Lepší než King

muz-lezi-a-sni
Převracení historie je oblíbený námět mnoha fiktivních příběhů. Původem izraelskému autorovi Lavie Tidharovi se to daří mistrně a v nakladatelství Argo mu vychází další kniha, které se v žánru fantasy podařilo porazit i Stephena Kinga.

Historie nám skýtá mnohá ponaučení. Historii bychom měli znát už jen kvůli poznání chyb těch, kteří tu žili před námi. Ale také můžeme popustit uzdu fantazii a představit si, jak by svět fungoval, kdyby běh dějin šel jiným směrem. Tak jako to ve svých knihách dělá Lavie Tidhar. V knize Muž leží a sní vymění v Německu nacismus za komunismus. Některé věci se ale i tak nemění. Trestanecké tábory a prchající nepřátelé režimu budou existovat také. V takovém prostředí se začne odvíjet příběh soukromého detektiva Wolfa. Nechte se unést fikcí a zapřemýšlejte, jak by to mohlo vypadat, kdyby…

Druhá polovina 30. let 20. století. Evropa je v krizi a Velká Británie se potýká s přílivem uprchlíků. V Německu totiž došlo k Pádu, moci se chopili komunisté, a tak boháči i fašisté, nechtějí-li skončit v trestaneckém táboře, musí utéct za hranice. Většinou se rychle vzpamatují a dál se věnují tomu, na co mají talent, třeba obchodu nebo organizovanému zločinu, ale jistý pan Wolf je muž s ideály, hnusí se mu všeobecný morální úpadek, a zatímco živoří v zaměstnání soukromého detektiva, sní o tom, že už brzy vydá další část svého životního díla, knihy nazvané Můj boj. Pravda, mezitím si ještě bude muset vytrpět něco sexuálního ponížení v rukou zdegenerovaných prostitutek či špinavé Židovky a párkrát dostane pořádnou nakládačku, ale to muže jeho formátu nezlomí. Zatím v jiném čase a na jiném místě leží muž a sní…

Muž leží a sní

Autor: Lavie Tidhar
Přeložila: Petra Johana Poncarová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-1897-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Muž leží a sní vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Měla tvář inteligentní Židovky.

Přišla do mé kanceláře a zastavila se ve dveřích, ačkoliv na tom, jak stála, nebylo nic váhavého. Vzbuzovala dojem, že za celý svůj život nikdy ani na chvilku nezaváhala. Měla dlouhé černé vlasy, dlouhé bledé nohy a na sobě letní šaty, i když bylo chladno, a přes ně kožich. V ruce držela kabelku ručně vyšívanou korálky, které tvořily obrázek drozda. Francouzskou a drahou. Pohledem přejela kancelář, vzala na vědomí malé špinavé okno, které nikdy nikdo nemyl, starý věšák z borového dřeva, z nějž se notně odlupoval lak, akvarel na stěně, jedinou poličku s knihami a pracovní stůl s psacím strojem. Na nic moc dalšího se tam dívat ani nedalo. Pak se její pohled zaměřil na mě.

Měla šedé oči. Řekla: „Vy jste Herr Wolf, ten detektiv?“

Mluvila německy s přízvukem rodilé Berlíňanky.

„Je to napsáno na dveřích,“ odpověděl jsem. Prohlédl jsem si ji od hlavy k patě. Byla jako vysoká sklenice bílého mléka. Řekla: „Jmenuji se Isabella Rubinsteinová.“

Když se na mě podívala, její pohled se proměnil. Věděl jsem, co to znamená. Nad šedým mořem jejích očí se začaly sbíhat mraky. Pochybnost – jako by se mě snažila někam zařadit.

„Ušetřím vám námahu,“ odtušil jsem. „Nejsem nikdo.“

Usmála se na mě. „Každý je přece někdo.“

„A nepracuji pro Židy.“

Nato se mraky v jejích očích nahromadily a zůstaly tam, ale ona zůstala klidná, velmi klidná. Mávnutím ruky ukázala po místnosti. „Připadá mi, že nemáte moc na výběr,“ poznamenala.

„Co si já vybírám, do toho vám sakra nic není,“ řekl jsem.

Sáhla do kabelky a vytáhla roličku desetišilinkových bankovek. Jen ji držela, dlouho.

„O co jde?“ zeptal jsem se. V tu chvíli jsem ji nenáviděl a nenávist mě přiměla se odmlčet.

„O mou sestru,“ řekla. „Pohřešuje se.“

Lavie Tidhar

Lavie Tidhar se narodil v izraelském kibucu, ale žil i v Jižní Africe, Laosu nebo na Vanuatu. V současné době bydlí v Londýně. Ve světě literatury si udělal jméno jako autor sci-fi a fantasy, který se věnuje rozmanitým žánrům od povídek přes romány až po grafi cké romány. Za svůj román Osama (Usáma) získal v roce 2012 World Fantasy Award for Best Novel (Světovou cenu pro nejlepší román vydaný v uplynulém roce v angličtině v žánru fantasy) a porazil tak mimo jiné Stephena Kinga s 11.22.63 nebo George R. R. Martina a jeho Tanec s draky. Stejně jako v případě Usámy, i v románu Muž leží a sní (A Man Lies Dreaming, 2014) vytváří Tidhar alternativní historii. Tentokrát nám v ní ukazuje, co by se stalo, kdyby se ve třicátých letech v Německu ujali vlády komunisté.

Informace o autorovi pochází z webu nakladatele.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž leží a sní

Tidhar, Lavie

Argo, 2016

Napsat komentář