Znovuzrození Sebevražedného oddílu

sebevrazedny_oddil
Sebevražedný oddíl je zvláštní jednotka superpadouchů, která je vysílána do zdánlivě beznadějných misí. Ne že by její členové byli tak schopní, pouze jsou natolik postradatelní…

Komiksová kniha Sebevražedný oddíl: Černá sféra je titulem ze série Znovuzrození hrdinů DC, která se vrací k počátkům různých komiksových řad. Autory návratu ke kořenům Sebevražedného oddílu jsou Jim Lee a Rob Williams. Jim Lee se narodil v jihokorejském Soulu. Na univerzitě v Princetonu vystudoval psychologii, ale rozhodl se splnit si svůj dětský sen a dát se na kreslení komiksů. Rychle se jej ujalo nakladatelství Marvel, kde brzy získal svou odnož série X-men. Roku 1992 založil nakladatelství WildStorm Production, jež se stalo základním kamenem firmy Image Comics. Když však zjistil, že kvůli řízení nakladatelství nemá čas na kreslení, nakladatelství prodal. Rob Williams je welšský autor komiksů. Mezi jeho práce patří některá čísla sérií Uncanny X-Force, Captain America and The Falcon nebo Judge Dredd. V současné době píše sérii Suicide Squad.

Titul Sebevražedný oddíl: Černá sféra vydalo nakladatelství BB/art v roce 2018. Na našich stránkách si můžete přečíst recenzi na Sebevražedný oddíl: Kopanec do zubů a Sebevražedný oddíl: Vzestup Baziliška – komiksové knihy z původní série.

Sebevrazedny_oddil1

Znovuzrození hrdinů DC je komiksová série, která představuje počátky slavných komiksových hrdinů. Jde o jakousi alternativu k původním řadám, která je obzvláště vhodná pro čtenáře, kteří s komiksy začínají. Čtenáři, kteří již četli sešity z původní komiksové řady, mají tu výhodu, že mohou novou řadu porovnat s tou, kterou už dobře znají. Rozdíly ve zpracování sice nejsou veliké, ale pozorný čtenář si jich povšimne. Předně jde o to, že postavy ze Sebevražedného oddílu se chovají poněkud jinak. Zatímco v původní řadě Deadshot vynikal coby hlavní tahoun příběhu, v nové řadě se již tolik neprojevuje. O to více se příležitosti zvýraznit se dostává zbylým postavám.

Jádrem příběhu je nebezpečná mise, při které musí sebevražedný tým zachránit jistý vesmírný předmět nedozírné síly. Problémem je, že tento předmět je ve vlastnictví jiného státu (konkrétně Ruska), který se jej nevzdá snadno. Deadshot, Harley, Boomerang, Katana a další pod vedením Ricka Flaga se pouští do nebezpečné hry, která bude některého z nich stát život. V průběhu příběhu se čtenář v jakýchsi pohledech do minulosti dozví, jak se který superpadouch dostal do vězení, ze kterého jej později ředitelka Wallerová „osvobodila“. Díky tomu vyjdou najevo jejich motivace ke spolupráci v rámci Sebevražedného oddílu.

Sebevrazedny_oddil2

Původně jsem byla k sérii Znovuzrození hrdinů DC lehce skeptická. Vydání nového zpracování počátků superhrdinů a superpadouchů mi přišlo spíše jako dobrý marketingový tah než jako kvalitní umělecký počin. Byla jsem však mile překvapena – titul Sebevražedný oddíl: Černá sféra má akci a spád, kresba je povedená a děj koresponduje s konceptem původní řady. Komiksovou knihu doporučuji primárně novým čtenářům komiksů, ale potěší i fanoušky, kteří mají s komiksovým světem zkušenosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSebevražedný oddíl 1: Černá sféra

Fabok, Jason – Frank, Gary – Lee, Jim – Reis, Ivan – Tan, Philip

BB/art, 2018

Napsat komentář