Literární odpověď teroristům

Me nenavisti se nedockate 1
Antoine Leiris svou prvotinou reaguje na tragickou událost ve svém životě, a to na smrt své manželky při teroristickém útoku v Paříži. Je to výpověď o tom, co se dělo dvanáct dnů po atentátu, a též jeho odpověď teroristům. 

Kniha šestatřicetiletého novináře Antoina Leirise Mé nenávisti se nedočkáte je pronikavou výpovědí o dvanácti dnech, které následovaly po smrtonosných pařížských útocích loňského roku. Teroristé zde 13. listopadu 2015 připravili v pařížském hudebním klubu Bataclan o život 89 lidí, mezi nimi i jeho ženu Hélène, matku jejich tehdy 17 měsíčního syna:

Přes nevýslovný zármutek je Leiris odhodlán dál žít plnohodnotným životem. Lepší odpověď podle něho teroristům dát nelze: „Nedostanou to, o co se snaží. Dál budu milovat hudbu a dál budu chodit do společnosti. Nepřestanu žít, protože nechci, aby náš syn vyrůstal v atmosféře nenávisti, násilí či nevraživosti.“ A dodává: „Pokud by totiž v takovém prostředí dospíval, stal by se přesně tím, čím se stali oni: zaslepenci, násilníky, kteří dávají přednost zkratkám před složitějšími cestami myšlení, rozumu, vzdělání a kultivovanosti.“

Leirisova literárně vytříbená prvotina není jen hlubokým vyznáním lásky k milované Hélène, ale zároveň neodolatelným jiskřením života a především naléhavou výzvou nám všem, abychom se vyvarovali podezřívavosti, zášti a nenávisti, které hrozí rozpoltit naši společnost.

Mé nenávisti se nedočkáte

Autor: Antoine Leiris
Přeložila: Michaela Melechovská

Počet stran: 180
Vazba: brožovaná
Formát: 117×191 mm
ISBN: 978-80-7530-072-0
Doporučená cena: 220 Kč

 

Knihu Mé nenávisti se nedočkáte vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Antoine Leiris se narodil v roce 1981 ve Francii. Pracuje jako novinář a ve známost vešel díky reakci na smrt své manželky, která zahynula při terroristickém útoku ve Francii v roce 2015.


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMé nenávisti se nedočkáte

Leiris, Antoine

Malvern, 2017

Napsat komentář