Posmrtná poezie

Nemozny carodej clovek
Milovníci poezie a mladých talentů, zbystřete! Nejenže nedávno proběhl Světový den poezie, ale též vyšla sbírka vybraných básní Milana Kocha, které zaujmou nejen obsahově, ale i svým vizuálním zpracováním.

Dílo Milana Kocha (1948–1974) je jednou z nejvýraznějších českých aluzí na tvorbu amerických beatniků. První známé Kochovy básně jsou z roku 1965, v roce jeho debutu mu tedy bylo pouhých sedmnáct let. Již jeho nejrannější tvorbu charakterizuje ostrá obraznost, ničím nespoutaná, hnaná proudem vědomí a řetězícími se vizemi. Ty povětšinou nevyvolávají radostné pocity – jsou to obrazy mysli člověka, jemuž doba a společenská atmosféra nepřála kýženou svobodu; jsou to obrazy zmaru, konce života a konce světa, zavaleného tíhou atomového přízraku. Z kompletu Kochova díla ale zároveň můžeme vyčíst lásku k přírodě, k lidem a především k životu, neustále naplňovanému navzdory okolnostem. Že se na Milana Kocha po jeho tragické smrti nikdy úplně nezapomnělo, o tom svědčí i píseň Magické noci (1974) skupiny Plastic People of the Universe s textem Egona Bondyho: „Magické noci počal čas / Kocha snad z toho vezme ďas / … / My žijeme v Praze to je tam / Kde se jednou zjeví Duch sám.“ Je to sice drobná, ale důležitá připomínka básníka, jehož texty byly za minulého režimu přístupné jen velmi omezenému okruhu čtenářů.

Ukázka z knihy

Studená zeď a pohled na ni

Studená zeď a pohled na ni
děsí mě jak z udělání

Už týden neviděl jsem oblohu
týden jsem koukal do zdi
sedm dnů dále nemohu
říkat si stále nechci

Vstanu a půjdu ven se zasněnou tváří
budu se dívat nahoru
a padat budu dolů
vyjdu vezmu za ruku a ostatní mě sváží

Jsem jako ryba na suchu
mluvící ryba
Jsem sen a visím ve vzduchu
mlčící sen

Nemožný čaroděj člověk

(vybrané básně)
Autor: Milan Koch

Počet stran: 66
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7530-063-8
Doporučená cena: 160 Kč

 

Knihu Nemožný čaroděj člověk vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Milan Koch se narodil v roce 1948 v Praze a zemřel tamtéž v roce 1974, srazila ho tramvaj. První známé Kochovy básně jsou z roku 1965, v roce jeho debutu mu bylo pouhých sedmnáct let. Koch patřil k tzv. schodařům, máničkám, sedávájícím a diskutujícím na schodech Národního muzea. Oženil s ev roce 1973 a se svou ženou Mirkou bydlel v těsné blízkosti Bondyho bytu a restaurace U Dvou Slunců v Nerudově ulici. Po roce 1990 vyšly v péči Martina Machovce dva výbory z Kochovy poezie (Červená KarKULKA a jiné básně a Hóra Láv) a v soukromé edici Jaromíra Typlta Pakárna próza Panický Kumburk.


logo-MalvernNakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, okrajová a umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNemožný čaroděj člověk
(vybrané básně)

Koch, Milan

Malvern, 2017

Napsat komentář