S románem do minulosti

Anna Lucemburska_Lord John
Dnešní dva tipy ocení dámy, které mají rády romantické příběhy zasazené do minulosti. Vybrané knihy jsou plné lásky, vášně, intrik a tajemství. Uvařte si dobrou kávu a nechte ožít historii.

V dalším historickém románu oblíbené spisovatelky Hany Whitton stojí mladičká Anna Lucemburská před těžkou volbou, která má zásadně ovlivnit její život a štěstí.

Anna Lucemburská

Kdo získá klíč k jejímu srdci?
Autorka: Hana Whitton

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-650-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Anna Lucemburská vydalo nakladatelství Alpress v edici Klokan.

S půvabnou Annou má ambiciózní otec Jan Lucemburský velkolepé plány, proto ji už v útlém dětství převeze z Prahy ke své sestře Jitce na francouzský dvůr. Ráj, který tam Anna zažívá po boku udatného rytíře Bernarda, vezme rázem za své otcovým příkazem k sňatku se stárnoucím Otou Habsburským. Mladičká dívka tak stojí před nelehkou volbou – se kterým z obou mužů má spojit navždy svůj osud?

 

Ukázka z knihy

Eliška Přemyslovna se zprudka posadila na lůžku. Chvíli jí trvalo, než si uvědomila, že se nenachází na Pražském hradě nebo v Mělníku, věnném městě českých královen.
Sen, z něhož se vytrhla s výkřikem, byl jistě děsivý, ona si ho však nepamatovala.
Ztěžka vstala z lože, zvolna přistoupila k oknu a pootevřela okenici. Zahlédla jen zdánlivě nekonečné moře bavorských lesů, které se černaly v hloubce pod ním. Splývaly kdesi na obzoru s temnými nebesy, na nichž se třpytilo pouze pár osamělých hvězd.
Jsem přece v Chamu. Kouba se tomu místu říká v Čechách. A jsem tu proto, že jsem uprchla od svého zákonitého chotě, českého krále Jana Lucemburského, třebaže můj útěk královští rádci vysvětlují obratnými a líbivými slůvky jinak – prý doprovázím dceru Markétu při její cestě do bavorského Landshutu ke dvoru jejího snoubence vévody Jindřicha.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Hana Whitton

Hana WhittonHana Whitton, významná překladatelka a populární autorka, vystudovala obor čeština – angličtina na filozofické fakultě Karlovy Univerzity. Po studiích, která zakončila doktorátem, byl její život spjat s knihami. Po roce 1989 se podílela na založení jednoho z prvních soukromých nakladatelství a poté působila v dalších významných vydavatelstvích jako šéfredaktorka.Velký zvrat v autorčině životě i tvorbě nastal roku 2001, kdy se provdala za Angličana Paula Whittona a vedle českého domova tak získala i druhý poblíž Oxfordu. V anglickém prostředí objevila témata pro své historické romány, které se u čtenářů nakladatelství Alpress těší velké oblibě. Vyšly zde např. knihy Prsten princezny JudityAnna FalckáZimní královnaLevandulová princezna. Knihy Whittonové vydává i nakladatelství Mladá fronta, např. historický román Třetí pečeť nebo autorčiny prožitky Moje anglická babička. Whittonová napsala také knihu Kněžna Ludmila. Vedle spisovatelské, překladatelské a rozhlasové činnosti se v současné době věnuje práci literární agentky, spolupracuje s řadou převážně akademických a univerzitních nakladatelství ze Spojených států a Velké Británie.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress.

 

Nakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

————————————————

Autorka světově úspěšné série Cizinka přichází s druhým příběhem lorda Johna, vyznačujícím se zajímavým dějem, sympatickým hrdinou a skvěle zvládnutými reáliemi 18. století.

Lord John a Bratrstvo čepele

Autorka: Diana Gabaldon
Přeložila: Kateřina Heřmanová

Počet stran: 552
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7390-641-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Lord John a Bratrstvo čepele vydalo nakladatelství Omega.

Píše se rok 1758. Sedmiletá válka je v plném proudu a Anglie bojuje v Porýní na straně Prusů. Pro lorda Johna a jeho urozeného bratra Hala bude bojiště vítaným oddechem od mučivé záhady, která se skrývá v rodinné minulosti. Před sedmnácti lety byl otec lorda Johna, vévoda z Pardloe, nalezen mrtvý s pistolí v ruce. Obvinění, že byl agentem jakobitů, navždy poskvrnila rodinnou čest. Nyní se duchové minulosti probouzí. Bratr lorda Johna za záhadných okolností obdržel stránku ze ztraceného deníku jejich zesnulého otce. Kdosi zneužívá dávné hříchy, aby se rodině Greyů vysmíval, ale Hal, který má svá vlastní tajemství, se tím odmítá zabývat a svému bratrovi přikáže, aby reagoval stejně. Frustrovaný John se obrátí na muže, který byl jak jeho vězněm, tak jeho zpovědníkem: skotského jakobitu Jamieho Frasera. Fraser mu toho může povědět mnoho – a mnoho také zatajit. Ale válka, zakázaný románek a Fraserova vlastní tajemství Greyovo pátrání zkomplikují. Dokud James Fraser nevydá chybějící dílek šokující skládačky, a lord John, rozpolcený mezi svou odvahou a svým svědomím, se nebude muset rozhodnout, jestli je ochoten kvůli rodinné cti obětovat život.

 

Ukázka z knihy

Ačkoli byl dosud ohledně nadcházejících vdavek své matky vcelku klidný, sevřel se Greyovi náhle žaludek, když kdesi uvnitř pochopil, že jeho matka již nebude Greyová. Stane se z ní lady Stanleyová – někdo zcela cizí. Zároveň náhle zjistil, že s Halem více soucítí.
Hodinky v kapse mu začaly odbíjet poledne. Halův strojek se rozezněl ani ne o půl vteřiny později. Oba bratři se na sebe usmáli, ruce v kapsách. Náhle byli jako jeden.
Jejich hodinky byly identické, dary od otce k příležitosti dvanáctých narozenin každého ze synů. Vévoda zemřel den po Greyových dvanáctinách, čímž tomuto malému symbolu mužství přisoudil obzvláštní jímavost. Grey se nadechl, aby něco řekl, ale z chodby k nim dolehly hlasy. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy na knihu

Opravdu zábavná a úžasně vtipná historická detektivka.

Booklist

Kniha plná živých popisů a detailů. Diana Gabaldon přenáší čtenáře do osmnáctého století, plného třpytivých pozlátek i páchnoucích stok.

Book Page

Na stránkách této knihy ožívá historie.

New York Daily News

Jestli je Diana Gabaldon v něčem mistrem, pak je to využití historických kulis pro vytvoření dokonalé love story.

Publishers Weekly

 

Diana Gabaldon

Diana-GabaldonDiana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série, jež má již devět svazků. Její knihy vyšly ve dvaačtyřiceti zemích a byly přeloženy do třiceti osmi jazyků. V roce 2014 byl podle série Cizinka natočen oceňovaný televizní seriál se Samem Heughanem v roli Jamieho a Caitrionou Balfeovou v roli Claire. V současné době se připravuje čtvrtá řada seriálu.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Omega.

 

Nakladatelství Omega vydává především klasickou českou a světovou literaturu. Chce tak vyjít vstříc všem, kteří marně shánějí své oblíbeného spisovatele. Zaměřuje se také na studenty, kteří potřebují klasickou četbu do školy. Spektrum titulů je postupně rozšiřováno o další témata. Věnuje se však také novým autorům a knihám, které dosud u nás nevyšly.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další pěkné knížky za skvělé ceny.

Líbily se vám naše tipy na historické romány? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnna Lucemburská
Kdo získá klíč k jejímu srdci?

Whitton, Hana

Alpress, 2018

zobrazit info o knizeLord John a Bratrstvo čepele

Gabaldon, Diana

Edice Knihy Omega, 2018

Napsat komentář