Sázka na klasiku

Tipy_David Copperfield_Rozum a cit
Máme tu dva skvělé tipy pro ty, kteří se nebrání povinné četbě a naopak si světovou klasiku vychutnávají. Potěšeny budou zejména ženy upřednostňující milostné romány, nezapomínáme však ani na fanoušky audioknih.

David Copperfield je jedna z Dickensových knih, kterou můžeme považovat za autobiografickou. Popisuje příběh mladého chlapce a posléze muže, jehož osud se podobá životu samotného autora. Nyní si ho můžete poslechnout jako audioknihu.

David Copperfield (audiokniha)

Autor: Charles Dickens
Čte: Luboš Veselý
Režie: Hana Mikolášková

Délka: 7 hod. 53 min. 11 sek.
Vazba: CD
ISBN: 8590236097520
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu David Copperfield vydalo nakladatelství Radioservis.

Četba ze slavného románu v brilantním podání Luboše Veselého. Dvacetidílná četba na pokračování z dvoudílného románu Charlese Dickense zachycuje osudové momenty ze života Davida Copperfielda, chudého sirotka, který dospěl v pozoruhodného a úspěšného člověka. Ačkoliv zažil po úmrtí rodičů nepřízeň, pronásledující ho celé dětství, a jeho dospívání provázelo mnoho obtíží.

Poslechněte si některou z ukázek na stránkách Radiotéky.

 

Charles Dickens

Anglický spisovatel Charles Dickens je považován za jednoho z největších romanopisců a realistických autorů 19. století. Je nejvýznamnějším a nejpopulárnějším představitelem viktoriánského románu. V mnohých knihách uplatnil zkušenosti ze svého dětství a jeho celoživotním tématem se tak stal tragický osud chudých dětí. Jeho romány mají promyšlenou stavbu a Dickens se v nich nevyhýbal ani policejním a kriminálním námětům. Byl mistrem dějových zápletek, výstižných osobních charakteristik a usiloval i o citovou působivost. V dětství žil v bídě a musel si sám vydělávat na živobytí. Jako desetiletý chlapec pracoval v továrně na leštidla na boty. Později, když zvládl těsnopis, pracoval jako písař. Od svých dvaceti let působil v listu Morning Chronicle. Svou literární dráhu zahájil časopiseckými črtami a povídkami, vydávanými pod pseudonymem Boz, v nichž zachycoval londýnské prostředí a postavy i z nižších společenských vrstev. Tyto jeho práce plné humoru a vtipu si čtenáři oblíbili natolik, že se rozhodl pustit se do větších prací. Jeho první rozsáhlé dílo, které jej také proslavilo, byl román Kronika Pickwickova klubu. Z nuzných poměrů se Dickens díky své houževnatosti a vytrvalosti vypracoval na skutečnou hvězdu literárního nebe. Byl slavný nejen v Evropě, ale i v USA. Jezdil po světě a pořádal turné, na kterých předčítal svá díla. Je autorem knih Vánoční koleda a Oliver Twist, spoluautorem knihy Strašidelný dům a jeho příběhy. Více se o něm dočtete v našem medailonu.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

 

Radioservis je největším výrobcem audiozáznamů v České republice. Jeho záměrem je postupně zpřístupnit rozhlasový archiv (mluvené slovo, hudbu a další pořady), tak i fyzické nosiče na jednom místě online. Nabízené záznamy pořadů jsou dodávány ve vysoké kvalitě upravené zvukovými mistry.

————————————————

Jeden z nejznámějších románů anglické spisovatelky Jane Austenové nyní vychází nově u nakladatelství Slovart. Přečtěte si klasický příběh lásky, ve kterém může zvítězit buď rozum, nebo cit.

Rozum a cit

Autorka: Jane Austenová
Přeložila: Kateřina Hilská

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-056-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rozum a cit vydalo nakladatelství Slovart v edici Česká a světová klasika / Beletrie.

Anglie na počátku 19. století vypadá jako krásný rozlehlý park s rodinnými sídly, v nichž žijí šťastní a laskaví lidé. Ale všechno není tak idylické, jak se zprvu jeví. Paní Dashwoodová se svými třemi dcerami – Elinor, Marianne a Margaret – se po manželově smrti musí právě z takového útulného sídla vystěhovat. Veškerý majetek totiž zdědil John, Dashwoodův syn z prvního manželství. Nový domov naleznou u vzdáleného příbuzného sira Johna Middletona, nicméně starosti se dvěma dcerami na vdávání zůstanou. Do rozumné Elinor se zakouká bohatý a laskavý Edward a ona se snaží svůj cit skrýt před matkou i sestrami. O citlivou Marianne projeví zájem plukovník Brandon. Která z těchto dvou lásek bude naplněná? Zvítězí rozum, nebo cit? Román vyšel po dlouhých peripetiích v roce 1811, na autorčiny náklady a anonymně a jeho cesta ke čtenářům nebyla nejjednodušší. U nás nyní vychází v novém překladu Kateřiny Hilské.

 

Ukázka z knihy

Rodina Dashwoodových žila v Susexu už dlouho. Pyšnila se rozlehlým panstvím a sídlo Norland Park uprostřed těchto pozemků obývala po mnoho generací tak úctyhodně, že si vysloužila všeobecně pochvalné mínění celého okolí. Zesnulý majitel panství byl svobodný muž, který se dožil pokročilého věku a jemuž byla po léta stálou společnicí a hospodyní jeho sestra. Zemřela však o deset let dříve než on a to způsobilo u něj doma podstatnou změnu. Pan Dashwood někoho potřeboval, a pozval tedy k sobě rodinu synovce Henryho, právoplatného dědice norlandského panství, jemuž je také hodlal odkázat. Ve společnosti synovce, jeho manželky a jejich dětí trávil starý pán sklonek svého života vcelku příjemně. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jane Austenová

Jane Austenová (1775–1817) je známá anglická spisovatelka. Pocházela z osmi sourozenců, sama byla druhou nejmladší. Její otec byl reverend. Studovala na dívčí škole v Oxfordu a získala tak lepší vzdělání než většina ostatních dívek v její době. Poté, co byla uvedena do společnosti, vedla až do své smrti život, který se skládal z obvyklých zábav její společenské vrstvy – plesy, návštěvy známých a příbuzných, čas od času i návštěva Londýna. Ve svých dílech obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev. Hlavními postavami jejích děl bývají inteligentní, morálně silné hrdinky, které ostře kontrastují s pošetilostí svého okolí. Je nejvýznamnější představitelkou tzv. rodinného románu. Mezi její nejznámější romány se jednoznačně řadí Pýcha a předsudek. Dále můžeme uvést například Rozum a citÚskalí láskyEmmaOpatství Northanger, Mansfieldské panství a další. Tato díla si získala takovou oblibu, že mají i řadu filmových a knižních adaptací. Mezi nimi např. Rozum a cit: Jane Austenová v jednadvacátém stoletíPýcha, předsudek a zombie či Rozum a cit a mořské příšery, Dcery pana Darcyho.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

 

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další zajímavé knihy za skvělé ceny.

Máte rádi klasickou světovou literaturu? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDavid Copperfield (audiokniha)

Dickens, Charles

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizeRozum a cit

Austenová, Jane

Slovart, 2018

Napsat komentář