizních hrách Berete se dobrovolněŠaty až na zem a Máme se rádi. Mezi jeho další televizní tvorbu patří mikrokomedie Kalkula balí za vás z roku 1984, televizní hra Kaštan pro štěstí(r. 1987), komedie Učitelky s praxí (r. 2007) a večerníček Berta a ufo (r. 2007 a 2009). Je také autorem pohádek Pohádkové počasí (r. 2008) a Škola princů(r. 2010). Z televizní tvorby je třeba zmínit i 10dílný seriál Proč bychom se netopili (r. 2009), který napsal společně se Zdeňkem Šmídem. Jako scénárista se podílel na filmu pro děti Uf oni jsou zase tady (r. 1989), pro který zpracoval také námět. Je autorem námětu a pilotního scénáře k sitcomu Hospoda(NOVA 1994). Podílel se na scénáři krátkometrážního filmu Šla nanynka do zelí (r. 2003). Napsal námět, scénář i texty písní pro první český 3D filmový muzikál V peřině. Mezi jeho knižní tvorbu patří román pro dospělé Trezor s kódem sexTeprve v nebi jde o život, novela Volejem a peřejemi, knížka pro děti Sluneční hroch Oranžoch a leporelo Sluneční hroch Oranžoch. Podle televizní pohádky vyšla rozšířená knižní verze Škola princů a také muzikál V peřině se dočkal knižního vydání. Více informací na jeho stránkách www.adamecmiroslav.cz.

————————————————

Seznamte se s dvanáctiletou Nelle, která dokáže svými schopnostmi konkurovat i těm nejlepším světovým detektivům. Žije v městečku, kde jsou zakázány všechny sladkosti. Podaří se jí vypátrat nejnovější případ? Nebo ji přelstí čokoládová mafie?

Slavný soukromý detektiv Phil Marlowe má vážnou konkurentku: je jí dvanáct a jmenuje se Nelle. Je chytrá, má skvělý pozorovací talent, případy řeší s věcnou elegancí, její komentáře jsou sarkasticky trefné. Nelle žije ve městě, kde byla na všechny sladkosti vyhlášena prohibice. Jenže se zákazem čokolády a bonbonů začnou okamžitě vznikat pašerácké gangy, v policii bují korupce. Když jednoho dne vstoupí do Nelliny detektivní kanceláře (ve skutečnosti zahradní kůlny) zlopověstný gangster Eddie Mentolka a požádá Nelle, aby mu našla ztraceného plyšového medvídka, hrdinka zavětří velký případ. Ale než se jí podaří méďu vypátrat, zmizí i Eddie. Že by v tom měla prsty konkurence, drsná Fidorka nebo snad Piškot McKenzie? Proč byl medvídek pro Eddieho tak důležitý? A co se skrývá v opuštěné továrně na čokoládu? Kam se poděl její majitel? Pátrání Nelle vtahuje stále hlouběji do labyrintu intrik a podvodů čokoládové mafie, vyřešení případu je dramaticky překvapivé. Zábavná „báječně čokoládová“ parafráze na slavné detektivní romány z doby americké prohibice okouzlí nejen děti, ale i hravé dospělé. Černobílé ilustrace nakreslil známý britský výtvarník Mark Beech.

Ukázka z knihy

Zrovna když jsem zasunula ruku do šuplíku a pokradmu se snažila najít bonbon a po hmatu poznat, jestli je plněný karamelem, nebo marcipánem, ozvalo se zaklepání na dveře.
Zavřela jsem šuplík tak rychle, že jsem si do něj málem přivřela prsty. Narovnala jsem se a snažila se působit vytíženě a schopně, jako správný soukromý detektiv. Od začátku letních prázdnin a od doby, kdy jsem vyřešila poslední případ, uplynul už celý měsíc. (str. 8)

Pro hrst lentilek

Ohlasy na knihu

Pro hrst lentilek je neodolatelná lahůdka – takovou by Roald Dahl a Raymond Chandler spolu možná upekli po celoroční pařbě v cukrárně.

Hlavní hrdinka knihy Pro hrst lentilek je Phil Marlowe v sukních.

Pro hrst lentilek

Autor: Lavie Tidhar
Přeložila: Petra Johana Poncarová
Ilustroval: Mark Beech

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 133×205 mm
ISBN: 978-80-257-2557-3
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Pro hrst lentilek vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Lavie Tidhar se narodil v izraelském kibucu, ale žil i v Jižní Africe, Laosu nebo na Vanuatu. V současné době bydlí v Londýně. Ve světě literatury si udělal jméno jako autor sci-fi a fantasy, který se věnuje rozmanitým žánrům od povídek přes romány až po grafické romány. Za svůj román Osama (Usáma) získal v roce 2012 World Fantasy Award for Best Novel (Světovou cenu pro nejlepší román vydaný v uplynulém roce v angličtině v žánru fantasy) a porazil tak mimo jiné Stephena Kinga s 11.22.63 nebo George R. R. Martina a jeho Tanec s draky. Stejně jako v případě Usámy, i v románu Muž leží a sní (A Man Lies Dreaming, 2014) vytváří Tidhar alternativní historii. Tentokrát nám v ní ukazuje, co by se stalo, kdyby se ve třicátých letech v Německu ujali vlády komunisté.

Informace o autorovi pochází z webu nakladatele.

————————————————

Už potřetí se můžete setkat s  Lenkou. Tato hlavní hrdinka si poctivě píše deníček, díky čemuž s ní můžete prožívat její dobrodružné katastrofy. Tentokrát na ni čekají prázdniny, které má strávit s rodinou na biofarmě v Krkonoších. A moc se těší, protože miluje zvířata…

Lenčiny katastrofy 3 – Zaklínání hadů jsou třetím dílem dobrodružství Lenky Patrmanové, která si píše deník plný legrace.
Když začaly letní prázdniny, všichni jsme si dělali nějaké plány. Většina dětí z 5.B zůstane doma, jen moje rodina pojede na biofarmu do Krkonoš. I když jsem spolu s Jakubem a Šimonem, svými blbobráchy, hlasovala pro středomořský ostrov. To není fér! Ovšem na takové biofarmě bude zase hodně biozvířat. A já mám zvířata strrraaašně ráda!
Kromě toho s nimi budu i trochu cvičit, protože jsem už objevila tajemství své indické zobcové flétny: Umí zaklínat hady! Zejména kobry. Ale podle flétny budou tančit určitě i žížaly. Jen musím ještě najít ty správné tóny…

Ukázka z knihy

Lenciny katastrofy 1

Lenčiny katastrofy: Zaklínání hadů

Autorka: Alice Pantermüllerová
Ilustrovala: Daniela Kohlová

Počet stran: 162
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-88213-30-7
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Lenčiny katastrofy: Zaklínání hadů vydalo nakladatelství Bookmedia. Podívejte se na další dobrodružství Lenky.

O autorce

Alice Pantermüllerová se narodila 9. července 1968 ve Flensburgu. Se svou mladší sestrou již na základní školerády vymýšlely různé příběhy, které si psaly do školních sešitů. I přesto si tenkrát ještě nebyla jistá, zda by se chtěla stát spisovatelkou nebo raději učitelkou. Po maturitě v roce 1988 na gymnáziu ve Flensburgu se rozhodla pro studium učitelství němčiny, umění a dějin pro základní a střední školy. Poté strávila jeden rok jako pomocná učitelka pro výuku němčiny ve Skotsku, kde působila rovnou na dvou základních školách.  Po svém návratu se rozhodla opustit učitelskou dráhu a začala studovat obor knihkupec. Od roku 2000 žije se svým mužem a dvěma syny v Dolním Sasku.
Na konci roku 2009 se zúčastnila konkurzu, který vypsalo německé nakladatelství Arena ve Würzburgu, jedna literární agentura a mnichovský Merkur. Hledaly se romány všeho druhu pro čtenáře mezi 10 a 14 lety. Mezi dvěma sty rukopisy byl také rukopis Alice Pantermüllerové. Svůj příběh Ostrov dinosaurů psala původně jen pro své dva syny, konkurz ale vyhrála. Pod názvem Bendix Brodersen aneb Strašpytlové nezažijí žádná dobrodružství byl vydán v lednu 2001 v nakladatelství Arena.
Od té doby je Alice Pantermüllerová známá především díky své sérii Lenčiny katastrofy, v níž desetiletá Lenka v humorných ilustracích Daniely Kohlové popisuje v deníku svůj život se dvěma blbobráchy a zobcovou flétnou, na kterou vůbec neumí hrát.

O ilustrátorce

Daniela Kohlová se narodila v roce 1972 v Mnichově. Kreslení ji provázelo již od dětství, kdy své malůvky prodávala spolužákům nebo tetičkám a strýčkům a vydělávala si tak na svačinu.  Na vysoké škole v Mnichově studovala komunikační designse zaměřením na umění a estetiku. Do roku 2000 pracovala pro grafickou a reklamní agenturu jako grafička a od roku 2001 působí na volné noze jako ilustrátorka a grafička, především pro vydavatele a reklamní agentury. Za svou ilustrátorskou práci získala několik ocenění. Se svým mužem, psem a želvou žije nad střechami Mnichova.
Více informací o obou tvůrkyních naleznete na webu Lenčiny katastrofy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTo dáme, dědo!
Přiměřeně nevýchovné příběhy

Adamec, Miroslav

Grada, 2018

zobrazit info o knizePro hrst lentilek

Tidhar, Lavie

Argo, 2018

zobrazit info o knizeLenčiny katastrofy: Zaklínání hadů

Pantermüllerová, Alice

Bookmedia, 2018

Napsat komentář