Batmanova armáda superhrdinů

batman_detective
Řada Znovuzrození hrdinů DC má nový přírůstek. Tentokrát jde o jednoho z nejslavnějších a nejstarších komiksových hrdinů – Batmana. Jak si tento maskovaný strážce spravedlnosti poradí se svými napodobiteli?

Komiksová kniha Batman Detective Comics 1: Ve stínu netopýrů vyšla roku 2018 v řadě Znovuzrození hrdinů DC v nakladatelství BB/art. Autory příběhu jsou americký komiksový scénárista James Tynion IV a výtvarníci Eddy Barrows, Alvaro Martinez, Eber Ferreira a Raul Fernandez.

batman_detective2

V Gothamu řádí Batmanovi napodobitelé, kteří imitují jeho technologie i taktiku. Jejich vybavení je však na vyšší úrovni a cíl není nijak ctnostný – chtějí především ublížit gothamským superhrdinským strážcům veřejného pořádku. Jednotlivě se gothamští superhrdinové vetřelcům postavit nedokážou, musí proto spojit své síly a vyrazit do boje společně. Gothamskou „armádu“ tvoří kromě známých komiksových tváří i méně známí maskovaní ochránci dobra, jako například Spoiler (mistryně bojového umění), Orphan (dcera nájemných vrahů a jedna z Batgirls) a Clayface (napravený zločinec, jenž má schopnost měnit tvar svého těla). Podaří se narychlo sestavenému týmu porazit Batmanovy protivníky, nebo se jejich uskupení rozpadne kvůli vnitřním konfliktům?

batman_detective1

Ve stínu netopýrů je komiksová kniha s výjimečně dobrým příběhem. Je evidentní, že komiksový scénárista Tynion má postavu Batmana pod kůží. Dokázal vytvořit napínavý a v té pravé chvíli gradující děj, který si zachovává kouzlo původních komiksů s Batmanem. V tvorbě příběhu mu výrazně napomohla volba skvělých kreslířů. Ti dodali komiksu svým temným výtvarným ztvárněním depresivní podtext, skvěle se hodící i k celkovému konceptu Batmanovy postavy. K výtvarné stránce komiksu ještě dodám, že styl, v jehož rámci kreslíř občas nakrátko úplně změní styl kresby a použité médium, se výrazně podílí na tvorbě atmosféry.

Komiksovou knihu Ve stínu netopýrů doporučuji jak nováčkům v komiksovém světě, tak zkušeným „komiksákům“, kteří ocení skutečnost, že komiks volbou postav odkazuje na komiksové sešity s Batmanem, jež vycházely v minulém století. Ty, kteří s řadou Znovuzrození hrdinů DC začínají, odkazuji na recenze dalších komiksových knih z této série: Sebevražedný oddíl: Černá sféra, Harley Quinn: Umřít s úsměvem a Green Arrow 1: Smrt a život Olivera Queena.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBatman Detective Comics 1: Ve stínu netopýrů

Barrows, Eddy – Fernandez, Raul – Martinez, Alvaro – IV, James Tynion

BB/art, 2018

Napsat komentář