Paměti československého veterána

Divoky kluk Alois Dubec 1
Alois Dubec, jeden z posledních žijících veteránů RAF, za svůj život prožil mnohé. Pro sepsání pamětí se rozhodl v roce 2016, kdy obdržel Řád Bílého lva. S úkolem mu pomáhal novinář a publicista Tomáš Menschik. Sledujte Dubcovu životní cestu…

Alois Dubec byl téměř všude. Narodil se ve Vlachově Lhotě, zapadlé valašské vsi, odmala miloval armádu a za války poznal život dělníka na stavbě Hitlerových dálnic. Byl vojákem, italským partyzánem, švýcarským zajatcem a kadetem RAF v Británii. Ani po válce nenalezl klid. Unikal komunistickým represím, rubal kámen v lomu a uhlí v dolech. Nakonec emigroval do Švýcarska. Jeho nová země mu sloužila jako základna pro cesty po celém světě. Za svůj život se stal sběratelem příběhů, i těch nejdivočejších. Ožívá v nich historie dvacátého století. Dřív je znali hlavně členové různých spolků a děti ze škol, kam chodil na přednášky. Jeho memoáry začaly vznikat poté, co ho 28. října 2016 vyznamenal prezident republiky Řádem Bílého lva. Spoluautorem těchto psaných vzpomínek je Tomáš Menschik, novinář a publicista. Působil v Lidových novinách, časopisu Týden, v současnosti pracuje jako editor Českého rozhlasu Plus.
Zemité vyprávění o válce, divokém 20. století a o tom, jak je důležité mít v životě kus štěstí.
Jeden z posledních žijících veteránů RAF mluví o štěstí, díky němuž proplul válkou i divokým 20. stoletím.

Ukázka z knihy

Narodil jsem se v květnu roku 1923 ve Vlachově Lhotě. Naše obec je zajímavá tím, že uprostřed ní stojí křižovatka vedoucí do třech směrů. Kolem dokola jsou lesy. Byly plné vzrostlých borovic, jedlí a smrků. Z Újezdu, Vysokého Pole, Drnovic sváželi dělníci celou zimu dříví na nádraží ve Valašských Kloboukách. Povozy se sáněmi naloženými kládami jezdily přes naši vesnici.
Když se dřevaři vraceli zpátky domů, už měli peníze. V naší malé obci fungovaly dvě hospody a měly vysoké tržby. Všichni kočí se v nich namazali, vyšli z hospody ven a sedli nahoru na klády. Mohli podřimovat a koně je sami odvezli až domů. V okresním městě Valašské Klobouky bylo všechno drahé a u nás i to pivo bylo levnější, a tak obec žila i v létě. (str. 11)

Divoký kluk Alois Dubec: Z Vlachovy Lhoty do RAF a zpět

Autoři: Alois Dubec, Tomáš Menschik

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-2493-4
Doporučená cena: 248 Kč

 

 

Knihu Divoký kluk Alois Dubec: Z Vlachovy Lhoty do RAF a zpět vydalo nakladatelství Argo.

O autorech

Alois Dubec se narodil roku 1923 ve Vlachově Lhotě. Odmala se chtěl stát vojákem, ale začínal jako pomocný dělník na stavbě železnic a dálnic. Nakonec si svůj sen splnil a stal se vojínem vládního vojska. Z něj v létě 1944 zběhl k italským partyzánům a poté se dostal do výcvikového střediska RAF v anglickém Cosfordu. V poválečném Československu pracoval jako vojenský kartograf, ale kvůli službě v RAF musel opustit armádu a v roce 1954 skončil na podřadných pracích v kamenolomu a v dolech. Sedm dní po ruské okupaci v roce 1968 opustil republiku a usadil se ve Švýcarsku. Do vlasti se vrátil natrvalo v roce 1997. V roce 2016 obdržel z rukou prezidenta Řád Bílého lva.

Zdroj: kosmas.cz

Tomáš Menschik se narodil roku 1974 ve Šternberku. Vystudoval germanistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Jako evropský zpravoj působil v Lidových novinách, časopisu Týden rozkrýval případy na pomezí byznysu a politiky. V současnosti pracuje jako editor Českého rozhlasu Plus, kde se věnuje domácí a zahraniční politice.

Zdroj: kosmas.cz


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivoký kluk Alois Dubec: Z Vlachovy Lhoty do RAF a zpět

Dubec, Alois – Menschik, Tomáš

Argo, 2018

Napsat komentář