Dojemný román o lásce, která přinesla zkázu

366568_queen_annes_lace
Když byla Alžběta Stuartovna mladé děvče, přála si nezestárnout, nezemřít a stát se královnou. Velké plány, které si jí ve své podstatě vlastně vyplnily. Jenže cesta za nimi byla trpká a plná nechtěných překážek…

Haně Whitton vyšel v nakladatelství Alpressedici Klokan další z jejích historických románů, učený především ženám. Tentokrát si vybrala jako hlavní hrdinku Alžbětu Stuartovnu, jejíž život byl pestrý, plný lásky i napínavý bojem o holý život, kdy její muž přišel vlastní neschopností o politické postavení i trůn. Kniha Zimní královna vychází v nakladatelství ve druhém vydání. A jelikož mám příběhy této spisovatelky, která žije se svým manželem ve Velké Británii, velmi ráda, samozřejmě jsem neodolala a s chutí se pustila do čtení.

Jak sama autorka přiznává, téma na knihu objevila zcela náhodou, při jednom z výletů. Nedaleko od Lambournu zahlédla lovecký zámeček Ashdown House, který pro Alžbětu nechal postavit její oddaný přítel a později i milenec William, hrabě a první baron Craven. O „suchá fakta“ se začala podrobněji zajímat a vznikl tento román, který líčí příběhy dcery Jakuba I. a Anny Dánské (jediné, která se dožila dospělého věku). Ashdown House tvoří v jejím příběhu poslední tečku za dobrodružným životem krásné dívky. Ale zpátky na začátek…

Alžběta Stuartovna své rodiče znala vlastně jen z doslechu. Matka se svým dětem nevěnovala a otec byl zaneprázdněn pro něj daleko důležitějšími povinnosti než láskou ke svým potomkům. Oba rodiče spolu ani nežili, Jakub I. měl „ochránce“ v podobě George Villierse, tzv. milce. I přesto měla Alžběta již jako malé dítě svůj osud předem dán. Její život byl naplánovaný tak, aby vyhovoval především jejímu otci a zajistil mu výhodnou politickou pozici v Evropě. Ale i Alžběta měla své sny. Již jako dívenka toužila stát se královnou a byla rozhodnutá pro to udělat v podstatě cokoliv.

Alžběta byla vychovávána nejprve na dvoře madam Eleonory, kterou si velmi oblíbila. Poté, co Eleonora zemřela, jí otec poslal do rodiny Harringtonových, do bývalého opatství Combe. Madam Harringtonovou Alžběta nenáviděla, působila na ni jako upjatá žena bez emocí. Ráda ale vyhledávala společnost jejího manžela, který ji učil jezdit na koni a lovit zvěř ve zdejších lesích. I když si to Alžběta nepřipouštěla, nebyla oblíbená. Především pro svou tvrdohlavost, a pak také vzhled, kterým většině připomínala svou babičku, Annu Stuartovnu.

Její sen se začal plnit ve chvíli, kdy se seznámila s Fridrichem Falckým, falckým kurfiřtem a vůdcem Protestanské unie. O sňatek se zasloužil hlavně její otec, matka měla s Alžbětou jiné plány, ale králi Anglie oponovat nemohla. Jenže Fridrich umírá ve třicetileté válce a Alžběta se ocitá bez opory svého muže, navíc v exilu a bez peněz. Najde se někdo, kdo v ní vzbudí nejen lásku, ale dokáže jí pomoci pochopit sebe samu?

Autorka líčí osudy Alžběty Stuartovny na pozadí skutečných historických událostí. Můžete sledovat její příběh od chvíle, kdy jako malé děvče zažívá nesmazatelné a úsměvné příhody s Eleonorou, i dobu pobytu v Combe, který jí zpestřovaly pouze vyjížďky na koních. Postupně budete prožívat s Alžbětou i její radosti a strasti coby manželky Fridricha Falckého i oslňující nástup na český trůn. Její sen se vyplnil, stala se královnou, byť jen na jediný rok. Autorka představuje především tuto dobu velmi hluboce, zaměřila se zejména na city ženy, která je nejprve okouzlena krásou města i Pražského hradu. Vzápětí ale právě zde poznává pravou tvář svého muže, chovajícího se jako malé dítě a neschopného se řádně rozhodnout, jak by se na panovníka slušelo. Rozčarování jí tak přináší nevůle českého lidu, která je vyvolána špatným přístupem Fridricha k trůnu a české zemi.

Hana Whitton popisuje sebemenší myšlenky, které se Alžbětě nejspíše honily hlavou, když byla nucena v noci tajně utéci z hradu. Bez svých věcí, šatů, přepychového nábytku…Byla na honosný život zvyklá, a najednou tráví nesmírně dlouhý čas v téměř opuštěné krajině Braniborska, kam se uchýlila. Při čtení příběhu budete mít z Alžběty vcelku rozporuplné pocity. Je zde představena jako žena, která si jde za svým cílem, ale zároveň chce milovat, být šťastná, ale obklopena luxusem, bez kterého si svůj život nedokáže představit. Na mě působila chvílemi jako malé děcko, které si teprve v dospělosti uvědomilo, že „není všechno zlato, co se třpytí“. Myslím, že nějak podobně se ji snažila vylíčit i autorka.

Díky knize poznáte Alžbětu jako vysoce urozenou dámu, v jejíž osobnosti se snoubí tvrdá panovnická moc i křehká dívka plná emocí a touhy, jež ale za žádnou cenu nechce dát najevo. Povýšenecké jednání a touha po splněném snu mohou občas v příběhu zastínit její citlivou duši. Psycholog by možná řekl, že za vším stojí rodičovská láska, které se Alžbětě nedostávalo. Viděla u svého otce jen touhu po moci. A sama se nevědomky chovala svým způsobem podobně.

Kniha Zimní královna je úžasným románem, kterému nechybí akce, napětí i láska. Pokud jste četli například její Levandulovou princeznu či Annu Falckou, měli jste tu čest prožít s královnami nádherná období naplněná láskou, která nezemřela. V tomto románu si sice milostné emoce užijete také, ale významnější roli tu hraje napínavější děj. Což je vcelku pochopitelné, přihlédneme-li k životu Alžběty, který nebyl zrovna jak z pohádky. Je to nicméně příjemné obohacení v titulech této autorky a je vidět, že Hana Whitton nemá jen báječnou schopnost na psaní stránek dýchajících touhou a vášní, ale dokáže naprosto mistrně zvládnout i dost těžké téma, kdy láska už hlavní roli téměř nehraje. Nebo respektive kniha jí není naplněna v takové míře. Autorka se věnuje sice naplno pocitům, které Alžběta jakožto žena a matka prožívala v těch nejvypjatějších chvílích života, ale velký prostor dává i popisům historických událostí, které líčí opět jako příběh a ne jen jako suchá teoretická fakta. Zahrnuje do něj například i úvahy Jakuba I., otce Alžběty, což je velmi zajímavým „zpestřením“, neboť právě z jeho přístupu k dceři nejspíše pramenily její touhy.

Jak jsem se zmínila, viděla jsem Alžbětu spíš jako dítě toužící po barevných kamíncích než ženu a královnu. Autorka naprosto skvěle přešla z této roviny do jiné ve chvíli, kdy umírá Fridrich Falcký, Alžběta zůstává sama a teprve si začíná uvědomovat, co touha může způsobit. Pak již netouží po královském trůnu, ale po lásce. Skutečné, která by naplnila její život, nyní již jen plný vzpomínek…

Zimní královna je úžasný román o lásce, která stejně tak, jak se rychle rozhořela, i zhasla. I když byla zničena ne vinou milenců, ale vinou války. A s ní i jeden příběh ženy, která si za svůj život prožila více, než by si jako malá holčička přála.

Ukázka z knihy

Alžběta si splnila vše, co si v mládí předsevzala: Stala se královnou, doopravdy nezestárla, jak dosvědčují její portréty v Asdown House, a vlastně nikdy nezemřela díky výjimečnosti svého života, na jehož příběh se zapomenout nedá.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZimní královna

Hana Whitton

Alpress

Napsat komentář