Chcete slyšet Masaryka na vlastní uši?

T_G_M
Dnes vám představíme jedinečnou publikaci od Radioservisu: T. G. Masaryk na rozhlasových vlnách, v audioknize se dvěma CD. Naskýtá se vám možnost poslechnout si originální historické nahrávky největšího českého prezidenta. Mějte jeho moudrá slova vždy po ruce!

Budoucnost patří střízlivým, totiž těm, kdož se rozhodli pro vyšší, mravnější světový názor a způsob života.

Tomáš Garrigue Masaryk

Archiv Českého rozhlasu disponuje nemnoha snímky s hlasem T. G. Masaryka, ale dochované záběry mají svou neocenitelnou hodnotu. Uslyšíte proslov k Národnímu shromáždění z roku 1928, proslovy k dětem nebo anglický pozdrav k výročí narození amerického prezidenta Washingtona. Na nahrávce jsou také záznamy rozhlasových zpráv o zdravotním stavu, úmrtí a pohřbu prezidenta Masaryka, promluvy prezidenta Beneše, Jana Masaryka, Voskovce a Wericha a dalších významných osobností o Masarykovi. CD uzavírá rozhovor s Masarykovými vnučkami Annou a Herbertou z roku 1990.
Z nahrávek Českého rozhlasu vybral a sestavil Tomáš Černý.
Průvodní slovo Richard Vašek.

T. G. Masaryk na rozhlasových vlnách (audiokniha)

Autor: Tomáš Masaryk

Vazba: CD
ISBN: 8590236097322
Doporučená cena: 249 Kč

 

Audioknihu T. G. Masaryk na rozhlasových vlnách vydalo nakladatelství Radioservis.

Upoutávka k audioknize

Zaujala vás upoutávka? Poslechněte si také ukázky nahrávek z audioknihy!

Tomáš Garrigue Masaryk

t_g_masaryk T. G. Masaryk byl český filozof, pedagog, právník, spisovatel, ale především politik a státník, jež žil na přelomu 20. století. Narodil se 7.3.1850 a zemřel 14.9.1937. Během pobytu ve Francii se seznámil se svou ženou Charlotte Garrigue, s níž měl čtyři děti: syny Herberta a Jana a dvě dcery Alici a Annu. V letech 1878–1882 působil Masaryk jako docent na univerzitě ve Vídni, posléze jako řádný profesor filozofie na České univerzitě v Praze. Podílel na založení časopisu Atheuseum, kde rovněž pracoval jako redaktor. Právě v tomto časopise ostře zkritizoval pravost rukopisů Královedvorského a Zelenohorského, jež měly dokumentovat existenci vyspělé české kultury před přijetím křesťanství. Do politiky vstoupil T. G. Masaryk v roce 1889, od roku 1890 jako poslanec za Mladočeskou stranu, potom do roku 1914 za Českou stranu pokrokovou. Po vypuknutí 1.světové války odjel žít do Itálie, Švýcarska, Francie a Anglie. Významně se podílel na vzniku Československých legií, což byly jednotky zahraničního vojenského odboje, jež bojovaly ve Francii, Itálii a Rusku. Spolu s Milanem R. Štefánikem a Eduardem Benešem založil v únoru 1916 Národní radu československou. V květnu 1918 podepsal Pittsburskou dohodu, která stvrzovala zájem českých a slovenských krajanů v USA na vytvoření společného státu Čechů a Slováků. Po skončení 1.světové války v roce 1918 byl zvolen historicky prvním prezidentem ČSR a následně ještě v letech 1920, 1927 a 1934. Prezident T.G.Masaryk byl propagátorem Sokola, sám do vysokého věku cvičil a jezdil na koni. Ve věku 85 let se pro nemoc vzdal prezidentského úřadu a dva roky poté zemřel. Mezi jeho nejznámější literární díla patří bezpochyby  Sebevražda (habilitační práce), Naše nynější krize, Česká otázka, Jan Hus, Moderní člověk a náboženství, Otázka sociální, Palackého idea národa českého, Ideály humanitní, Nová Evropa, Světová revoluce a další. Během svého života si získal označení „Tatíček národa“, nebo také „Tatíček Masaryk“.

Zdrojem fotografie T. G. Masaryka je www.wikipedia.cz


Radioservis je největším výrobcem audiozáznamů v České republice. Jeho záměrem je postupně zpřístupnit rozhlasový archiv (mluvené slovo, hudbu a další pořady), tak i fyzické nosiče na jednom místě online. Nabízené záznamy pořadů jsou dodávány ve vysoké kvalitě upravené zvukovými mistry.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeT. G. Masaryk na rozhlasových vlnách (audiokniha)

Masaryk, Tomáš Garrigue

Radioservis, 2018

Napsat komentář