Konec dobrý…

Cowell_JakBojovatSDracimHnevem
Ať už jste duší dobrodruh, či jen s obavami vykukujete z okna, osud z vás kdykoli může udělat pravého hrdinu, když se tak rozhodne. Zachránit svět lidí i draků je úkol, ke kterému se nemůžete jen tak přihlásit. Je to poslání.

Nakladatelství Slovart v edici Brio představilo v květnu 2018 poslední knihu ze série Škyťák Šelmovská Štika III. s názvem Jak bojovat s dračím hněvem (How to Fight a Dragon’s Fury, 2015), jejíž autorkou je Cressida Cowellová. Překlad již tradičně přichází od Silvestra Vandrovce Špačka.

Naše setkání s mladým vikinským hrdinou Škyťákem se přiblížila ke konci. Titulem Jak bojovat s dračím hněvem uzavírá současná britská autorka Cressida Cowellová celou dvanáctidílnou sérii o světě, v němž vedle sebe žijí lidé a draci. A zatímco v bezprostředně předcházejících knihách, ať už to bylo jedenácté pokračování Jak zradit dračího hrdinu (How to Betray a Dragon’s Hero, 2013, česky 2017), desáté Jak uchvátit dračí klenot (How to Seize a Dragon’s Jewel, 2012, česky 2017) nebo deváté Jak uloupit dračí meč (How toSteal a Dragon’s Sword, 2011, česky 2017) se draci a lidská rasa utkávají v ničivé válce o vyhubení druhu, dvanáctý příběh přináší finální rozuzlení celého sváru a stoletého konfliktu.

V souladu s trendem nastoupeným právě devátou knihou i dvanáctka navazuje tam, kde její předchůdkyně skončila. A to dokonce mnohem těsněji než dříve, s odstupem doslova jen hodin, ne-li přímo minut. Bezvládné Škyťákovo tělo vyplaví moře a zesláblý tisíciletý dráček Odinakel se jej snaží vytáhnout na břeh. Když se Škyťák probere, objeví se drobný problém. Kromě fyzických zranění (třeba oteklá levá ruka, v níž jako GPS čipy trůní dva navigační zuby Špicláka upířího) se totiž ukáže, že Škyťák ztratil paměť a vůbec netuší, kde, ale hlavně kým je. Na stopě je mu kromě Špicláka i celé hejno plážraloků, kteří nešetří uspávacími šipkami, aby svoji oběť dostali. Že nevíte, kdo to jsou plážraloci, špicláci nebo jiné druhy draků? Pak jste pravděpodobně v říši Škyťáka Šelmovského Štiky nováčky. V takovém případě vřele doporučuji začít pěkně od začátku, prvním dílem Jak vycvičit draka (How to Train Your Dragon, 2003, česky prvně 2007) a postupně se propracovat až k dramatickému i dojemnému finále, o němž si dnes povídáme.

Jak bojovat s dračím hněvem objasní věrným čtenářům, kterak se rodí praví hrdinové. Ukáže jim, jak se z i z toho fyzicky zdánlivě nejslabšího může stát král. Král Zběsilého západu. Celá dračí série, ale její poslední pokračování zvlášť, je kromě toho také o rodinných poutech, o odpovědnosti, stejně jako o nezištnosti. A pochopitelně, stejně jako skutečný život, je toto příběh o věrnosti i zradě, o nenávisti a o lásce.

Stylově se Cressida Cowellová nijak zásadně neodklonila od svého vysokého standardu. I s ohledem na hlavní věkovou skupinu očekávaných čtenářů, jíž bude bezpochyby mládež, se snadno obejde bez hrubých výrazů a vulgarit. Naopak, i díky zkušenému překladu Silvestra Vandrovce Špačka se české publikum setkává s jazykem naplněným nejednou slovní hříčkou, novotvarem, ale i příjemně rozvětvenou větnou stavbou. Obsahově se Jak bojovat s dračím hněvem ale od svých předchůdců trochu liší. Hlavní rozdíl je patrný asi někdy od poloviny čtyř set osmdesáti osmi stránkové publikace, od chvíle, kdy děj dospěje k prvnímu důležitému vyvrcholení. Od té doby začíná na úkor akčnosti nabývat na síle až nezvykle melancholický optimismus a poetika. A je to určitě dobře, protože správný konec nějakou tu slzu radosti i dojetí přeci potřebuje, ne?

Již zmíněných bezmála pět set stran je kromě krátkého uvedení do děje pod názvem „Co se dosud odehrálo“, úvodního slova „Svět potřebuje hrdinu“ a tradičního „Doslovu Škyťáka Šelmovského Štiky III.“ rozděleno do dvaceti sedmi pojmenovaných kapitol. A vlastně ještě jedna věc je trochu jiná, než u předchozích jedenácti titulů. Počet autorčiných ilustrací opět narostl, aby dodal knize ještě dynamičtější ráz a pomohl čtenářově fantazii dokreslit i dosud nepokrytá místa, stejně jako oživit si ta, s nimiž se již měl příležitost setkat.

Ačkoli je Jak bojovat s dračím hněvem nejspíš opravdu závěrečnou knihou našeho dlouhého příběhu (vždyť od vydání originálu uplynuly již tři roky), pojetí závěrečných kapitol dveře případnému pokračování úplně nezavřelo. Přesto se zdá, že Cressida Cowellová svět Vikingů a draků opustila. Posledním titulem na toto téma se tedy nejspíš stala sbírka vikinských písní a dračích obrázků A Journal for Heroes (2015). Škoda, za těch několik let, po něž jsme byli díky nakladatelství Slovart a edici Brio svědky tohoto úžasného dobrodružství, jsme si na chlapce Škyťáka zvykli. A jistě bychom si velice rádi zvykli i na krále Škyťáka, kdyby přeci jenom jeho stvořitelka jednoho dne změnila názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak bojovat s dračím hněvem
Škyťák Šelmovská Štika III. 12

Cowellová, Cressida

Brio, 2018

Napsat komentář