Přátelství nejmenší holčičky ze školky a nejmenšího obyvatele vesmíru

berta a ufo
Ve vesmíru je živo, pořád tam něco svítí a bliká a lítá a PRÁSK a BUM… a je to tam samá hvězda a kometa a meteory, ale u nás na Zemi…A co když k nám někdo z vesmíru zavítá? A skamarádí se třeba s malou holčičkou?

Podivuhodné příhody, napsané podle televizního večerníčku Ivo Hejmana a Miroslava Adamce, jsou soustředěny do knižní novinky s názvem Berta a Ufo. Vydalo ji letos v dubnu nakladatelství Edice ČT spadající pod společnost Albatros Media. Příběhy si vybaví nejspíš děti, které sledují před spaním pravidelné vysílání pro nejmenší.

Povedené příhody nejmenší holčičky ze školky Berty a jejího nového zeleného kamaráda Ufíka z vesmíru dokáží rozesmát zejména nejmenší čtenáře. Většina příběhů není v běžném životě reálných, a vyprávění tak především podněcuje dětskou fantazii. Už samotné seznámení Ufíka a Berty, jejíž obrovské brýle ho svým leskem přitahují, je vtipné a neobyčejné. Ufík totiž přilétá právě ve chvíli, kdy Bertě hrozí vážné zranění letícím míčem. Zachraňuje ji a od této chvíle jsou z nich nejlepší kamarádi. O existenci prťavého návštěvníka z vesmíru však ví jen Berta. Kromě ní se v knize seznámíte také s několika Bertinými kamarády a s jejími rodiči – sportovně založenou maminkou, zaměstnanou ve Výzkumném ústavu hraček, a tatínkem, který je tak trochu při těle a pracuje v novinách.

Publikace je určena dětem od čtyř let. Četla jsem ji své pětileté dceři a vzhledem k tomu, že viděla televizní zpracování, tak jí byl děj znám a nemusela jsem prakticky nic vysvětlovat. Jen občas jsme narazily na termín, který bylo nutné objasnit. V knize se bohužel sem tam slovní formulace, jež mohou být pro nejmenší čtenáře hůře pochopitelné, nacházejí. Například v kapitole Kouzelný bublifuk pomáhá Ufík Bertě uklidit byt, aby mohla jít s kamarády ven. V televizním pořadu vypravěčka tuto skutečnost sdělí tak, že děti všem slovům rozumí. V knize je ale popsán obsáhlejší rozhovor, v němž kamarádi Berty stojí pod okny a volají na ni, aby šla za nimi. Ta jim říká, že ještě musí vyluxovat, setřít prach, vytřít podlahu, vynést smetí… a aby se nebáli, že budou muset dlouho čekat, tak jim na uklidněnou sděluje, že to jen „pofackuje“. Nepříliš vhodné slovo si ale malé děti mohou vyložit zcela jinak, než je zamýšleno, a rodiče jej proto musí dítku vysvětlit.

Vtipné ilustrace Jitky Petrové nemohou samozřejmě nahradit televizní verzi, jsou ale vybrány velmi uvážlivě a znázorňují všechny podstatné události. Také mé předčítání se nedá srovnat s poslechem nezaměnitelného hlasu Jitky Molavcové… Publikaci každopádně doporučuji těm dětem, kterým se večerníček o Bertě a Ufíkovi líbil. V knižní podobě ho tak mohou mít neustále při sobě.

Ukázka z knihy:

Je pěkné sobotní ráno, v takovém se rodičům chce spát co nejdéle a dětem se otevírají víčka s východem slunce. Jenže Berta se dnes bojí otevřít oči, chtěla by si prodloužit ten nádherný sen o malém Ufíkovi, novém kamarádovi, který přiletěl z dalekého vesmíru, aby mohli být spolu. Bála se, že když otevře oči, sen skončí! A bylo by to tak bezva, mít kámoše z vesmíru! Nevěděla o nikom, kdo by ho měl, byla by jediná…! (str.15)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBerta a Ufo

Adamec, Miroslav

Edice České televize

Napsat komentář