Cestování z pohodlí domova

Tipy_Cestovani z pohodli domova
Procestujte svět i historii, aniž byste vstali ze svého oblíbeného křesla. S knížkou to půjde snadno, bude to pohodlné a zábavné! Poznejte např. Havaj, Benátky, krásy našeho hlavního města, tajemná zákoutí Čech i Moravy.

Proslulý cestovatel Miloslav Stingl shrnul zkušenosti z výzkumných cest na zřejmě nejkrásnější část naší planety – Havaj. Jeho knihu krásně doplňují fotografie Jiřího Kolbaby.

Očarovaná Havaj

Autoři: Miloslav Stingl, Jiří Kolbaba

Počet stran: 334
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-7565-272-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Očarovaná Havaj vydalo nakladatelství Jota.

Vyprávění o nejkrásnější části Země lidí z pera legendárního cestovatele Miloslava Stingla s fotografiemi Jiřího Kolbaby. Havaj, očarovaná Havaj, údajně nejkrásnější země světa, souostroví proslulé svými polynéskými obyvateli, melodickou hudbou, surfaři, obrovitými orchidejovými plantážemi a vulkány Mauna Kea a Mauna Loa, sopkami, jaké se tu rodí i dnes. Souostroví známé svými prý nejkrásnějšími plážemi světa – Waikiki a Kaanapali. Země snad s nejlepším podnebím planety. O všech těchto přiléhavých i falešných superlativech „očarované Havaje“ hovoří legendární český cestovatel a etnograf Miloslav Stingl. Na základě četných výzkumných cest odkrývá i ty tváře dějin a kultury této vzdálené tichomořské země, o nichž nemáme dosud tušení. Aktualizované vydání provázejí ilustrace, autorovy dobové snímky a fotografie jednoho z nejznámějších současných cestovatelů a fotografů Jiřího Kolbaby.

 

Ukázka z knihy

Kterou cestou se mám vydat na Havaj? Po pravdě řečeno jsem už putoval na Havajské ostrovy ze všech čtyř stran větrné růžice. Jednou ze západu – tedy z Mikronésie, podruhé z jihu, z Polynésie, od bratří Havajců, právě z těch míst, z nichž kdysi na ostrov přišli jejich první obyvatelé. Svou první z pěti cest na Havajské ostrovy jsem vykonal z východu, ze Spojených států, z té země, k níž toto prý nejkrásnější souostroví světa náleží.
Po dlouhém letu nad vodami nekonečného oceánu, velikého jako celý povrch měsíce, jsem vystoupil na havajskou zemi. Ne v Honolulu, její stolici, ale v Hilu, přístavním městě na nejvýchodnějším – a tedy Severní Americe nejbližším ze členů archipelagu – ostrově, který se sám také jmenuje Hawaii.
V havajštině znamená Hilo „Půlměsíc“. A toto jméno přesně vyjadřuje podobu tohoto města. Přiléhá skutečně jako poloviční luna ke krásné zátoce, do níž se vlévají dva toky podobných si jmen – řeky Wailuku a Wailua. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Miloslav Stingl

Miloslav Stingl (*1930, Bílina) zažil blokádu Kuby, mluvil s Fidelem Castrem, objevil ruiny mayských měst, rodil eskymácké děti v Arktidě, přátelil se s králem Tongy, přežil námořní katastrofu, plaval v řece plné krokodýlů. Slavný český cestovatel, etnograf a spisovatel působil v Ústavu pro etnografii a folkloristiku ČSAV, byl místopředsedou latinskoamerické společnosti. Celý život se věnuje literární tvorbě a pokračuje v badatelské a popularizační činnosti. Vykonal 14 cest kolem světa. Na výpravách strávil přes 20 let, navštívil 150 zemí, domluví se 17 jazyky včetně řeči papuánského kmene Kumu. Patří mezi nejslavnější české a československé autory cestopisné literatury. Vstoupil do rekordmanské síně slávy jako nejvydávanější český autor. V září 2014 obdržel prestižní mezinárodní cenu Egona Ervína Kische za celoživotní dílo, o týden později stříbrnou medaili Senátu PČR. Dne 21. prosince 2015 obdržel cenu prezidenta Palauské republiky za propagaci země díky cestopisu Neznámou Mikronésií. V červenci 2015, 2016 i 2017 byl nominován na státní vyznamenání, medaili Za zásluhy. Celkovému počtu vydání všech jeho knih se nikomu z ostatních českých spisovatelů nepodařilo ani přiblížit. Je autorem knih: Vúdú, zombie, karnevaly, Poklady piráta Morgana, Indiáni na válečné stezce, Ukradený totem (recenze), Ostrovy krásy, lásky a lidojedů, 2012 aj.

 

Jiří Kolbaba

Jiří Kolbaba (*1957, Brno) je český cestovatel, fotograf a spisovatel, viceprezident Českého klubu cestovatelů. Procestoval všech šest kontinentů planety, více než 130 zemí světa. Je předním popularizátorem cestování a cizích kultur, spolupracuje s mnoha médii a na Rádiu Impuls má již řadu let populární pořad o cestování. Je autorem knihy Šest kontinentů – Příběhy z cest.

Informace o autorech byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Poznejte úchvatné město na vodě, proslulé svými gondolami, karnevalovými průvody a úžasnou romantickou atmosférou! Dvě stovky pozoruhodných památek, restaurací, cukráren, kaváren, obchůdků a mnoho dalšího vám představí nový průvodce s mapou Benátky.

Benátky

Průvodce s mapou
Autoři: kolektiv
Přeložila: Lucie Pawlowská

Počet stran: 52
Vazba: vázaný blok
Formát: 124×175 mm
ISBN: 978-80-264-1476-6
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Benátky vydalo nakladatelství CPress v edici Průvodce s mapou.

Od Náměstí svatého Marka až po most Rialto, od La Fenice až k Mostu vzdechů, od Velkého kanálu k laguně, přes paláce a muzea dávného i současného umění, dóžecí město se před vámi v mžiku otevře díky tomuto jedinečnému průvodci! * Unikátní koncept: velká podrobná mapa, rozdělená na rozkládací mapky oblastí, v nichž vše snadno najdete * 10 míst, která musíte vidět, 10 námětů, jak si vychutnat Benátky, a 8 tipů na výlety do Benátské laguny * 200 pozoruhodných objektů, památek a dalších míst, která autoři vyzkoušeli na vlastní kůži: restaurace, cukrárny, zmrzlina, kavárny, bary, bacari, obchůdky, butiky, trhy, koncerty atd. * 100 fotografií popisovaných míst * Veškeré nezbytné praktické informace, včetně dopravy a ubytování pro každý vkus a každou peněženku!

 

Ukázka z knihy

Benatky_CPress_ukazka

Stáhněte si další ukázku.

————————————————

Ze stejné edice nakladatelství CPress tu pro vás máme ještě jednu lahůdku, tentokrát Prahu! Nový aktualizovaný průvodce vám přináší hned deset námětů, jak objevovat naše hlavní město netradičně. K tomu je přidáno sedm bezvadných výletů po okolí!

Praha

Průvodce s mapou
Autoři: kolektiv
Přeložila: Barbora Antonová

Počet stran: 52
Vazba: vázaný blok
Formát: 125×175 mm
ISBN: 978-80-2641-475-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Praha vydalo nakladatelství CPress v edici Průvodce s mapou.

Od Karlova mostu ke Staroměstskému náměstí, od Židovské čtvrti po Malou Stranu, od Hradu k Václavskému náměstí, od Národního divadla k Muchově muzeu, hlavní město České republiky se před vámi v mžiku otevře díky tomuto jedinečnému průvodci! * Unikátní koncept: velká podrobná mapa, rozdělená na rozkládací mapky oblastí, v nichž vše snadno najdete * 10 míst, která musíte vidět, 10 námětů, jak objevovat Prahu netradičně, a 7 tipů na výlety do okolí * 200 pozoruhodných objektů, památek a dalších míst, která autoři vyzkoušeli na vlastní kůži: restaurace, obchody a obchůdky, kavárny, hospody, bary, kluby, trhy, koncerty, divadla, umělecké galerie… * 100 fotografií popisovaných míst * Veškeré nezbytné praktické informace, včetně dopravy a ubytování pro každý vkus a každou peněženku!

 

Ukázka z knihy

Praha_CPress_ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

 

Edice Průvodce s mapou

V edici Průvodce s mapou nakladatelství CPress dále vyšly např. knihy Paříž, Amsterdam, New York, Milán, Madrid, Londýn, Florencie, Vídeň, Řím, Barcelona, Berlín aj.

————————————————

Díky Ondřeji Podavkovi se můžete seznámit se životem Zdeňka Brtnického z Valdštejna, moravského šlechtice, jenž cestoval za vzděláním, a přitom poznával renesanční Evropu.

Zdeněk Brtnický z Valdštejna

Učený šlechtic a jeho deník z cest
Autor: Ondřej Podavka

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 153×213 mm
ISBN: 978-80-7429-900-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Zdeněk Brtnický z Valdštejna vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Evropa pozdní renesance očima moravského kavalíra
Zdeněk Brtnický z Valdštejna (1582–1623), moravský šlechtic předbělohorské doby, je autorem pozoruhodného deníku, ve kterém zachytil mnoho zajímavého o každodenním životě vyšších vrstev v českých zemích v daném období, ale především své zkušenosti a zážitky z kavalírských cest po řadě evropských zemí. Ondřej Podavka využívá tento unikátní pramen k vykreslení života Zdeňka Brtnického. Věnuje se humanistickému vzdělání, jehož se mu dostalo, jeho četbě a intelektuálním a uměleckým zájmům, hudbě a divadlu. Pozornosti se dostává síti kontaktů, jež si moravský šlechtic na svých cestách vybudoval, a jeho luteránskému náboženskému zázemí. Zvláštní místo zaujímá vztah ke Karlu staršímu ze Žerotína, nejvlivnější postavě mezi moravskými nekatolickými šlechtici. Zdeněk Brtnický je představen také jako manžel a správce svých panství vyřizující záležitosti poddaných. Epilog knihy sleduje jeho zapojení do stavovského povstání na Moravě, kdy byl v roce 1619 zvolen jedním ze zemských direktorů a stal se komorníkem krále Fridricha Falckého. Po Bílé hoře za to zaplatil zatčením, propadnutím veškerého majetku a uvězněním na brněnském Špilberku, kde záhy nato zemřel.

 

Ukázka z knihy

Pro mladé šlechtice cestující za vzděláním byla jedním z významných přínosů jejich cest i možnost navázat kontakty se zahraničními učenci i příslušníky evropské šlechty. Je přitom možné konstatovat, že zejména kontakty s učeným prostředím máme doloženy především pro nekatolické šlechtice, jímž byl i Valdštejn, to však může být dáno i skutečností, že české země byly v této době ještě převážně nekatolické. Platí však, že nejlepší možnost navázat množství kontaktů měli mladí šlechtici právě v době svých studií v cizině.
Důležitou otázku Valdštejnova zapojení do sítě kontaktů a vazeb lze zodpovědět pouze částečně. Díky jeho deníku a památníku je možné zjistit, s kým a v některých případech také jak často se setkával a při jakých příležitostech. Tento výzkum ovšem komplikuje skutečnost, že tyto osoby jsou v deníku uváděny pouze příjmením. Svého vychovatele Ropala dokonce vůbec neuvádí jménem, až do návratu na Moravu je pro něj pouze „pr(a)efectus“. Kromě identifikace Valdštejnových známých je velmi obtížné také zjištění charakteru jeho vztahu k jednotlivým osobám. V deníku se k této otázce přímo nevyjadřuje a korespondence, která by ji rovněž mohla pomoci zodpovědět, se dochovala jen ve velmi omezené míře. (str. 164)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ondřej Podavka

Ondřej Podavka vystudoval historii a latinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Působí v Kabinetě pro klasická studia Filosofického ústavu AV ČR, v.v.i. jako postdoktorand. Věnuje se především intelektuálním dějinám a dějinám šlechty v raném novověku, přičemž často využívá ego-dokumenty. Je jedním z autorů kolektivní monografie Historia litteraria v českých zemích od 17. do počátku 19. století a podílí se na edičním zpřístupnění encyklopedie učenců Scriptores Regni Bohemiae Johanna Petera Cerroniho. V současné době se rovněž podílí na řešení projektů věnovaných bratrské šlechtě v Čechách a na Moravě a počátkům moderní literární kritiky v českých zemích.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

Na závěr si dopřejeme trochu vzrušení a tajemna! S Veronikou Rubínkovou se podíváme do různých zajímavých koutů naší země, abychom odhalili jejich děsivou minulost.

Prokletá a tajemná místa Čech a Moravy

Autorka: Veronika Rubínková

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0647-9
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Prokletá a tajemná místa Čech a Moravy vydalo nakladatelství Grada.

Existují místa, která v nás na první pohled vzbuzují nepříjemné pocity. Nezřídka pak zjistíme, že se zde v minulosti odehrála nějaká strašlivá událost, která místo nesmazatelně poznamenala. Veronika Rubínková vás ve svých vyprávěních zavede na devět míst, jejichž děsivé atmosféře se můžete poddat nejen na papíře. Snad ve vás zvítězí zvědavost a po přečtení knihy (která je zároveň průvodcem) se je vypravíte poznávat na vlastní oči…

 

Veronika Rubínková

Veronika Rubínková se narodila 16. května 1980. Ráda píše, cestuje a vrhá se do všech možných dobrodružství. Napsala několik knížek, např. Šumava tajemná – Po stopách záhad a přízraků, Šumava ještě tajemnější – Přízraky znovu ožívají, Prokletá místa Čech a Moravy, Tajemné síly Čech a Moravy aj. Její knihy i webové stránky mají sloužit k pobavení a inspiraci k cestování.

Informace byly čerpány z autorčiných webových stránek.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete báječné knížky za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní cestovatelské a historické tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOčarovaná Havaj

Kolbaba, Jiří – Stingl, Miloslav

Jota, 2018

zobrazit info o knizeBenátky
Průvodce s mapou

CPress, 2018

zobrazit info o knizePraha
Průvodce s mapou

CPress, 2018

zobrazit info o knizeZdeněk Brtnický z Valdštejna
Učený šlechtic a jeho deník z cest

Podavka, Ondřej

Vyšehrad, 2018

zobrazit info o knizeProkletá a tajemná místa Čech a Moravy

Rubínková, Veronika

Grada, 2018

Napsat komentář