O Hermovi se zakladatelem analytické psychologie

duch_merkurius
Carl Gustav Jung je známý psychoanalytik a přítel a spolupracovník slavného Sigmunda Freuda. Díky obrovské erudici je jeho dílo přelomové a v mnoha ohledech stále živé.

Autorem knihy Duch Merkurius, která vyšla v nakladatelství Malvern na konci roku 2016, je švýcarský lékař, psychoterapeut a zakladatel analytické psychologie Carl Gustav Jung. Carl Gustav Jung se narodil jako syn protestantského faráře a se svým otcem prožíval všechny jeho pochybnosti spojené s vírou. Vystudoval lékařství a po absolutoriu se specializoval v oboru psychiatrie. Jeho přínos psychologii spočívá v pochopení lidské psychiky na pozadí světa snů, umění, mytologie, náboženství a filosofie. Měl významný podíl na zkoumání příčin a léčbě schizofrenie.

Titul Duch Merkurius je v podstatě Jungova zpracovaná a rozšířená přednáška, prezentovaná ve dvou částech na sympóziu Eranos v Asconě roku 1942 a publikovaná v Eranos-Jahrbuch 1942. Jde tedy o příspěvek k sympóziu o Hermovi, jehož účelem bylo prokázat, že tento mnohoznačný bůh zdaleka nezemřel se zánikem antiky, ale ve svérázné podobě žil po mnoho staletí dál až do novější doby. Jung vidí Hermovu podobu například v grimmovské pohádce o duchovi v lahvi, kterou ve svém příspěvku bohatě interpretuje a analyzuje.

Rozbor pohádky o duchovi v lahvi je první částí drobného spisku, druhá část se věnuje tomu, co o duchovi Merkuriovi (tak zní jméno ducha v lahvi) říkali naši prapředci. Jung se na základě textových citací pokusil načrtnout obraz tohoto boha – citace pocházejí nejčastěji z alchymistických spisků (a dále z gnostických traktátů), které nebyly v Jungově době považovány za zrovna relevantní zdroj vědeckého poznání. To vysvětluje fakt, že Jung byl v rámci své vědecké práce trvale nucen dokazovat empirickou povahu svých zjištění a byl často obviňován z esoterismu.

Práce Duch Merkurius je i přes svůj krátký rozsah (celá kniha čítá něco málo přes sto stran) velmi podnětná a k přemýšlení pobízející. Navzdory Jungovým obrovským znalostem nejde o nějaký nečitelný, nepochopitelný a krkolomných výrazů plný traktát – práce je naopak čtivá a zajímavá, samozřejmě je nutná základní terminologická znalost z oblasti psychologie a hlavně psychoanalýzy. Pokud čtenář splní tuto „vstupní“ podmínku, odměnou mu bude text, při jehož četbě se doví nové informace, aniž by se musel pouštět do detailního studia náročného oboru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDuch Merkurius

Jung, Carl Gustav

Malvern, 2016

Napsat komentář