Výročí úmrtí Jana Masaryka

Kolar_Kosatik_Jan Masaryk
Československý diplomat a politik Jan Masaryk, syn Tomáše Garrigua Masaryka, zemřel 10. března 1948. Protože na dnešek připadá výročí jeho úmrtí, připravili jsme pro vás tip na knihu Jan Masaryk – Pravdivý příběh s filmovou obálkou.

O Janu Masarykovi už vyšla řada knih, a tak by se mohlo zdát, že k jeho portrétu není co dodat, že pohled na život tohoto muže stojícího uprostřed dění dvou osudových krizí, které v roce 1938 a o deset let později klíčově ovlivnily vývoj našeho státu a národa, je vyčerpávající. Autoři „pravdivého příběhu“, prvního uceleného a dosud zřejmě nejobjektivnějšího životopisu Jana Masaryka, napsaného živým, čtivým stylem, nás přesvědčují o opaku. Na základě dostupné literatury, a především zevrubného prostudování dosud neznámých archivních pramenů, nám podávají nový, překvapivý portrét politika, který vedle své lidové, veřejností určené masky, měl ještě jinou tvář, temnější a složitější, a jehož rozporuplný život byl opředen mnoha idealizujícími mýty. Vedle neznámých faktů z jeho soukromého života, stejně jako ze života rodiny TGM, přináší kniha také zasvěcený pohled do zákulisí československé zahraniční politiky, na jejímž utváření se Jan Masaryk ve své době výrazně podílel. Podnětným a objevným líčením vztahu a vývoje meziválečné československé diplomacie, situace v západním odboji za druhé světové války nebo činnosti tzv. Národní fronty po roce 1945 vsazují autoři „pravdivý příběh“ Jana Masaryka do širších souvislostí našich i světových dějin. Po rozebraném prvním i druhém vydání vychází nyní kniha znovu, tentokrát doplněná o reflexi dosavadního stavu bádání o smrti Jana Masaryka.

 

Jan Masaryk – Pravdivý příběh

Autoři: Michal Kolář, Pavel Kosatík

Počet stran: 388
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-4346-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jan Masaryk – Pravdivý příběh vydalo nakladatelství Mladá fronta.

 

Ukázka z knihy

Jeho příchod očekávali s láskou: on, schopný a ctižádostivý profesor na pražské univerzitě, i ona, „Amerikánka“, která uvěřila v mužovu životní sílu a rozhodla se dát jí do služeb svůj náboženský fundament. Tehdy, když se těšili, že přijde, už měli synka a dceru, kteří také s radostí očekávali sourozence; přišel na svět 14. září 1886, byl to chlapec, „synáček“, jak napsali příbuzným a známým, a dostal jméno Jan.
Toto jméno v rodině až do té doby nebylo, ale protože jména všech dětí určoval otec, není těžké uhodnout, že pojmenoval dítě podle muže, kterého si z českých dějin vážil nejvíc – Jana Husa. Starší syn Herbert dostal své jméno na památku profesorova mrtvého přítele, dcera Alice zase podle silné ženské hrdinky z anglického románu, který otec jako chlapec četl. Volbou jména „Jan“ jako by své třetí dítě zavazoval a předurčoval k mimořádným úkolům… Ale i kdyby otec nebyl vírou protestant a zvolil jméno podle katolického světce Jana Zlatoústého, jenž měl svátek den před synovým narozením, 13. září, bylo by možné mluvit o splněném předurčení a závazku: arcibiskup z Konstantinopole ve čtvrtém století proslul svými mistrovskými řečnickými výpady proti bezbožné vládě, za něž ho císař poslal do vyhnanství – a v tom se jeho život podivuhodně podobal životu Jana Masaryka, za druhé světové války odvážného rozhlasového komentátora na vlnách BBC.

 

Pavel Kosatík

Pavel Kosatík (*1962) je spisovatel zabývající se novodobou českou historií. Držitel Ceny Toma Stopparda, udělované Nadací Charty 77, ceny Nadace Českého literárního fondu za nejlepší českou knihu roku aj. Je autorem knih: Osm žen z Hradu (1993), Bankéř první republiky – Život dr. Jaroslava Preisse (1996), „Člověk má dělat to, nač má sílu“ – Život Olgy Havlové (1997),
Jan Masaryk – Pravdivý příběh (1998; spoluautor Michal Kolář), Ferdinand Peroutka – Pozdější život (2000), Fenomén Kohout (2001), Menší knížka o německých spisovatelích z Čech a Moravy (2001), Já jsem oves (rozhovor s Madlou Vaculíkovou, 2002), Ferdinand Peroutka – Život v novinách (2003), Gottwaldovi muži (2004; spoluautor Karel Kaplan), Sulek maluje (2005), Rozchod 1948 – Rozhovory s českými poúnorovými exulanty (2006; spoluautoři Petr Hrubý a Zdeněk Pousta), „Ústně více“ – Šestatřicátníci (2006), Věra Čáslavská – Život na Olympu (2016).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek Knižního klubu.


Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – Kolumbus, Květy poezie, Moderní světová próza, Jednorožec, Ikaros, Lidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJan Masaryk – Pravdivý příběh (filmová verze)

Kolář, Michal - Kosatík, Pavel

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář