Najděte svůj stín

knizka_o _lidskem_stinu_robert_bly
Na stín, jenž vrhá lidské tělo, se nemusíme dívat jen z fyzikálního hlediska. Uznávaný americký básník Robert Bly přichází s hlubší a mytičtější rovinou v otázce stínů. Jak byl, podle něj, stín formován napříč lidskou civilizací, se dozvíte v dnes představované knize.

Robert Bly v této knížce shromáždil svá čtení z let 1971 a 1983 věnovaná jungovskému konceptu stínu, která doplňuje rozhovor s Boothem a esej o poezii Wallace Stevense. Společným motivem všech pěti kapitol je právě stín, o němž Bly mluví jako o „dlouhém pytli, který vlečeme za sebou“. Nezkoumá ho jazykem analytické psychologie, nýbrž jazykem básnickým, a pomocí barvitých obrazů a příběhů ukazuje, co dělat, abychom získali zpátky energii, kterou jsme do tohoto pytle odložili a zabránili tím jejímu zneužívání.

„To, co básnická čtení Roberta Blye ve skutečnosti říkají, je: ‚Musíte změnit svůj život.‘ Slyšet tak závažné básně a odolat veškeré změně je horší věc než ztráta času; je to nebezpečné.“

Takto Knížku o lidském stínu uvádí její editor William Booth.

Knížka o lidském stínu

Autor: Robert Bly
Přeložil: Adéla Špínová

Počet stran: 78
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7530-116-1
Doporučená cena: 220 Kč

 

Knihu Knížka o lidském stínu vydalo nakladatelství Malvern.

Ukázka z knížky
(Z eseje o poezii Wallace Stevense)

Poslední báseň má ten nejúžasnější a nejcitlivější smysl pro změny světla, prohlubující se temnotu vnímanou skrze tělo, když se schyluje ke sněžení. Věnuje více pozornosti propojení smyslů barvy a čichu, než je tomu u většiny mužů:

Noc má barvu
dívčí paže:
ta žena noc,
nejasná,
vonná a pružná
v svém úkrytu.
Třpytí se tůň
jak náramek
ve víru tance.
⁄… ⁄
Zde se popisuje čirý okamžik stínu, v němž stínové matérie vystřelí vzhůru do vědomé mysli. Když stín takto na zlomek vteřiny vtrhne do našeho vědomí, často s sebou přináší uvědomění, že zemřeme. Zvláštní je, že tuto informaci do vědomí někdy přináší soustředění na mravence.

Poměřuji se
s velikým stromem.
Vida, jsem mnohem větší,
vždyť dosáhnu až k slunci
očima; a dosáhnu až na břeh moře
ušima. Nicméně mě rozčiluje,
jak mravenci lezou
sem tam přes můj stín.
 

Robert Bly

robert blyNarodil se 23. prosince 1926, v Minnesotě, rodičům norského původu. Je americký básník, esejista, aktivista a vedoucí mytopoetického mužského hnutí. Vystudoval Harvardskou univerzitu, kterou absolvoval v roce 1950. Počínaje rokem 1954 strávil dva roky v proslulé Iowské dílně spisovatelů, na Univerzitě v Iowě, kde dokončil svůj magisterský titul z výtvarného umění. Od roku 1956 začal díky Fulbrightovu grantu překládat norskou poezii do angličtiny, což ho následně inspirovalo k založení literárního časopisu překladatelské poezie ve Spojených státech. Vydával také eseje o amerických básnících. Oženil se s uznávanou novelistkou Carol Bly, se kterou měl čtyři děti, rozvedli se však v roce 1979. Jejich dcera Mary Bly se stala v roce 2011 nejprodávanější spisovatelkou. Robert Bly se později oženil s Ruth Counsell. Bly se stal jedním z nejvýznamnějších protestních básníků vůči válce ve Vietnamu, také díky kolekci básní Sleepers Joining Hands. Mezi jeho díla rovněž patří  The Man in the Black Coat TurnsLoving a Woman in Two Worlds, Král panna nebo Knížka o lidském stínu. Jeho nejznámějším dílem však i nadále zůstává Železný Jan − kniha o můžích, jež odstartovala Mytopoetické mužské hnutí v Americe. Robet Bly získal v roce 2000 cenu Distinguished Artist Award, v roce 2002 Maurice English Poetry Award, v roce 2008 byl jmenován prvním laureátem Minnesotských básníků a v roce 2013 obdržel medaili Roberta Frosta, což je celoživotní ocenění udělované společností Poetry Society of America.

Zdrojem fotografie Roberta Bly je en.wikipedia.org


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, okrajová a umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKnížka o lidském stínu

Bly, Robert

Malvern, 2018

Napsat komentář